въпрос за възпитанието

Ако обикновено

обясняваме любезността с лицемерие,

наричаме майсторството комерсиалност,

подозираме интелигентността в лукавство,

дали децата ни няма да решат, че

грубостта, посредствеността и глупостта

са тъждествени на

сърдечността и добрите намерения?

Advertisements

12 thoughts on “въпрос за възпитанието

 1. Качества да разграничава едното от другото човек придобива единствено с опита. Всеки се е подвеждал и след това е започвал да се съмнява. Поставяйки под въпрос истинността на всяко едно положително човешко качество прави ли ни по-добри в преценката ни за хората?
  Обичам да чета въпросите, които си задаваш!
  Лицемер ли съм аз?

 2. Ами според мен би трябвало *винаги* да обясняваме нещата не еднозначно, а с положителната и отрицателната възможности – лицемерие или желание да не нараниш някого, комерсиалност или желание да твориш красота/да се чувстваш пълноценен, лукавство или… много работи 🙂
  Но по същия начин смятам, че е добре посредствеността и глупостта да бъдат обяснявани като неща, подлежащи или не на избор, а ако е избор – то той трябва да бъде относително уважаван. Грубостта от друга страна не винаги е лошо нещо – тя може да бъде форма на протест, т.е. да има съвсем непървични, интелигентни и възвишени подбуди 🙂 Доколко са оправдани е друг въпрос, но мисля, че не трябва да бъдат категорично заклеймявани 🙂

 3. Бог да пази от добрите намерения на управници дилетанти и родители дилетанти без традиции.

  –Промяната ? Предлагане с носталгия е вече начало–.

  Малко по добре е в оргинала
  –Il cambiamento: tendervi con nostalgia è già un inizio–.

 4. Аз деца нямам и едва ли мога да бъда критерий,но тъй като държа детето в себе си живо,мисля си,че от родителите хлапетата бива да научават добрата страна на нещата,а когато сами се сблъскат с обратната страна на медала,просто да им се показват разликите,за да не грешат отново!Или още по-образно казано,с един пример от Пауло Коелю(мисля,че беше от него:))В живота човек има приятели и такива,които само се правят!Едните обаче ти казват,че биха могли да ти помогнат,другите просто го правят:)Не го цитирах съвсем точно май,обаче смисъла беше този!А друга една сентенция(щот аз май основно това мога да пиша,която май Майка Тереза беше споделила със света)гласи,че ние възрастните е добре да се учим от децата,или,че те са най-добрите учители!Нещо такова!А къде е истината аз не знам,просто си драскам по детски:))

 5. човек може да се прикрива и зад грубостта, да превърне посредствеността в консуматорски начин на живот, а глупостта в уютен пристан. но може и да дръзне да напусне обичайната си зона на личен комфорт и вещина, да изостави статута си на експерт и ерудит и да се впусне в непознатото. а когато не е в свои води може да се почувства глупав, бездарен и трудно да уцелва верния тон.

  относно децата – мисля, че при тях този избор изглежда по-различно. те не учат, а преписват защото така е по-тарикатско. с по-малко усилия постигат необходимия формален резултат. мама и тате са доволни, защото щом бележките са добри значи детето се учи. така вратата се отваря широко за посредствеността.
  грубостта-агресията е по-бързия начин за постигане на целта. малко хора се интересуват от пътя. повечето искат да постигнат желаното колкото се може по-бързо. така се стига и до имитацията на грубост, защото за да постигнеш нещо се иска и кураж, решителност. а когато те липсват, имаш два варианта. започваш търпеливо да разучаваш начините за постигане на целта и стъпка по стъпка да вървиш към нея или ако те мързи и нямаш търпение си слагаш агресивната маска и така си мислиш, че останалите те мислят за пич.

  дълготърпеливост е нужна нам за да вникваме в същината.

 6. Добри въпроси. Някои българи така характеризират болшинството западни нации. Чувала съм следния коментар, направен по повод на американци, при това от жена, която е лекар, смята се за интелигентна, но и която не се колебае да преписва на тестове и изпити: „ами те са едни такива наивни“. Е, тя е била в САЩ само две седмици, но е направила изводи.
  На мен лично ми се иска да прочета някой ден подобна новина в България:

  http://video.aol.com/video-detail/waitress-gets-14000-tip/2245811250/?icid=VIDURVNWS04

  или

  http://www.foxnews.com/story/0,2933,289242,00.html

 7. Всички тези Ваши думи думи думи са толкова красиви, но не са ли просто просто просто поза… и откъде взимате време за толкова
  много много много думи?

 8. обикновено мнения се обменят с думи. ако гореизписаните думи ти се виждат много …

  да моите думи са поза-позиция 🙂

 9. Абе какво толкова лошо, или по-скоро направо ужасно, намирате в посредствеността?? Всяка непосредственост в големи количества става посредственост и без това 🙂

Коментари са забранени.