Дали не съм от другите?

Тъкмо зачетох „Цивилизацията. Нова история на западния свят“ и попаднах на “ … когато неандерталците започнали да измират, оставяйки Homo sapiens sapiens като единствения оцелял човешки вид.“

Чудя се дали историците са сигурни, че не са съществували повече човешки видове от описаните дотук в учебниците, и как можем да сме сигурни, че някои от другите видове не са оцеляли и не продължават да живеят … например между нас, „цивилизованите“ хора?

Когато казваме „нашият човешки вид“, откъде знаем, че всички принадлежим към един вид? Все пак на повечето хора не са правени и (доколкото ми е известно от собственото ми битие) не се правят генетични изследвания, а дали е задължително разликите ни да са физически видими? Ако се окаже, че на земята съжителстват няколко човешки вида, дали това няма да доведе до нов вид шовинизъм и сегрегация?

За да зарадвам Хейзъл, ще споделя, че в този век са открити останки от хобити 😉 Казват им Homo floresiensis

Advertisements

16 thoughts on “Дали не съм от другите?

 1. всъщност са правени мащабни генетични изследвания на представителни извадки от световната човешка популация – с цел да се установи историята на вида ни и родствените връзки между различните етнически групи.

 2. …В резултат на тези изследвания например е установено, че 30 на сто от населението на България е носител на гена на траките.

 3. Изследванията са правени от National Geographic. Дори на Слави Трифонов му вземаха проби за ДНК от българския издател на списанието. Списанието по-късно публикува схемата на движение на Homo Sapiens по света, започнало преди 40 000 години от платата на Етиопия и Сомалия. В Европа заварват Неандерталците , които по късно, 20 000 години, изчезват.Последните им следи са в Испания.
  Ако ти попадне книгата на Майкъл Крейтън “ Тринадесетият войн“ прочети я.Автора има теория, че неандерталците са живели до ІХ-Х век и в романа е описана битката между тях и викингите и присъедиенилия се арабин Якут ибн- Абдала, пътуващ за България, но на Волга. Към книгата има интерестни авторски пояснения.

 4. Мда и аз не знам дали историците са сигурни „…че не са съществували повече човешки видове от описаните дотук в учебниците…“ но ако са питали антрополозите може и да знаят :-).

  От друга страна напълно е възможно други „нецивилизовани“ видове да живеят между нас „цивилизованите хора“, резултатите ги виждаме всеки ден около нас :-).

  Да говореше се че на Трифонов му взели проби „ЗА“ ДНК пук му намерили трипер. Как не са се сетили да му вземат проба за ДНК анализ ама нейсе те може пак да са му намерили ДНК ама не казват…

  А и още нещо , жалко че ги няма вече траките , можеше да ги изследваме и да разберем кой е този ген дето го имат 30 % от Българите. Пък току виж се оказало че те пък имат гена на Българите, това генетиката е хубава наука, особено когато се дискутира от хора дето са вътре в материята …

  Въобще този форум става все по-интересен 🙂

 5. Ето , аз ще да съм от някой от нецивилизованите видове , убърках блога с форум.Моля за извинение.

 6. В „Пушки, вируси и стомана“ също се описва разселването на човечеството; знам, че са правени мащабни генетични изследвания, но все пак те се правят върху представителни извадки. Оттам и вероятността (колкото и да е малка, не че мога да изчисля каква е) някои ключови представители на човешкия род да бъдат пропуснати 🙂 Колкото и да е ситно ситото на науката днес, то си остава сито 🙂 А на шовинизмите не им трябват стопроцентови доказателства, нали?

 7. Силно препоръчвам да се прочете определението на „биологичен вид“ в някой учебник или енциклопедия. За да не стават недоразумения.

 8. Струва ми се, че дефинирането неизбежно окастря … според филтъра на дефиниращия, така че колкото повече се опитаме да бъдем прецизни и изчерпателни, толкова по-ясно става, че се отдалечаваме от възможността да създадем абсолютна (не знам дали това е уместната дума) дефиниция 🙂 Можем да създаваме просто работни дефиниции и да не забравяме, че са просто работни 🙂

 9. Нещо, което никой никога не е поставял под съмнение – поне аз не съм попадал на подобно: разселването на човечеството.
  Добре, но когато става дума за Началото, каква е била числеността на това човечество и от какъв зор е хукнало да се разселва?!?
  При това с опасност да паднат от края на земята… 😀

 10. Аз не мога да разбера какво толкова умувате по въпроса. Много ясно, че не съществуват други човешки видове. Ако съществуваха, щеше да го пише в Книгата. А там пише, че Той ни е създал по свой образ и подобие – всичко е ясно.

 11. Ами точно по Неговия образ и подобие – Той /или Тя, всъщност и трите/ Е всичко съществуващо.
  Като вярвате в Абсолюта, си противоречите, казвайки, че Абсолютът отрича/забранява/заклеймява някоя от своите части – това би обезсмислило Неговата абсолютност. И пластмасата е част от екосистемата на Земята, така, както умните и глупавите са все парченца от пъзела на Образа и подобието. А работата ни като частички е да си търсим мястото, което пасва на нашата „форма“, точно до други частички, чиято форма ни пасва на нас, за да се събере пъзелът.
  О, този е толкова различен от мен – той е вдлъбнат, а аз съм изпъкнал – нямаме нищо общо, Пъзелът ме е създал изпъкнал по свой образ и подобие, вдлъбнатите нямат място в Пъзела!
  Погледни – твоята изпъкналост пасва идеално с вдлъбнатостта на вдлъбнатия, единствено свързвайки се, можете да СЪЗДАДЕТЕ ОТНОВО Пъзела. Сами и мислейки се за самодостатъчни, сме просто парченца, разпилени по масата за игра. И тогава картинката е разчастена, нищо не се вижда. А ти търсиш да я видиш, когато си само парченце – няма как да стане.

Коментари са забранени.