Прост въпрос

Някои го правят за пари, други за „тръпка“, трети за да се чувстват значими, четвърти заради всичко изброено дотук, пети от страх.

На тези, които смятат, че работят за ясна благородна кауза бих задала простичкия въпрос: „За кого всъщност работиш?“

Как е възможно да си наясно, че буквално всеки наоколо е потенциален слуга на поне двама господари, и да си въобразяваш, че твоят принос, чист и неизкривен, стига до каузата? Възможно е арогантно да вярваш, че преценката ти е безупречна, но как е въможно да забравиш, че тя се простира върху ограничен брой от хилядите въвлечени?

Блестящото умение да анализираш не е достатъчно; нужно е и да умееш да задържаш в ума си колкото се може повече елементи едновременно и да намираш мястото им в общата картина, като в същото време си даваш сметка, че никога не разполагаш с пълната информация, и оттам картата ти не е съвсем точна.

P.S. За най-ценните от тайните агенти ставаше въпрос.

Реклами

4 thoughts on “Прост въпрос

  1. Защо за тайните агенти? За всички става въпрос. Всеки може да се замисли спокойно над написаното… 🙂

  2. работя, за да финансирам хобитата си 🙂 което значи, че миналия месец съм работил най-много за няколко тайландски производители на аквариумни риби…

  3. най-ценните от тайните агенти определено знаят за какво го правят, а ти прекаляваш с нивата, не е чак толкова дълбоко

  4. Аз точно вчера отново се замислих, че щом тайноагентствуването реално си е подривна дейност към другите страни и се третира като престъпление (нали?), не е ли някаква лудост, парадокс, то да е легално?

Коментарите са изключени.