Учебник по гласуване

Във връзка с вчерашния ми призив да се  научим да правим по-добри политически избори, Григор ми изпрати адреса на wiki-то – учебник по гласуване. В него засега няма нищо. Аз го гледам с известно неразбиране, но все пак … хайде да почнем отнякъде. Не че всеки има време и му се занимава, но поне може да даде някоя идея и съвет.

Можем да започнем с някои разяснения за политическата ни система, както е в текста на Майя, но да разгърнем нещата в нещо като дърво или mind map, така че всеки отделен въпрос да се вижда отделно, но и във връзка с останалите – то тук ще бъде wiki-образно в крайна сметка, но имах предвид логиката 🙂

Нека да има място и за различни тълкувания, освен за фактология.

Хайде, дано и по-умните от мен имат време и желание да помогнат 🙂

Advertisements

9 thoughts on “Учебник по гласуване

 1. Боя се, че току-що изгони аудиторията до човек. 😦 Българинът може да бъде изгонен най-експресно и сигурно не с тояга или огнестрелно оръжие, а с покана за работа.

  Иначе, това е просто уики. В момента в него има стандартното подразбиращо се съдържание. Затриваш го, и пишеш каквото смяташ за необходимо вместо него. 🙂 Ще гледам да го следя по веднъж дневно, и да оправям възможни бози.

 2. Поставете правилните въпроси в това уики, дайте му гласност! Тук и аз също ще помогна доколкото мога и мисля, че хората ще напишат мнението си! Малко са тези, които могат да задават правилно въпроси обаче…

 3. В това уики трябва първо да се обяснят съществуващите правила, както и принципите, върху които са построени. Ти също можеш да зададеш въпроси и да дадеш гласност 🙂

 4. Трябва много внимателно да се обясни ЗАЩО:
  – Отказването от гласуване също е ГЛАСУВАНЕ.
  – Отрицателният вот е „крачка напред, две назад“ (в най-оптимистичния си вариант).

 5. Когато получхих право да гласувам, 2 години след емигрирането ми в Австралия, за голяма моя изненада се оказа че гласуването е задължително и че за неявяване се налага глоба от $100.00. Ако заминаваш зад граница или имаш други причини за неявяване в избирателния пункт, са въведени различни процедури, така че пак не можеш да се скътаеш.
  Австралия се води за една от демократичните страни. И този факт според мен го подкрепя. Какво по-демократично от това да не се пилеят народните пари за повтаряне на избори.
  За голямо съжаление голям процент от избирателите в България просто си остават в къщи да гледат сеира на другите. Колкото обаче излъгани, обезнадеждени или отегчени да се чусват тези избиратели някой трябва да им обясни и убеди че усилието да пуснат макар и празна бюлетина е значимо и важно.
  Дали е възможно да се въведе подобна процедура както в Австралия, ако обяснения и убеждения не помагат.
  Lyd, смятам че темата ти е интересна и дано да помогне на учениците ти да разберат значимостта на социалната и политичиска ангажираност.

 6. Чудесно, чудесно. Давайте с всякакви въпроси, предложения, линкове, мнения … 🙂

 7. Поздравления на Григор за идеята! )
  Регистирах се и ще опитам да допринеса. Надявам се уики-то да е от полза за хората!

Коментари са забранени.