безстрастно за изборите

Получих мейл с откритото писмо на Едвин Сугарев, в което той изброява подлостите, извършени от настоящите управляващи и призовава да преглътнем огорченията си от десницата и да гласуваме за нея, защото е единственото, което ни е останало. В края на този текст беше пейстнат друг, който призовава да гласуваме с недействителни бюлетини със следната цел „Ако парламентарните избори завършат, например, със 70% гласували и 40% недействителни бюлетини, това ще бъде достатъчно основание да се твърди, че Избирателният закон не отразява волята на избирателя и да се подеме борба за РЕФЕРЕНДУМ за смесена или мажоритарна система при изборите, както и за това, ако не са гласували 50% + 1, изборите да не бъдат легитимни.“

Теоретично десницата може да спечели; теоретично и изборите може да се провалят. Как стоят нещата на практика, обаче?

Вероятността изборите да се провалят поради ниска избирателна активност или гласуване с недействителни бюлетини ми се вижда нищожна. Ето тук разсъждавам за възможността да не гласувам.

А вероятността десницата да спечели? Благодарение на новите промени в избирателния закон и отказа на съда да регистрира новото ръководство на СДС, за коалицията СДС-ДСБ ще бъде по-трудно да влезе в парламента. От друга страна, въпросната коалиция може да преодолее по-ниска бариера ако се яви на избори с мандата на една партия. Каква е гаранцията, обаче, че и при идеални условия въпросната коалиция ще спечели достатъчно места, за да не се налага да влиза по-късно в коалиции, които не се харесват на гласувалите за нея?

Това което виждам и чувам офлайн ме кара да мисля, че ГЕРБ и Атака имат доста симпатизанти. БСП и ДПС си имат твърди гласоподаватели. Предполагам, че има и твърди привърженици на „царската идея“. Може да не ми харесва, но тези хора съществуват и ще гласуват. И може да са мнозинство. Без значение дали ще вкарат в парламента управляващи или опозиция, техните избраници ще са там и ще гласуват закони. Законите ще бъдат гласувани от хора, които не съм избирала. Това е демократично.

Страната ни може да е малка, но стъпваме по една и съща земя и дишаме един и същ въздух с хора, които възприемат света по доста различен начин. Понякога е толкова лесно да забравим за тези, за които не бихме тъгували ако изчезнат. Но те са тук. Какво ще правим с тях? Като хлебарки ли ще ги третираме?

Advertisements

7 thoughts on “безстрастно за изборите

 1. Абсолютно все тая е кой ще бъде избран да управлява бг от две гл т
  – последователите няма станат от клекналото си положение
  – Европа няма да даде пари

  харесва ми обаче че посочваш част от социалните проблеми като предмет за дискусии
  Те обаче нямат политическо решение. В период на криза, доста проблеми нямат национално решение.
  И тук бг е без алтернатива, нежелана на никоя маса за преговори, със застаряващо и измиращо население.

  Не знам защо се вярва че избора на нови лица в парламента променят нещо в пейзажа. Та това са юристи, в общия случай дори не присъствали на обсъжданията на закона за който гласуват. Настрана, подготовката и познанията им за проблемите са далеч под европейския стандарт.

  Настоящият ентусиазъм се обяснява единствено със спин – завъртаме медийния цирк далеч от неотложностите на деня, правим от изборите голямо събитие, думкаме веднъж на четири години колко е важно да си гражданин и в остатъка от времето плетем собствения си пенсионен чорап. Не това не нихилизъм, това е поглед върху потентността на нацията да излъчи идеи. Не като десетолевки и чифт маратонки, евентуално скара за дотътрилите се да гласуват. Големи идеи като тези дето вдъхновяват поколения.

  Аз все още не виждам причина да се гласува, отнесено към решаването на социалните проблеми.

 2. Всяка идея си има привърженици, които не са повод за гордост. Десните партии също имат много избиратели, все още живеещи в 90-те години. Всеки има право на глас и всяка партия има право на опит да го спечели.

  Поне за мен десницата ще е спечелила ако вземе двуцифрен процент и сборните им резултати с ГЕРБ позволяват съставяне на правителство. А първото ми се вижда доста лесно постижимо. Проучванията настрана (последните им даваха 8% от всички с право на глас, което е 12% реален резултат), повечето ми познати не само са решили да гласуват за десните, но и активно агитират познати и приятели за това – и това все хора които на предните избори сме гласували без особен ентусиазъм, на принципа „най-малкото зло“.

 3. Като изключим акцента върху „зелената партия“, останалата част от статията е рядко обективна… не че хората са стигнали до дълбоки прозрения, напротив, но просто ми хареса, че изложението е достатъчно синтезирано и компактно 🙂

Коментари са забранени.