3 март по света и у нас

bis-for-weho-20091

Преди няколко седмици моят приятел Владо ми писа във Фейсбук:

“ Lydko sto ne vzemesh da blogvash za taia prostotia http://www.facebook.com/group.php?gid=54580480411 ako imash vreme. Kakvo e tvoeto mnenie za „nacionalna religia“ i vuobste kakvo obsto ima durzavata s religiata… niamam dostatuchno dar slovo za da blogvam.“  (става въпрос за Фейсбук групата  Ние сме против мюсюлмански център в столичния квартал „Малинова долина“ )

„5 лв за стар виц. Вече съм блогнала: https://lydblog.wordpress.com/2008/12/04/hram-djamia/„, отговорих аз.

„:) ok de 5 lv., dnes mi izpratiha pokana na facebook da se prisaedinia v podpiskata.“, отговори той.

„аз точно от тези покани научих преди време. добре дошъл в бг :)“, отговорих аз.

Няколко дни по-късно се видяхме, и той разпалено ми заобяснява как е в Калифорния, където живее от десет години – че има важни документи, които можеш да попълниш на езици, различни от английски ако не го говориш добре, че е време хората да си отворят очите. И си представихме какво би се случило, ако тук някои документи се предоставят на турски език.

Утре, на 3 март, са изборите, на които моят читател и приятел Бисер се кандидатира за общински съветник в район на Лос Анжелис. Инструкциите за гласуване са достъпни и на испански и руски, а доколкото виждам и бюлетините.

Продължавам да се чудя защо 3 март все още е национален празник и стискам палци на Бисер.

Advertisements

29 thoughts on “3 март по света и у нас

 1. Да, но все пак Америка е проект, не държава, затова са възможни и много други неща. А че проектът се е показал успешен – да, спор няма, но ние, националните държави, все пак се базираме на доста сложни исторически обстоятелства…

 2. И аз стискам палци на Бисер за утрешните избори!
  Освен това, ще се радвам да ми отговори на два много банални и изтъркани от употреба въпроса:
  1.Какви бяха причините да се кандидатираш за съветник в твоя район? и
  2. Какво е за теб, който живееш в САЩ от 1987г., т.нар. „американска мечта“?
  Благодаря ти, желая ти успех! 🙂

 3. Lid, казваш:“Продължавам да се чудя защо 3 март все още е национален празник и стискам палци на Бисер.“
  Първо, защото, слава богу, не са те питали и второ, защото иначе сега щеше да стискаш палци на Inci или поне на Бекир.
  И се чудим защо нямаме национално самочувствие!

 4. В някои национални държави езиците на малцинствата също имат официален статут. В Норвегия, Финландия и Швеция например езика на самите може да се използва в комуникация с държавни и общински институции, макар и не във всички общини. Баският е официален в някои части на Испания. Предполагам, че и други примери могат да се намерят.
  Аз също се чудя защо точно 3 март е национален празник, а не денят на независимостта на България например.

 5. Гравитон, точно пък на такива като теб най-много им липсва националното самочувствие и затова му търсят евтини заместители в разни псевдо патриотични измишльотини, като 3-и март, например.
  Извинявам се, ако е прозвучало грубо, но днес се начетох на патриотарски смехории из блог-пространството и направо не искам да повярвам как може да съществува такова „късогледство“.

  Браво на lyd за гледната точка. Само това непрекъснато сочене на бутафорната „държава“ САЩ, като добрия пример за подражание, е много, много пресилено. Виж, Василена е дала хубави примери с белите държави от Стария континент :))

 6. А какво значи „българщина“ на първо място, а след това и „антибългарщина“? По какво личи, че аз демонстрирам второто?

 7. Българка съм, Зерчо, и като такава нямам търпимост към всички антибългари.
  Все едно от какъв етнос са.
  Етносът не ми е важен в случая. Важно ми е отношението към българското.
  Лидке, ти си етническа туркиня, нали?Нямам нищо против произхода ти, но имам много против непрекъснато демонстрираната от теб тук тантибългарщина.
  Не плюй по националния празник, ако обичаш и не се чуди защо 3 март е празник или ако се чудиш то мястото ти не е в България.
  В България има място за всякакви етноси, но само за такива каквито обичат и блоговеят пред България.
  Много нелоялно отношение демонстрираш, драга. Изключително ме разочароваш.

 8. Сравнението между България и САЩ е меко казано повърхностно и нелепо. Слагаме от едната страна на везната групи от различни етноси заселили нова територия и заедно опитвайки да градят обща тяхна държава, а от другата страна имаме етнос, който се интересува единствено от личния си интерес, не от общия, гласуващ твърдо за собственото си ядро, което от своя страна изпраща представители в Турция, които заявяват от името на цяла България, че ние подкрепяме членството на държава, продължаваща да отрича Арменския геноцид, в Европейския Съюз. Е, ама аз лично не подкрепям подобно нещо. Докато Турция не се извини публично за зверствата си, както направи това Германия, ще смятам че всички дадени на етноса им права са оръжие в ръцете им 🙂

 9. temptress, мен пък ме дразнят патриотарите, с които се навъди наоколо. Не знам откъде им идва самочувствието на тези хора да определят всички останали, притежаващи по-широк поглед върху нещата, като небългари. Сигурно така си помпат залинялото национално самочувствие. На такива им дай да гласуват като обезумели в интернет-анкети за „българското чудо“, да демонстрират лицемерна солидарност в кампании „Не сте сами“ и най-важното – да се изживяват като големите съдници в определянето какво е българско и какво не, кой е българин и кой не. Но защо ли като трябва да направят нещо конкретно за страната си, дори най-дребното и неподвластно на чужди разрушителни сили нещо – един вид, да претворят абстрактното родолюбие, с което парадират, в конкретни дела – същите тези хора са по-ниски от тревата и само някъде там между шубрака се чува едно тихичко „цър-цър“…

  [i]Та човек вече не смее да се нарече патриот, камо ли да промълви, че обича родината си. Кресльовците-патриотари ще скочат като чакали връз него. Ще го разкъсат и изядат като едното нищо. Аз затуй предпочитам да съм “враг” и станах… “космополит”.[/i]
  (Из „Патриотизмът е последното убежище на негодниците“)
  http://angeligdb.wordpress.com/2007/04/10/1-217/

 10. Доколкото ми е известно, съм етническа българка … не че ми е особено важно в този и други случаи 😀

 11. Това, което най-много ме шокира в изказването на temptress е че чуденето за каквото и да е е антибългарщина.

  Всъщност не би трябвало да ме шокира, то е до болка познат подход. Така си беше и през соца – чуденето забранено. Просто изпълнявай и не питай много много.

 12. Нали не очаквате да се впусна в спор с хора като вас ?
  Неприятни са ми всякакви люде, питаещи ненавист.
  Етническият ви произход в случая е без значение. Питая уважение към етнически турци, цигани и прочее, но не и към люде , които оплюват деня в който България се е върнала на политическата карта на света.Защото аз съм българка и обичам и уважавам България и всичко що е българско.
  Не бих поставила под въпрос, нито бих изразила учудване спрямо правото на Франция да празнува на 14 юли. Защото питая уважение към французите, към френската култура, Франция и прочее…Дори и да бих била учудена от тази дата. Дори да бих била в недоумение. Не бих попитала французин – но защо 14 юли, защо не деня на битката при Ватерло?
  Приемането на дадени факти е въпрос на уважение.
  Бих искала да ви помоля за в бъдеще, когато плюете по България ( защото вие това правите в това малко спретнато блогче) не използвайте българския език и българската писменост за да го оплювате България.
  Пишете и изразявайте българоненавистта си ако искате и на патагонски, но не хулете България чрез думите на великолепния български език. Българският език не е създаден за това.
  А за религията – да, традиционната религия в България е православието . Съжалявам ако някой е огорчен и от този факт. Не изключвам религиозната толерантност, но фактите са ето такива- православието е традиционната и определяща вяра на българина, превела и съхранила българското през вековете.
  Съобразявайте се с реала. И моля ви, още веднъж ще повторя, не ползвайте българския език за да хулите що и да е било то, но българско.

 13. temptress, слушай сега. Аз съм малко недодялан и груб, така че няма да се сърдиш.

  Много си проста. Уважаваш си ти разни работи и „не би поставила под въпрос“ разни други работи. А идваш тука и раздаваш на хората задължения и им подвъпросваш правата да изрязават това, което мислят. И разправяш как това било, щото „нямаш търпимост към антибългари“.

  Я погледни, дали някой, освен теб, говори как „няма търпимост“, дразни се, гади му се или получава диария? Дори хора като neuromantic и Joruel, които явно не са съгласни с изказаното в поста, си представят спокойно позицията и дават някакви аргументи.

  А ти получаваш диария и развиваш теории защо бил създаден българския език. Ма като се замисля, верно си много проста. А българското, дето се е съхранило през вековете, няма нищо общо с теб. Ти просто му се натрапваш.

 14. Temptress, очаквахме не спор, а да кажеш защо мислиш така. Много други дати са се сменили като национален празник на България и няма нищо антибългарско да се поставя въпрос защо точно тази е
  в този момент. Имаше време, когато учудването за Девети септември като национален празник е било противозаконно. Но за съжаление в България излагане и аргументиране на мнения е спорене, а поставянето на въпроси – антибългарщина, плюене, хулене и ненавист. Това за мен е параноя. Няма нищо неуважително да попиташ някой французин защо 14 юли е френският национален празник.

  По същия начин и много религии са се сменили на българската територия и фактът, че дадена от тях се смята за традиционна не значи нищо. Прочее, точно православната религия е била начин за подтискане на българското самосъзнание в периода от Възраждането, когато тя е било доминирана от гръцката църква и книжнината, литургията и образованието на български са били забранени и унищожавани.

  С нетърпимост се стига само до под кривата круша. И до други много лоши места.

 15. „Българщината“ отдавна беше нагло узурпирана от стадо тесногръди патриотари. За нас, широкоскроените, какво оставихте…?! 🙂

 16. На мен ми се иска 24 май да е национален празник. Но и трети март е добра дата, ако навежда хората към размисъл за българските ценности: кои от тях са исторически устойчиви, кои се променят.

 17. temptess – Мда, интересно е какво те дефинира като българин. Ако е благовеенето пред „всичко българско и родно“, като например политиците ни, аз лично предпочитам да не се дефинирам като такава.
  Сляпото обожание на нещо, без да се замислиш сериозно над него и без да си задаваш въпроси… е просто глупаво. Нашата история си има и положителни и отрицателните моменти. Интересно ми е, къде си ти през останалите 354 дни в годината и какво правиш за любимата ти родина. Защото патриотизмът не се изчерпва до това да се биеш в гърдите и да се дзвериш по инакомислещите от теб.

  Във въпросът на Лид нямаше нищо обидно. Разбира се, тези хора, които не се чувстват сигурни в себе си, съзират навсякъде критики и спор.
  И темата замина от интересен въпрос, към нечии избивания на комплекси.
  Последно… не знам дали някога майка ти или баща ти са те учили, че е нвъзпитано да говориш така, но сега аз ще ти го кажа.
  Коя си ти, да държиш сметка на някой разсъждава, мисли и гледа към света? Можеш да си кажеш мнението, но не и да се налагаш.
  Това не е детската площадка, където можеш да удариш другарчето по главата с кофичката, защото е на друго мнение от теб.

  Така че, кажи каквото имаш да казваш, но го кажи като зрял човек. Иначе създаваш представата, че хората, които се смятат за патриоти са … откачалки.
  И се нареждаш в не-дотам гордите редици на Боян Расате, Волен Сидеров и т.н.
  Не мисля, че това ти беше целта от самото начало, нали?

  П.П. И какво му е толкова гордото да се наричаш българин, китаец, пакистанец, лунитянин? Не мисля, чепринадлежността към конкретна нация или етнос те дефинира, напротив, твоите собствени действия са важното, не къде си роден. Защото не е бил твой избор нито твое решение. Помисли си над това.

 18. Естествено, че ще ви правя забележка – вие пишете на български , а хулите българския национален празник.
  Моля ви, пишете на турски.
  Тогава никога няма да ви прочета.
  Но когато пишете на български, това означава да спазвате някакъв елементарен етикет , защото красотата и великолепието на българския език задължава. Българският език не е за всеки – внимавайте за какво го ползвате.
  Така, че нали се разбрахме, когато ви се иска да се чудите над нечий национален празник или други видове ругателства ви се вършат – правете го на турски.

 19. Много ми е чудно защо ще си позволява някой да казва на някой друг за какво трябвало да служи езикът. Това е блогът на Лидия и в него тя има право да пише каквото реши. Какво означава „елементарен етикет“ за вас и какво означава „красотата и великолепието на езика задължава“? Това означава ли, че всички трябва да имаме едно и също мнение и да се прекланяме пред едни и същи идеологии, само защото говорим определен език? Ами ако владеем и други езици, чието великолепие е по-впечатляващо?

 20. Много ми харесва дискусията, най-после този блог падна на нивото на което заслужава. Поздравления за авторката , с теми като тази няма как да ти падне рейтинга.

 21. temptress, ако толкова държиш на българския език, какъвто вид си придаваш, вземи първо научи основните пунктуационни правила. В крайна сметка, ако не уважаваш чуждото мнение, поне себе си уважавай.

  За справка:
  – Запетая се пише, когато отделя обособени части от изречението.
  – Не се оставя интервал преди препинателните знаци точка, запетая, удивителна, въпросителна, двоеточие, точка и запетая.
  – „така че“ е съставен съюз и като такъв следва да не се разделя със запетая.

  По темата – не видях някой да плюе и ругае по 3-ти март. Няколко човека изказаха съвсем основателни съмнения дали точно това е най-подходящата дата за национален празник. Сигурен съм, че могат да се аргументират перфектно. Друг е въпросът колко има смисъл да се обяснява на един кон с капаци, че съществува и периферно зрение…

 22. Temptress,
  Толкова много расизъм има в забележката ти „когато вършите ругателства правете го на турски.“ Патриотарщината ти е в разрез с представите на Левски за „чиста и свята република,“ които аз като българка споделям.

 23. Ето и откъс от писаното от Левски: „Да се направи коренно преобразувание на сегашната държава деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление) на същото това място. (…) Да даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между всичките народности: българи, турци, евреи и пр. щат бъдат равноправни във всяко отношение, било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото било – всички щат спадат под един общ закон, който по вишегласието от всичките народности ще се избере.”

 24. Мисля, че последните факти, които излезнаха в медиите, за насилствен и радикален ислямизъм налаган в България дават отговор на въпроса защо не трябва да има мюсюлмански център в София.
  И защо 3 март трябва да бъде все по-почтан и честван празник.

Коментари са забранени.