Едно щастливо момче

картина на Theodor Kittelsen

картина на Theodor Kittelsen

Миналият ден на курса обсъждахме темата дали детството е най-щастливият период от живота на човека, но не стигнахме далече, защото се оказа, че всеки участник имаше различна идея за това докъде се простира детството, кой може да се счита за възрастен и колко продължава онова състояние, в което си нито риба, нито рак – юношеството.

За да усложня нещата, ще призная, че отдавна се каня да пиша за участъците от пътя на възрастния.

По официалните пътища са поставени знаци като навършването на пълнолетие, раждането на първото ти дете и пенсионирането, но по истинските невидими пътища на душата, знаците за нееднозначни като изчезналия интерес към домашния любимец или любимия сериал.

Душите изпреварват или изостават от събитията, които сме приели за важни, и когато не разчитат тайните знаци, страдат сиротно и безсловесно.

Преди няколко години исках да създам компютърни игри, които да им помагат да напредват, като ги повеждат на пътешествия и ги подлагат на изпитания. Докато развия нужния ресурс, обаче, ще компенсирам като препоръчвам книги. Днешната се казва „Едно щастливо момче“ и не е книга за самопомощ, а роман от 110 страници, написан от Певеца на норвежкото село, Патриарха на норвежката литература Бьорстерне Бьорнсон, живял от 1832 до 1910. Спокойно! И аз не харесвам Вазов. Дори не е нужно да си фен на Елин Пелин.

Историята на Ойвин започва с раждането му и завършва с признаването му за възрастен. Случва се на село, където хората се трудят здраво, за да оцеляват, но не винаги поставят хляба по-високо от любовта.

Ако можех да решавам какво да учат 17-18 годишните, щях да заменя „Под игото“ с „Едно щастливо момче“ – като ще си говорим за патриарси, де 😉 Не само защото предпочитам учителита да са печени като Бор вместо спечени като Рада Госпожина.

Advertisements

18 thoughts on “Едно щастливо момче

 1. Pingback: Едно щастливо момче « полетът на костенурката

 2. А защо не и двета? Просто трябва да се разглеждат в контекста на 19 в. през погледа на 21 в., а не обратното. А относно детството, според мен то продължава толкова дълго, колкото възрастните му позволят.

 3. чета ти блога от доста време поради единствената причина, че е доста напред в блогърската класация. и не мога да спра да се чудя как посредствен ум като твоя с хипертрофирано (знаеш ли какво означава тази дума) мнение за себе си е успяла да генерира толкова читатели. нямам обяснение, както нямам обяснение и за популярността на карбовски, изразителят на душата на средностатистическият български комплексар.

  мила, нямаш грам талант за писане. имаш наистина огромно самочувствие, на което мъже без такова се връзват, за да те четат. очевидно това е „тайната“.

 4. Абе намалете алкохола вие известните журналисти с невероятните постижения!!! Единствено ме е яд, че си писала за егоист някога, а сега се излагаш като някаква тъпа кифла! Ти да си видяла Карбовски да засяга хората из блоговете. Жалка картинка… Ми седни и напиши нещо свястно и ще четем и теб, въпреки че сме комплексирани. Тези любовни преживявания с женени мъже, които са решили да ти обърнат внимание и ти си си помислила, че това е любовта са пълни глупости. Дарбата ти е останала в някоя чаша с алкохол! Спри с това пиене, нищо че е модерно в средите на неуспелите журналисти и започни да пишеш като хората. И недей да демоснтрираш класата си пред раята, защото когато и те започнат да ти се подиграват едниствената отеха ще остане отново чашката. Марш в някоя клиника за алкохолици веднага!

 5. Елена, тайната ми е разкрита тук https://lydblog.wordpress.com/2007/08/13/elite-blogger/

  Как ти можеш да набереш повече популярност като оставяш коментари тук? Като смениш тона – при мен се харчи добронамереността.

  Ако бях на твое място не бих се наказвала с четене на блогове които не харесвам само защото са високо в класацията.

  Аз също харесвам Пипи 🙂

  Поздрави!

 6. Чета този с удоволствие
  Нямам понятие къде е в класацията
  и няма никакво значение .
  Просто – харесва ми.

  Вазов ме измъчваше с „под Игото“
  и си спомням само последната глава –
  „Пианството на един народ“,
  поради непреходноста на хиперболата.
  Жалко.

  Джани Рудари ме закова пред цялото си преведено творчество
  с „Приключенията на Лукчо“ още в 5 клас.
  Астрид Лингрен, Даниел Дефо, Марк Твен, Екзюпери…
  ме дистанцираха от българската литература дотолкова,
  че свикнах с красотата на майчиния си език
  благодарение на таланта на преводачите.
  Да бъдат благословенни.

 7. Елена, в какъв смисъл писането на Лидия е неталантливо или бездарно. Аз не разбирам от добро писане и бих искала да разбера къде е проблема.

  По темата: и на мен ми прави впечатление, че голяма част от американските училищни четива включват темата за израстването. Българската програма се основава на „минимум индоктринационни знания“, който трябва да погълне един завършил ученик, американската използва литературата като инструмент за себеоткриване и откриване на света, тоест като умение, което после да може да се приложи към други интереси.

 8. Лидо мари, що така я нападна Рада Госпожина? И ти да беше на нейно място – и ти щеше да си спечена!! 😉

 9. Чета ти реакциите на нездържаните ни коментари и мога да ти кажа, че само можем да се учим от теб! В момента ме е яд, че нападнах така грубо женицата, а след твоя коментар направо ме удари в земята. Това е адекватната реакция на отрицателните емоции на хората… Не знаеш какво им е на главата! Извинявай Елена и благодаря Лид! За пореден път само мога да се радвам, че започнах да те чета някога… Благодаря!

 10. Размишльотини, явно имаш наблюдения, затова ще ми обясниш ли през призмата на образователната система защо американците израстват толкова задръстени?

 11. Впечатлена съм от изказването на Елена Кодина. Вероятно се е изказала по този начин, за да привлече внимание към собствения си блог. След като го погледнах, не можах да разбера на какво отгоре оценява таланта за писане на други блогъри.

 12. Карбовски няма да го видите да напада блогъри защото той е още по-над нещата. Няма да ви удостои дори с поглед. Както и останалите его-величия, богдан-русевци, парушевци и прочее самонабедили се за писатели 🙂 Карбовски обаче, макар замесен не от обикновена глина, а от кафяво миризливо тесто, наистина има талант.

 13. Не може да се задължава,които и да било,да харесва или не каквото и да било.

  Към професионално пишещата Елена Кодинова:
  Уважаема,бихте могла да напишете същото,но с други думи.Или примерно вариация върху „По добре цар (принцеса) на село, отколкото нищо в София“. Но, нета в случая обезсмисля тази народна мъдрост.Които е цар, е цар, който е нищо, е нищо,където и да е,седнал пред клавиатурата.

  Лид,не се нуждаете от защита.Отговорила сте перфектно на Вашата гостенка.

  Пишете за Детство, Село,Труд, Хляб,Любов. Доста изчетох от блога Ви и най вече коментариите.Прегледах и предложения списък с книги (link от поста Ви от 06/02) и коментариите към него.Никъде не срещнах „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Лее. За мен това е книгата на 20 век. Препоръчвам я на всеки,които не е чел това чудо в литературата.Библия. Пише за всичко.Шекспир не е засегнал толкова неща в цялото си творчество .А тук,само 200 страници. И през погледа на малко дете.Цялата вселена от човешки типове и истории.Образователната система на САЩ. Съдебната им система,Журналистика,Транспорт.Всичко,всичко за каквото можете да се сетите.Изумителна автобиографична книга. Ако принципно ненавиждате Америка и американците,струва си да направите изключение и прочетете тази книжка. Сигурен съм че ще заобичате Скаут както обичате Пипи.

  Карбовски – Кой е тоя и какво работи не зная, но из нета скоро се замеряше с …ммм, фффф*шкии с някакъв друг,очевидно пиян писач.
  Желая да попитам пишещите тук:
  Бихте ли сложили в списъка на книгите за децата си произведения на Елена Кодинова,Карбовски и опонента му.Не си спомням името.Сигурен съм, че го знаете. Разправията им беше по повод 1968 и събитията тогава.
  Накрая за разтуха и мечти:
  Докато стигна до този блог,разбрах,че АC/DC ще гостуват в Белград.Ето едно парче на Отеца им:

  Вал, Привет.Това е за Вас

Коментари са забранени.