още, още, още

И да не е истина, е добре измислено – много по-добре от повечето сценарии на филми, които повечето хора поглъщат безкритично. За разлика от тях, историите на Ерик-Еманюел са непредвидими.

И все пак, макар и да не са точно това, към което би посегнало простолюдието (а трябва и може – така, както някога андерсеновите приказки са се чели от кого ли не), изкуството на Ерик-Еманюел е просто.

„Вероятно е нужно голямо майсторство и себеотричане, за да дръзне човек простотата. Трябва да се откажем от това да смайваме педантите, полуерудитите и всички онези особи, които се смятат за съдници, които признават таланта само ако е натруфен с невъзможни сложнотии, разпознават интелекта по това, че нещо им убягва, и отличават гения по изпитваната от тях досада, която няма как да признаят“. А простото изкуство … „поема риска да си навлече презрението на цензорите; същото това, което почти голо, протяга към тях само своето изящество и усмивка. Упорита работа и скромност са необходими за да постигне човек едно ясно и видимо с просто око изкуство.“ (Ерик-Еманюел в друга книга)

За какво мечтая ли? За дебела книга, в която да са събрани историите на Ерик-Еманюел, към която магически да се прибавя всяка новонаписана. Имам чувството, че ще я препрочитам – както правех в детството си, преди да се изпълня с интелектуална алчност, която ми казва, че няма време за препрочитане; както правеше баба ми до края на живота си, както прави мечтателката от Остенде.

Advertisements

2 thoughts on “още, още, още

  1. Много обичам, когато препоръчваш книги, защото принзавам си, с по-голямата част просто няма по коя линия да се сблъскам.
    Само че тази не успях да си я намеря.
    Имаше я да едно, две места онлайн, но в книжарниците липсва (след завъртането на два, три номера).

    Сканираш ли книги?

  2. Препрочитане…това е интересно занимание. От първото до „пре“-то очите вече са се променили. Природен закон! 🙂 И както си вървиш по всекидневния мръсен тротоар изведнъж виждаш някакво весело шаренко птиченце да подскача между паркираните коли. Ама как така, тук такова птиче нямаше!
    Нямаше, ама сега на препрочитането има! 😀

Коментари са забранени.