Ако не гласувам?

Някои смятат, че е по-добре да не гласуват, защото не харесват достатъчно нито една от кандидатурите или принципа на провеждане на изборите. Точно поради тази причина не всеки път когато съм можела да гласувам на парламентарни избори съм се възползвала от възможността. Не е изключено и тази година да нямам фаворит или да не ми харесат правилата, но засега смятам да гласувам въпреки това. И дори и да изглежда, че в горната ситуация нямам избор, всъщност имам.

Изглежда примамливо ако предложенията са неприемливи, никой да не гласува, изборите да се провалят, а политиците да се постараят повече и да опитат пак, но вероятността всички гласоподаватели да се въздържат от гласуване е пренебрежимо малка, така че няма да разглеждам този случай.

Все пак е възможно избирателната активност да е твърде ниска. В този случай следва да си дадем сметка кои са вероятните гласоподаватели и какъв избор евентуално ще направят. Ако не ни харесва идеята точно тези групи да предопределят начина, по който ще се управлява страната през следващите четири години, то изглежда разумно да се опитаме да предотвратим или поне променим този сценарий.

Разбира се, съществува и възможността на гражданинът Х да му е безразлично как ще се управлява страната. В този случай участието в избори е безсмислено.

Проблемът е, че съществуват групи от населението, чието битие зависи от начина на управление на страната, но самите те не го осъзнават. Ще ми помогнете ли да изясним какво зависи и какво не зависи от избраните за народни представители и какво произтича от нашия избор?

Възнамерявам да използвам събраната информация за да я включа в Учебника по гласуване, където освен изясняване на терминологията, ми се иска да има отговори на въпроси, които си задават потенциалните избиратели. Засега Учебникът е само ембрион, но може да се превърне поне в юноша. За това ще допринесат не само тези, които могат да предоставят компетентни отговори, но и тези, които (също като мен) не се стесняват да задават глупави въпроси. Все още не съм допринесла за Учебника, защото не се чувствам подготвена, но записвам въпроси в един бележник, разговарям с хора, които са по-наясно и чета.  Вие можете да направите същото.

Надявам се повече на добросъвестни отколкото на остроумни въпроси и отговори. Благодаря.

Advertisements

3 thoughts on “Ако не гласувам?

 1. Разбира се, всички тия които разчитат на преки субсидии ще се адски зависими от това кой и как управлява. Избирателя в днешно време трябва да се интересува кой му предлага по-голям контрол над дейността на избранника му, по-голям глас, а и просто свястен възглед за развитие на страната му в хармония с икономогеографските и особености. Аз бих гледал подозрително на някой, който обещае да превърне България в център на тежката индустрия. Но ако някой каже, че тук може да бъде образователен център(ние сигурно имаме най-голяма гъстота на университети в Европа) или еко-туристически рай, зона за „organic“ продукти, да, аз съм с две ръце „за“. Остава само да превърне думите си в дело. Със свежи законодателни инициативи и стимули, не със субсидии.
  Има една партия, която предложи да изработи юридически документ с който избирателите да могат да ги държат отговорни ако те не изпълнят предизборните си обещания до края на мандата. За такива хора аз бих гласувал. Например.
  Има една по-древна истина. Централното управление никому не е сторило добро. Хората действат винаги предимно и първо в своя изгода. Няма такива, които да се стремят първо да са в полза на другите. Не можем да очакваме хора в чиито ръце сме дали власт и ресурси да са невинни и услужливи… Тоест моето искрено мнение е, че учебника по гласуване би трябвало да казва на хората, че те са не по-малко интелигентни от тези, в чиито ръце слагат привилегиите да гласуват вместо тях. Пряко гласуване за законодателна инициатива ще е по-ефективно гласувано от 100 000 човека отколкото от 30-40 с картите на останалите 220-210 и кусур човека…

 2. Не винаги е лошо някой да не гласува. Баба ми, конкретно. Защото, виждате ли, тя още вярва че „младите в партията ще оправят нещата“.

 3. Пряко гласуване за законодателна инициатива на градско, окръжно и щатско ниво е законът в САЩ.Ха федерално ниво – референдум.
  Гласоподавателят е пряко заинтересуван от приемането или отхвърлянето на предложения закон.
  През Март 2009,на обшинско ниво в Лос Анжелес гласуваха 18% от
  регистрираните гласоподаватели или ололо 2% от населението.
  …60% за запазване на същеструващите закони и нар.представители
  …3О% за плавна промяна
  …10% за тотална промяна.

  В Калифорния (САЩ) – не партийте а гласоподавателите са отговорни за неизпълмение на предизборните обещания.
  Наказанието е повишаване на данъците.
  Следващия шанс за всички участници в правораздаването
  са следващите избори.

Коментари са забранени.