Щастие за всички даром

Докато се чудех защо толкова много хора се възхищават на Александър Македонски, чиято бруталност и мегаломания си обяснявам с психическо разстройство, прочетох за индийския император Ашока, царувал и воювал скоро след Александър. След като прочетох няколко негови скални едикта, мисля, че би било хубаво да го изучаваме в училище:

Когато се завладява независима държава, онези, които живеят там, независимо дали са брахмани или шрамани, или принадлежат към друга секта, или са глави на семейства, които показват покорство пред по-висшестоящите от тях, покорство пред майка си и баща си, покорство пред учителите си и се държат добре и предано към своите приятели, познати, колеги, роднини, роби и слуги – всички те страдат от насилие, убийство и раздяла с обичните им хора. Дори онези, които имат късмета да избягат и чиято любов се запазва, страдат от нещастието на своите приятели, познати, колеги и роднини.

Ако днес една стотна или една хилядна от онези, които страдаха в Калинга, трябва да бъдат убити, да умрат или да бъдат взети за пленници, това ще е много печално за Ашока който желае безопасност, самоконтрол, справедливост и щастие за всички същества, и смята, че най-великата от всички победи е победата на Дхарма.

По всяко време, независимо дали ям или съм в покоите на жените, или във вътрешните си покои, или в краварника, или в колесницата си, или в градините си – където и да съм, моите осведомители трябва да ме държат в течение на обществените дела … трябва да се грижа за благото на целия свят, а усилената работа и навременната информираност са средството да ги постигна.

Човек забелязва само добрите си дела, като си мисли „Направих добро“, но, от друга страна, не забелязва лошите си дела, като си мисли „Направих зло“ или „Това наистина е грях.“ Да осъзнаеш това е нещо наистина трудно.

А ако Александър иска да бъде бог, нека бъде 😉

Advertisements

3 thoughts on “Щастие за всички даром

  1. Навежда ме на мисълта за Персия, виж текста за нея в един от последните National Geographic – оказва се, че макар и могъща имприя религиозната и национална толерантност е била на много високо нив, имайки предвид времената.

  2. Навремето имах рубрика в Алма Матер („Любопитството уби котката“ във „Войната на Зодиите“), в която демитологизирах великите завоеватели, беше много забавно 🙂 Имаш специално за Александър Македонски и плановете му да наложи световен мир със световна война.
    А този цитат от Ашока може да направи добро на романо-центристите и елино-центристите, не виждащи нищо друго в основата на Европейската Цивилизация

Коментари са забранени.