За Google бомбата срещу правителството и пушилките

Вчера влезнах за малко във Facebook и видях, че мой приятел се е включил в групата „SEO срещу правителството“, която призовава да сложим в блоговете си ( и други места) линкове, които да водят към сайта на правителството, а думата върху която да кликнем да е тази, която най-точно описва отношението ни към управлението на това правителство. Според създателя на групата думичката е „провал“.

Резултатът от подобни действия би довел ( вече доведе) до това, когато в Google напишем „провал“, първият резултат да бъде сайтът на правителството. Зададох си два въпроса: 1. Дали управлението на това правителство е точно провал? и 2. Какъв е смисълът от тази кампания?

Тъй като въпросният ми приятел е човек, когото уважавам много и чиито мнения ценя, до когото бих се допитала преди да се включа в инициатива, свързана по някакъв начин с политиката, се замислих в какво точно се проявява провалът на правителството. Тъй като в последните години не следя политическия живот, а идват избори, реших че бих могла да пусна допитвания в блога си, за да направя по-информиран избор след няколко месеца.

Тази сутрин открих в пощата си писмо (изпратено в 2.29 следобед вчера) от един от редакторите на „Дневник“, Мария Петрова, която ме кани да споделя мнението си във връзка с Google бомбата на сайта на правителството. Доколкото мога да разчета по адресите, струва ми се, че писмото е изпратено и на Петър Стойков, Огнян Младенов, Еленко Еленков, Докера, Пейо Попов, Нели Огнянова и Богомил Шопов и Николай Бачийски – всички в ролите на изтъкнати блогъри.

Закъсняла съм с отговора до „Дневник“, но мога да отговоря тук.

1. Дали управлението на това правителство е точно провал?

Не знам. Точно затова смятам да се допитам до вас и разчитам на конкретни отговори. Иначе … струва ми се, че преди избори винаги се вдига подобна пушилка. Досега не се е случвало да изпратим което и да е правителство с фанфари. Освен това, винаги съм смятала, че едно правителство не може да направи твърде много неща против волята на народа, защото по този начин би извършило политическо самоубийство. Така че винаги се вземат популистки решения, за които плащаме по-късно. Вземат се и непопулярни, но пък вредни решения, защото никой не се противопоставя.

Сега някои ще се удивят на късогледството ми и ще попитат не съм ли чула за скорошните протести. На това ще отговоря, че когато някой протестира, той не непременно има основание да го прави, а и когато има основание, не винаги избира най-добрата форма. Мнението ми за последните протести могат да се видят тук.

Ето защо тази сутрин питах друг мой приятел, до когото винаги се допитвам преди да проява политическа активност. Той каза:

ми то няма нужда да го следиш политическия живот. минаха 4 години, и някой реши, че е време да прави пушек. убиха 1 момче в студентски град. това провокира протест. на протеста имаше гамени (същите като убийците), които предизвикаха размирици. едва тогава се формулираха исканията на протестиращите – оставка на министъра на вътрешните работи, защото полицията била била гамените. няма такова нещо като провал на правителството

ми според мен прекаляват с истерията. има за какво да са недоволни хората – накупиха недвижими имоти по надути цени, а казваха, че формулите на финансистите за оценка на инвестицията са смешни и цените им няма да падат. сега изплащат кредити, които поскъпват за имоти, които поевтиняват… кофти е, ама провалът е личен, а не – национален, държавен, правителствен, министерски и пр.

Какво мислите вие? Очаквам конкретни отговори.

2. Какъв е смисълът от Google бомбата?

Всичко започнало от публикацията на Юнуз, в която той обяснява некадърността на правителствения сайт, благодарение на която търсачките не ни пращат към негови части, в които бихме открили нужната ни информация. Съгласна съм, че некадърността на създателите на сайта не снема отговорността от правителството което е възложило сайта. Отдавна съм забелязала, че повечето сайтове на местната, регионалната и централната власт и свързаните с тях агенции и подобни са безполезни; писала съм писма на някои от тях, но това не доведе до промени. Ако Google бомба е начинът да ги направят по-добри, нека бъде. Ще поживеем и ще видим резултатът в тази насока от тази бомба.

Поставена в контекста на наближаващи избори, обаче, тази инициатива ми намирисва леко и на желание да се привлече внимание и да се спечели популярност като се експлоатира недоволството на гражданите. Думичката „Провал“ може да покрие целия спектър от недоволство, така че всеки би могъл да подкрепи инициатива с подобно име само защото има проблеми, чиито корени е най-лесно да открие в лошото държавно управление – обичайният заподозрян за всичките ни неудачи. На това му казвам вдигане на пушилка, а в пушилката се губи яснотата. Аз пък искам повече яснота, за да направя по-добър избор.

Ето защо предпочитам повече ясни и смислени обяснения, подкрепени с факти и по-малко бомби, които хвърлят прах в очите ми.

А какво мислите вие?

Добавям статията в Дневник и мненията на няколко от запитаните блогъри.

Последващата статия на Юнуз

Юнуз и Огнян в Re:TV

Време е да махнете линковете към сайта на правителството. Ясен обяснява защо.

Реклами

52 thoughts on “За Google бомбата срещу правителството и пушилките

 1. Без да се каня да пращам Google-бомба към правителствения сайт, аз ще посоча 5 конкретни области, в които виждам провал на правителството (те са всъщност много повече, но не искам да се напрягам):
  1. Институционализирана корупция, довела до безпрецедентни санкции от страна на ЕС.
  2. Отказ от вътрешен ред и правосъдие посредством непреследване на престъпниците, особено на тези, които бият и убиват журналисти и свидетели по важни дела. (Тук принос има и съдебната власт, но министерствата на вътрешните работи и правосъдието правят каквото могат.)
  3. Опит за доунищожаване на каквото е останало от българската природа.
  4. Опит за доунищожаване на каквото е останало от българското образование. (Имам предвид най-вече събитията около учителската стачка, но не само тях.)
  5. Погазване на правата на хората с увреждания.
  А на твоя приятел No. 2, който е убеден, че щом полицията те бие, значи си виновен – пожелавам му да не се случи на него или на негов близък, тогава би научил някои неща по трудния начин.

 2. 1. Няма престъпници в България, които заслужават да влезнат в затвор. В България колкото по голям престъпник си толкова повече всички те харесват и те дават по телевизията все едно си национален герой. А иначе страната ни трябва да се бори срещу престъпниците. Закона е тромав, защото е добре да бъде такъв. Някой да се сеща за политик със свален имунитет, който да е влезнал в затвора заради кражбите си?
  2. Образователната система става все по-зле, направо си няма такава. Как може от 40 000 евентуално кандидатстващи за висше в България правителството да гласува увеличаване на местата в университетите до 70 000 бройки?! Къде ще бъде ситото?
  3. Тази страна наистина е мръсна, вече и разпродадена, а новите и собственици много не ги интересува това.
  4. Здравната система в България става все по-зле. Пишат по вестниците, че министъра на здравеопазването искал частни здравни каси. Ако това се случи нещата ще станат като в Америка, само че много по зле от там, защото тука пазара е много по-малък, а всеки иска бърза лапачка нали? Това ще стане и фирма X, на която някой бивш депотат ще бъде изпълнителен директор ще ни разкаже играта.
  Аз не протестирам против това правителство, а против всички партии, които са в парламента, от както има демокрация в България. Тези управляващи никога не са работили за хората, които живеят в тази страна, а само и единствено за собствените си интереси. Кризата в България ще бъде смазваща за хората. Мерките, които правителството ще вземе, ще са колкото да не умрем от глад, но ако се наложи да се лекуваме там позиция няма да има.
  Аз съм оптимистично настроен даже.

 3. Аз ще гласувам на тези избори с празна бюлетина! Няма за кой да гласувам. Не мога да си избера никой, защото всъщност не избирам аз. Не се сещам за нито едни честни избори. Малцинствата, които не знам до колко са малцинства ходят с автобуси под строй да гласуват, защото при тях това си е направо работа, дават им по един надник на хората. Писнало ми е да гледам как хора се купуват с кебапчета. Как да гласувам?! Политиците в България работят като еднолични търговци, които продават страната си. Влагат разбира се, всеки бизнес има нужда от първоначална инвестиция, но избиват многократно за един мандат време.
  Тъжното е, че съм сигурен, че в политиката има и идеалисти. Хора, които се опитват да направят нещо за страната си, жалко обаче, че те нямат начален капитал. Парите са дълг!

 4. Ако хиляди като теб гласуваха с друга бюлетина или гласуваха изобщо, щяха да се окажат доста повече от хората с автобусите

 5. Каквато и кампания да бъде организирана срещу това така наречено правителство, винаги ще има някой който да е накриво. Щом и подобни безобидни инициативи започнаха да ги одумват, значи изобщо не вървим на добре …

 6. @girlsgonewise Когато те молят за обяснение, е лесно да кажеш на питащия, че е глупак и да сложиш точка. Кой печели от това? Може би единствено егото ти.

  @nik666 А защо всички трябва да са на едно и също мнение? И защо трябва да се включваме в инициативи ако не разбираме смисъла и ползата от тях? Или …“Който не скача е червен“?!? Може би тогава бихме били по-добре – да вървим като овце след всеки който стартира инициатива?

 7. Аз казах, че не следя политическия живот и не съм наясно дали правителството е провал или не е, и затова питам читателите да споделят кой какво мисли – конкретно. Започнах с 2 въпроса и казах, че очаквам конкретни отговори. Имаш думата 🙂

 8. При положение че не следиш политическия живот в страната, няма как да ти обясним доколко риторичен е първия ти въпрос.

  Що се отнася до втория – тази инициатива е един вид изразяване на гражданска позиция от страна на хората, за които отговорът на първия въпрос е очевиден. При това начинът на изразяване на тази позиция е далеч по-безобиден и невидим за мнозинството. На практика ефектът ще е невидим, освен ако при търсенето си в google вече знаеш какво ще намериш. За мен лично тази инициатива беше едно малко успокоение сред морето от безхаберие, което ме залива от всякъде, хубаво е да виждам че все пак нещата които правим имат ефект.

 9. Една кратка ретроспекция- убиват студент. Едва ли правителството е виновно затова! Но това събужда студентите (видях с очите си тези хора- имат дух). Сещат се, че всъщност не живеят нормален живот. Сещат се, че трябва да вземат мерки. Взимат, но не са професионалисти и затова се стига и до размирици и да нетолкова ясни искания на протестите пред парламента. Всичко това е въпрос на време (за по- стройна организация и пр.). Към студентите се присъединяват и други групи и общества. И те не са като 90% от населението, които се интересуват от това какви дрехи носят, дали имат пари за кафенце и водка, каква кола карат и каква измама да направят, за да получат повече пари, съответно повече щастие. През всички протести не излезе нито съобщение от страна на управляващите, че за тях тези хора, които седят на площада (дори да са само 500) имат значение. Това е провал. Провал е, че тези управници правят далавери. Провал е, че са корумпирани.
  И за финал: ако всеки от вас отиде на протестите и поговори с организаторите, ще разбере, че те със сигруност са милион пъти по-стойностни хора от другите- провалените!

 10. Аз приемам това като провокация от твоя страна да обосновем по ясно позициите си.
  Винаги до сега съм гласувал. Винаги е било едно и също. Аз не съм от хората, които не изпълняват гражданския си дълг. Не става въпрос за това. Просто няма за кого да гласувам. Видя ли, че има хора, които са готови да работят за страната си и за хората, които живеят в нея, а не за нечии интереси ще си счупя ръцете да гласувам!
  До сега всеки път е едно и също. Излизат някакви хора по телевизорите, които аз харесвам и казват така: “ Знаем, че няма за кого да се гласува, но изберете по-малкото зло, защото иначе ще спецели еди кой си!“. И в последствие всички гласуваме нали да не спечели еди кой си, нищо че той въпреки това отново печели!
  Не мога да избирам по-малкото зло до безкрайност. Аз искам да избера нещо, което ще е добро за тази страна!

 11. Още не е ясно кой как ще се кандидатира тази година. Може пък да е дошло време ти да влезнеш в политиката, за да има за кого да гласуваш 🙂

 12. Правителството е накадърно. Тъй като провалът на некадърниците е очакван, то може да се каже че те просто са отговорили на очакванията. Следователно това не е провал, а реалност.

  А защо са се провали ли? Ами защото няма министър от това правителство, който да излезе и да каже примерно „Добър вечер“, и аз да не погледна през прозореца за да проверя дали вече е вечер.

  Мнението ми за google бомбата е, че тя трябва да бъде насочена към някой от тези адреси: bsp.bg, dps.bg, ndsv.bg, но за пореден път някой подхлъзва някой и всички гледат да се пишат независими, граждански, блогърски и т.н

 13. Подигравай ми се колкото си искаш! Аз не ставам за политика. С бизнес се занимавм. Ще го обърна на далавери! Ще дойдат големите фирми и ще се изкуша да продам страната си. След, което няма да спя спокойно, ще ме гризе съвестта и най-вероятно ще се пропия! За мен е ясно кой ще се кандидатира. Същите! Те нямат проблеми, като моите със съвест. Докато парата е основното средство за демонстриране на сила, а второто е сила, политика няма. Това е прах в очите на хората. Не може да си притиснат от пари и сила и да действаш според принципите си. Хората сме слаби създания, лесно можем да се огънем, когато заплашат семействата ни примерно. В безкруполен свят живеем. Парите и силата са водещи.

 14. На кого се подигравам?!?

  Димитър, това ми напомня за онази случка от Библията – когато тълпата се канела да убие блудницата с камъни и Исус казал „Който е безгрешен, нека хвърли пръв камъка.“

  Ако си убеден, че няма достатъчно чисти и съвестни хора по принцип, май наистина няма смисъл да гласуваш. Тогава няма смисъл и да си губиш времето да обсъждаш конкретно правителство, защото всичко вече е направено и казано и няма нищо ново под слънцето … Тогава всъщност защо изобщо коментираш тази тема? И този въпрос не е риторичен.

 15. Сещам се за няколко безспорни задачи на правителството:

  – Да поддържа законността и справедливостта – търговски правоотношения, защита на собствеността, защита на свободата и личната неприкосновенност и т.н.
  – Да поддържа държавната инфраструктура – пътища, газопроводи, железници.
  – Да защитава границите на държавата.
  – Да контролира и насърчава онази част от икономиката, която има нужда от държавен контрол.
  – Да осигури достъпно образование за всички деца.
  – Да подпомогне достъпност на здравеопазването и социалното осигуряване чрез законодателство.
  – Да събира данъци.

  по 1.
  – на президента спонсорите не зачитат собствеността на хората, а държавата подари държавните горски фондове и паркове на избрани хора. На ниво търговски правоотношения, договорите не са защитени от съда, защото съдебната система е компрометирана. Убийствата, извършени от определени хора, са безнаказани. Няма равенство пред закона. Имотните и телефонните измами процъфтяват. Цари безконтролно следене и подслушване, легализирано от законодателството.

  + В редки случаи съдебни решения на най-високо ниво са справедливи, общо взето на ниво върховен съд.

  по 2.
  – огромни санкции от ЕС. Нулев прогрес в строителството на магистрали. Провал с доставките на газ.

  + ББ сложи пиломати на графа. Не работят, но поне се опита. Част от първокласните пътища бяха ремонтирани с пари от ЕС.

  по 3.
  + членове сме на НАТО все още. Купихме корвети от Франция. Отмениха наборната служба. Водим мазна политика с Русия.

  по 4.
  – Забраниха електронната търговия, после я разрешиха. Харчиха твърде много от излишъка. Вероятната сума „усвоени“ от кръгове пари е сериозен % от БВП.

  + Предвидима и стабилна политика, имаше много инвестиции до началото на кризата.

  по 5.
  – Мисля че положението с образованието никога в новата история на България не е било по-лошо. Особен провал – детските градини и ясли, студентските съвети, камерите в класните стаи, достъпа до училищата на мутри и дилъри.

  по 6.
  – Пълен провал в здравеопазването. Ограничение в клиничните пътеки, така че хората да са длъжни да плащат, въпреки че са здравно осигурени. Корумпирани и/или неефективни НЗОК и БЛС. Занемарени болници, в които докторите или се корумпират, или се преквалифицират.

  по 7.
  + безспорен успех – плоския данък, макар и предложен и наложен от СДС
  – безспорен неуспех – продажбата на алкохол с фалшиви бандероли, която е очевидна чрез статистически методи 🙂 пък и не само. Сещам се за много други методи, с които това може да се хване и докаже.

  Айде дано изчетеш това скромно мнение.

 16. Това за подигравката не беше сериозно. Може би трябваше да сложа една усмивчица след изречението, за да е по ясно.
  Коментирам тази тема, защото имам мнение по-нея. Мисля, че в политиката няма достатъчно чисти и съвестни хора, да. Това също е мнение. Мисля, че няма такива хора в политиката не защото няма такива хора по принцип, а защото самата идея на политиката е грешно прилагана, изкривена и опорочена до такава степен, че да няма значение какъв е човек. Ако мислиш, че коментарите ми са излишни по темата, защото това ми е мнението явно наистина не трябва да коментирам. Дори ще се извиня за спама!

 17. @dzver – даже смятам да препрочитам

  @димитър – хубаво е да имаш мнение, но и да го изказваш там където го искат от теб 🙂 моите въпроси наистина бяха други 🙂 така че ще чакаме мненията ти по въпроси, които не ти задаваме в новия ти сайт 🙂

 18. Всъщност за всяко правителство някой може да даде аргументи, че се е провалило, а друг – че е било много успешно. На времето правителството на Костов според мен беше успешно, а много хора „доказваха“, че е било провал. После Симеон ни забатачи, тройната коалиция ни довърши, но хората още плюят Костов – трудно е да признаеш, че си сбъркал.
  Не съм съгласна със становището „не виждам свестни политици и затова няма да гласувам, не искам да гласувам за най-малкото зло, ще чакам да слязат ангели да се кандидатират и тогава ще гласувам“. И после същият избирател в оставка страда, че другите са избрали лоши управници. Моят глас почти винаги е в малцинство, но аз не се отказвам да гласувам.
  Ще гласувам за дясна партия, защото десните са най-близо до моите ценности и досега са осигурявали най-доброто управление. Няма да гласувам за БСП, която дори по програма е партия на грабежа и колчем сме я избирали, ни е докарвала до просешка тояга. Няма да гласувам за месии като Симеон и Бойко Борисов, напъващи се да стъпчат крехката българска демокрация. За ДПС, което експлоатира най-низшите импулси на човешката душа, мисля, че не бих гласувала дори ако се казвах Мериам. А Лид добре, че си я знам, иначе щях да се потисна от нуждата да доказвам провала на правителството на човек, бил в България през последните години.

 19. I absolutely second dzver. Двете области, от които разбирам достатъчно – здравеопазване и образование – са в плачевно състояние. Твърде обстоятелствено ще стане, ако се впусна в конкретика.
  На мен единственият ми проблем с изборите е следният:
  Народните представители са представителна извадка на народа. Какво да правим? Трябва да се променим като народ или пък да станем политици, ние, които имаме визия и съвест, също така енергия…

  М?

  Аз и от опозицията не съм доволна през този мандат. Не им се чу гласът. Бих искала да гласувам, но още не съм сигурна как ще постъпя… При мисълта за Бате Бойко за премиер не знам дали да се смея или да се подхлъзна случайно върху маслото и да падна 16 пъти върху ножа, за да не се мъча…

 20. Аз мисля, че SEO-акцията е преди всичко показателна, и според мене обнадеждаваща (по този начин могат да се инициират значими, полезни акции/действия и пр.). А провалът на това правителство е подобен на провала на всички предишни правителства и такъв ще е и на следващото, ако не променим (защото не съм от хората, които считат „това не е моя работа“) нещо. И на мене ми е трудно да се ориентирам в мъглата, но все пак забелязвам някои очертания от моята камбанария.

 21. Здравей, Лидия, наистина и аз получих въпрос какво мисля за гугълбомбата, но и аз като тебе съм закъсняла. Връзка към правителството слага този, който се солидаризира с оценката на Юнуз и Оггин. От моя гледна точка, това е вид техника за оценка.

  Дали е провал – има дългосрочни и трудно поправими поражения. Може би това е по-лошо от провал (управленска неефективност), на места е престъпление. Консуматорското отношение към горите, водите, защитените видове.

 22. 1. Протестите не бяха напълно безсмислени, но и не бяха с ясни искания. Всички бяха наясно, че не сме цъфнали и вързали, но всеки гледаше от своята си камбанария, затова и исканията се оказаха толкова различни и разминаващи се. И не, исканията не бяха само за оставка на вътрешния министър, защото пратил полицията да бие гамените. Твърдението, че това сме сформулирали като искания – след самия протест, е откровено манипулативно и отказвам да го коментирам – оставям го на съвестта на твоя познат. Някои от исканията наистина са сбъркани, справка тук.

  Провал има, ако не друго – в това, че в борбата с корупцията и кражбите на европейски средства не се прави нищо. Те се крадат в подопечни на правителството министерства и агенции, и дори когато от Брюксел сигнализират, че ЗНАЯТ, че се краде, нашите пак си траят – и дори защитават хората, които вършат кражбите.

  2. Смисълът на Google бомбата беше да покажем отношението си там, където то някак ще проличи. Макар и символично, доколкото лично за мен е спорно дали някой ще гугли за „провал“. Във всеки случай това беше акция, до голяма степен сходна на присъствието на сайта за виртуален протест, създаден за тези, които не могат да дойдат през парламента. Ако ме запиташ дали мнението на народа се чува в медиите, искрено ще ти отговоря (като представител на новинарска Интернет медия) – не. Чува се гласът (и присмехът) на управляващите. Самозабравянето им дразни – и хората протестират.

  Имам известни съмнения, че някои от организаторите на Гугъл бомбата разчитаха и на линкове към техните сайтове, обосноваващи защо се е появил този линк към правителството. На това ме навежда мисълта, че поне единият от организаторите е професионалист по SEO и има пряк интерес от позоваване на неговата инициатива. Това обаче не променя факта, че кабинетът и властта се провалиха във всичко, което обещаваха и за което бяха избрани. Здравеопазването е под всякаква критика (да напомням ли историите с лекарствата за раково-болните или „ин виво“-то?). За образованието сме си говорили многократно, ако някой ми каже, гледайки ме в очите, че в него нещата са наред и то не отива главоломно надолу, ще го запитам дали наистина си вярва. За настойчивото поддържане на ниски заплати и пенсии отделно би трябвало да подхвана темата, и за пенсиите сигурно ще го направя. Приемаме, че заплатите могат да се увеличават и от частните работодатели, но пенсиите са изцяло в ръцете на държавата. И когато тя събира бюджетни излишъци, а се хвали как неколкократно е увеличила пенсиите (с под левче), нещата са гнили. Изобщо социалистическото правителство се провали преди всичко именно в социалната сфера. Не защото са некадърници, а защото са нагли и крадливи.

  Целенасочено прескачам чисто политическите провали и заиграванията с Русия, на резултатите от които се радвахме напоследък. Там мога да говоря с часове, но не виждам смисъл.

 23. Уважаема lyd, приемам въпросите Ви сериозно и затова ще бъда по-конкретен и откровен, моля за извинение. Нямам за цел да обидя някого, познавате ме вече.

  Известна е слабостта на българина „да бистри политиката”. Открай време. Точно това сега се прави масово – вкл. и Вие го правите тук. Веднага ще обясня:

  Логично е подобна преценка за изминало управление да бъде само на лично основание. Сядам, помислям през последните 4 години променило ли ми се е реално дереджето и как. И съм готов. Моето дередже! Моята преценка ангажира само мен, смешно е да започна да убеждавам другите с нея. Ако е опрял ножа до кокала вероятно ще реша да изляза на улицата. Ако не тя ще ми каже как да гласувам на идващите избори.
  Обсъждане на „голямата политика” (както казваха едно време по кръчмите) е занимание за лафмоабет. Възможност поне за малко илюзорно да се „пренесеш там, горе” – за самочувствие – преди да се прибереш във всекидневието си. В днешно време бистренето на политика стана основна дейност на медиите и се издигна като авторитетно занимание, та и „гражданското” самочувствие да участваш в него порасна. Още повече, че на много партии това е единствения по-сериозен метод на предизборно действие – сериозните неща не са лъжица за тяхната уста.
  Мисля, че това е достатъчно ясен отговор от моя страна на първия Ви въпрос – отговор дали е провал управлението на това правителство няма да дам, защото той касае само мен, не е общовалиден. Толкова по-зле за хората, които чакат обобщен, „обществен” отговор – че ще бъдат излъгани отново е гарантирано…

  Що са отнася до вторият Ви въпрос за „Google бомбата” – изненадвам се, че сериозни хора изобщо обръщат внимание на подобно нещо. Защото това е детинщина от ранга залепена бележка на гърба на някой съученик и всеобщ смях на класа. Може да бъде „супер” за 12-13-годишни хлапета. Разбирате ме, нали?

  С уважение,
  Графът

 24. Графе…
  … хем сте прав, хем не съвсем 🙂

  Ето, аз например работя в интензивно отделение за деца. Необходимо е да се замисля само какво се случва там през всеки един произволен работен ден, за да разбера, че нещата са много, много зле.
  И това хем ме засяга лично (включително защото там си оставям времето, нервите, силите, усилията, желанието, умението си и т.н.), хем е ужасно глобален признак – как се отнася държавата а/ с децата (най-беззащитните, за които сме длъжни да се грижим) и б/ с тяхното ЗДРАВЕ (а понякога и ЖИВОТ).
  А П. работи в сферата на образованието…

  Та, от мен, глобално – провалиха се.
  И аз като Майя Маркова обикновено гласувам за някое „дясно малцинство“ и всеки път се чудя какъв смисъл има и дали изобщо ще минат бариерата, но поне не си подарявам гласа на ДПС.

  /сори за патоса :)/

 25. Yana…
  … и сте права и не сте. 😀
  Права сте да правите преценка и от професионална гледна точка – тя пак е Ваша и имате пълно право на нея. Имате пълното основание и да я споделите като професионалист.
  Не сте права с двукратното „глобално” – можете ли да направите същата задълбочена оценка за положението на миньорите, например? Или сте напълно наясно какво е състоянието н банковата система? А ако търговец, селянин или полицай започне да ви учи какво е положението в детското здравеопазване?

  Извинете, Lyd, че го обърнах малко на форум, но Yana се обръща към мен. Можете да ме изтриете ако намерите за добре.

 26. Извинявай, но изказването ти, че не следиш политическия живот, ме хвърли в потрес… Или може би живееш в абаносова кула???

 27. Защо това правителство е на път да изкара целият си мандат? Защо преди него други две правителства с други политически партии успяха да изкарат целия си мандат? Защо предишните управляващи не бяха преизбрани?

  При последните три правителства материалното състояние на гражданите се е подобрявало. Няма я критичната маса от хора живеещи на екзистенц минимума, която да иска предсрочна смяна на властта. Явно спрените пари от ЕС, респективно корупцията не са силен мотив за обикновения гражданин да иска предсрочни избори.

  Обикновеният гражданин остава неудовлетворен в желанието си да усети, равен старт, справедливо правораздаване, ефективно обслужване от държавната администрация, ясно регламентиран и необременен с бумащина достъп до здравни услуги, надеждно образование за децата си. Тези неудовлетворености не са достатъчен мотив за обикновения гражданин да иска предсрочни избори, но явно са достатъчни в решението му следващият път да даде властта на други.

  Моите наблюдения са, че хората около мен изпитват подобни неудовлетворености от работата на сегашното правителство. Но резултатите от предишните избори показват, че това се отнася и за предишните две правителства – на Костов и на Сакскобурготски. В този смисъл правителството се е провалило, но предишните също са се проваляли. Провалът е на политическата класа. За последните дванадесет години тя НЕ ПОПРЕЧИ на повечето българи да подобрят стандарта си на живот, измерен най-вече с пълен хладилник, но и не им ПОМОГНА особено да го подобрят в други насоки.

  Положителна е все пак тенденцията на тези четири годишни мандати. Оформя се стабилност. Следващите управляващи имат пред себе си почти сигурен четиригодишен мандат. Време е да мислят за това как да се задържат два пъти по четири години на власт и на кои потребности на обществото да откликнат. Кризата освен като извинение за предстоящи сътресения и несгоди, може да им послужи и като допълнителен тласък за промените.

 28. Графе 🙂
  (пък Лид нека да трие, ако иска)

  според мен, ако децата и здравеопазването (и образованието) в една държава са на това дередже, значи държавата съвсем глобално не става… лично мнение…

  Защото, ако миньорите утре се разболеят от саркоидоза, Бог да им е на помощ.

 29. Като четох мненията на витаминко и Графа се сетих за Франк Лойд Райт и неговото „common man“ – човек, който не вярва в това, което не вижда и не вижда това върху което не може да сложи ръка. Силно се надявам двамата да се попрехвърлили определен брой годинки за да ги броим, спокойно и усмихнати, към сивата маса, която предстои да бъде отмита от чистото бъдеще. И аз като Франк разчитам силно на младите 🙂 Те са надеждата ми да спре това скудоумие. Лидия не я вписвам в тази група защото наистина живее в абаносова кула пък и прояви желание да се образова по темата. Вместо директно да ни обясни големата истина… Иначе има възрастни хора които са доста в час с не-чак-толкова сложния материал, но за съжаление са абсолютно малцинство.

  Не следя политическия живот се превежда така – „не се интересувам от обществени конструкции надхвърлящи моя малък свят и евентуално комуната ми, бих бил щастлив живеещ и в иглу. Мисля си, че съм над нещата, а всъщност съм под тях. Лишавам се от познание, не се интересувам от свобода.“

  За съжаление Големият Тумор – Медията, прибира всички под крилото си и опорочава цялата идея. Натрапва се кръчмарския стил на интерес.

 30. @Графа – да, аз очаквам личните ви преценки – дори и за нещата отвъд собственото ви битие 🙂

  Така че … очаквам още отговори по темата – няма значение дали изглежда като форум или седянка и т.н. 🙂

 31. neuromantic, от твоя гледна точка си прав за това какво означава „не следя политическия живот“, но има и други. Не че съм на Лидия в живота и мога да говоря вместо нея, но свобода съществува на много нива, включително в главата и в сърцето.

 32. Ето защо тази сутрин питах друг мой приятел, до когото винаги се допитвам преди да проява политическа активност. Той каза: …

  Ако аз се допитвах всеки път до някой, когато просто се иска да седна и да помисля сам с главата си, или да послушам сърцето си и да постъпя така, както то ми казва, а не някой „приятел“… щях да се чувствам много странно, навярно…

  Затова си имаме глави, сами да мислим и да решаваме.

  Колкото до провала на правителството, да, провалило се е, обективно и субективно погледнато. А който иска, да си затваря очите на този факт, да си стои вкъщи, да гледа телевизия и да коментира и философства…

  Хм. Май не ща да коментирам повече…

 33. mayamarkova много добре е формулирала няколко точки, при които провалът, или по-точно нежеланието на правителството да си върши работата избождат очите.

  Мога да добавя двата поредни потопа, последователно две години една след друга, когато айде, първият път кметствата и общините и министерството на бедствията и авариите се оказаха „изненадани“.

  Добре, ама вторият път беше ясно, че такива неща се случват и при промяната на климата ще са все по-чести. Не – „изненадата“ се повтори, а средствата, които бяха отпуснати за предпазване от такива бедствия се оказаха „усвоени“ , ама по друг начин.

  И още много неща, но Мишел най-добре го е казал.

  А за гугъл-бомбата – определено има нужда от такива акции, за да се казват нещата с истинските им имена, но и да има малко свеж полъх в цялата работа.

 34. нойромантик, политиката не е средство за постигане на лична свобода. политиката е средство за обслужване на интереси – частни, групови, обществени, държавни, общочовешки. за да надскоча личното си пространство аз съвсем не съм длъжен да се интересувам активно от политическия живот. мога да се интересувам от изкуство, култура, наука, личния живот на другите 🙂 :). същевременно аз не съм длъжен да се интересувам какво се случва на политическата сцена за да преценя дали живея добре или зле. аз не съм някакъв високо платен одитор на правителството и политическата класа като цяло, за да следя в детайли техните действия и да си съставям точна картина и след това да знам със сигурност кой печели гласа ми. политиците са тези, които трябва да сведат до обикновения гражданин ясни послания за своите действия, да демонстрират отговорно държавно поведение и да вземат адекватни решения. тези постъпки са лесно разпознаваеми от всеки нормален човек и още повече наличието на тенденция. в предишния ми коментар се опитах да изтъкна именно тенденциите, както аз ги виждам. за да ги забележиш не е нужно нито да си специалист политолог нито да се интересуваш активно от политика.

  не съм убеден че активното участие на цялото народонаселение в политическия живот на страната е гаранция за просперитет. гърция е ярък пример в това отношение.

 35. Благодаря за репликата, lyd! Вие сте прецизна – аз съм бил нещо разсеян, когато пуснах първия sms… 😀

  А към темата сигурно пак ще се върнем. Няма как да се избегне – предизборни времена. 😉

 36. „Винаги съм смятала, че едно правителство не може да направи твърде много неща против волята на народа, защото по този начин би извършило политическо самоубийство.“
  Това важи само при народ, който се държи рационално. А когато цял народ плюе (примерно) Симеон заради „върнатите“ имоти, как да обясним големият брой гласове за НДСВ на изборите? Тук се намесват други, не съвсем рационални фактори. Например харесването на силния и инстинктивното отвращение от слабия, който напоследък не е бил на власт. Също така и омразата към западната цивилизация, с която се свързват десните партии.
  Ще ти дам друг пример за ирационално политическо мислене: По времето на Беров се заприказвах с бабичка, с която пътувахме в едно купе. Тя изказа доста ласкаво мнение за правителството. Аз й изтъкнах факти, показателни за провала му, и добавих, че затова ще гласувам за СДС. Бабата репликира: „Ама нали това правителство е на СДС?“
  Т.е. бабата мразеше СДС и беше готова да подкрепи тази омраза с взаимоизключващи се доводи: Не бива да се гласува за СДС, защото сегашните управляват добре (и трябва да се гласува за тях); а като докажеш, че сегашните управляват зле – ама нали те са СДС, значи не бива да се гласува за СДС.
  За да разбереш политическото поведение на българина, трябва да приемеш, че омразата му към западната цивилизация е по-силна от желанието му за добър живот (точно както, за да разбереш палестинеца, трябва да приемеш, че омразата му към Израел е по-силна от желанието му за какъвто и да е живот).

 37. Сега осъзнавам, че в поста ти и в коментарите към него смесваме две различни понятия за провал (и оттам идват част от недоразуменията): провал в смисъл на реални икономически, социални и др. резултати от управлението и провал в смисъл на оценката на хората за това управление.
  За пръв път забелязах такова смесване преди години, когато говорехме с една приятелка на какъв етап се провалят правителствата. Тя каза, че обикновено както тръгне правителството, така си върви, но добави: „Е, не винаги, ето правителството на СДС се провали през втората половина от мандата си“. Аз скочих като ощипана госпожица и настоях да изясним какво е провал, докато накрая се разбрахме, че в случая провалът е бил не в обективен смисъл, а в очите на (мнозинството от) хората.
  Не е много трудно да убедиш (мнозинството от) хората, че едно добро управление всъщност е провал или че едно правителство като сегашното е успех. Защото (мнозинството от) хората са склонни да вярват повече на това, което им се казва, отколкото на това, което виждат и усещат. Иначе щеше ли да има реклама, пропаганда и ефект на плацебото. Този фабричен дефект на човешкия ум понякога ме плаши. Друг път се опитвам да го използвам, за да внуша това-онова, но без особен успех – малко хора ми четат писанията :-).

 38. Такава Гугъл бомба имаше преди няколко години срещу правителството на Буш. Тогава при „failure“ излизаше на първо място whitehouse.gov.

  dzver, +1 освен за плоския данък (най-ниския в европа), по принцип данъка трябва да е леко прогресивен, който печели повече е по-справедливо да отделя повече проценти които да се преразпределят от държавата. По принцип.

  Димитре, +1. И аз ще гласувам с дефакто празна – за някакви идеалисти еколози които нямат шанс да минат 4те процента. Като стана въпрос за идеалисти..

  „Тъжното е, че съм сигурен, че в политиката има и идеалисти. Хора, които се опитват да направят нещо за страната си..“ – виж само колко показателно звучи това за БГ – „нормалните“ политици минават за иделалисти. Не трябва ли да ги наричаме патриоти (нямам предвид националисти)?

  „Аз не съм от хората, които не изпълняват гражданския си дълг.“ – малей това наистина е идеализъм. Какъв граждански дълг? Каквото и да избереш те ебават отгоре, теб и децата ти и приятелите ти. Ти си изпълняваш гражданския дълг – даваш официално подкрепата си на хора, които НЯМА да изпълнят гражданския дълг!!! Техния дълг е много по голям от твоя дълг, а ти за тях си една заблудена мравка.

  Yana, „Народните представители са представителна извадка на народа. Какво да правим?“ – абсолютно не съм съгласен. Това са най-долната утайка от народа. Най-безсъвестните, най-безкрупулните, най-гадните и най-мръсните хора. Защото ако бяха представителна извадка, то повечето хора които познаваш би трябвало да бъдат такива. А не е така. Утайката е само 10%. Но тя е най-агресивната, затова се издига.

  Графът, темите за образованието и здравеопазването от „голямата политика“ ли са за която говориш? Тук не си лафмоабетстваме защото няма ракия, няма салата. Тук пишем. Мислим и пишем. Апък бомбата не я подценявай – защото това изобщо не е като една анонимна бележка в училище. Блогърите в мрежата имат авторитет, и то голям. Когато видя че Лидия подкрепя бомбата, сериозно ще се замисля. Разбираш ли, блогърите в нета имат много по-голям авторитет от идиотските вестници. Това е новата медия, все още е независима.

 39. @Maya

  По същия начин, когато Симеон беше предизборно при Кеворк с неговите 800 дни, Кеворк постоянно се опитваше да го накара да говори по същество как ще постигне абсурдните неща, които обещава, а Симеон все увърташе. Нещо от сорта на:

  – Няма ли да кажете как мислите да изпълните обещанията си?
  – Когато му дойде времето
  – Е, добре, имате ли все пак някаква конкретна програма?
  – Разбира се, че имам. Вие как мислите, нима може така несериозно да се обещават неща, без да има план за тях?

  Баба ми, която му симпатизираше, коментира радостно:

  – Как хубаво се измъква Симеончо!

  Тоест разумът й регистрираше, че той се измъква, че план няма и просто шикалкави, но понеже вече му симпатизираше, понеже вече беше решила, че за него ще гласува, шикалкавенето беше възприето като нещо добро – ето, нашия човек се измъква, успява, това е радостно.

  Ето така много хора използват разума си само за да оправдават религията, в която вярват.

 40. @Един гъз, всъщност данъците в България са регресивни. И дори прогресивните данъци са прикрити регресивни данъци. Причината е в социалното и здравно осигуряване, които имат праг и са с характер на данък, не на застраховка, поради спецификата на държавата, в която живеем 🙂 Над този праг се дължи само плосък данък (и в двата случая – и с прогресивното и с плоското облагане).

  @lyd, очаквах някакво обобщение да направиш?

  @lyd 2, защо да махна връзката провал? Нима правителството е спряло да е провал?

 41. @dzver

  Е, аз не бързам да правя обобщения 🙂 Даже смятам да ви задам още въпроси 🙂

  За махането на връзката засега предложих обяснението на Ясен Праматаров, но ти си технически грамотен и ще прецениш сам дали Ясен е прав 🙂 А след някой и друг ден се надявам да имам време отново да пиша за провала и пр.

  Надявам се да участваш активно с коментари 🙂

 42. Не е прав и 8-цата няма нищо общо с нашата гугъл бомба. Би имала нещо общо, ако се появи през март или през май, но не и 1 ден след старта на кампанията.

 43. Управлението на Тройната Коалиция не просто е провал, няма как да се провалят в нещо, което никога не са искали да постигнат – да служат на България. Уравлението е чисто и просто тероризъм –

  1.Кражба на огромни количества пари от избирателите в пряка и преносна форма (пряко чрез излишъците, косвено чрез политиката).

  2. Фактически отказ от защита на хората от организираната престъпност и нейната активна подкрепа.

  3. Замяна на защитата с репресии (14.01.2009 далеч не е единственият случай)

  4. Отказ от изпълнението на което и да е задължение пред българския народ, което не е в пряк интерес на управляващите.

  Заключение: Никоя демократична държава не прави това, което прави нашата (погазване на съда, репресии над протестиращите, контрол над медиите). Това го прави Русия, правят го в Туркменистан, Казахстан и прочие. АЗ НЕ СЪМ АЗИАТЕЦ – Всички червени вождове да си ходят в Монголия и да напуснат тази страна, за която не са достойни!

 44. Отговарям и на двата въпроса едновременно:

  Дали управлението на ТОВА правителство е ТОЧНО провал – мисля, че отговорът на такъв въпрос е несъществен. Първо трябва да се обединим около дефиниция за „провал“, за да има смисъл да се отговаря въобще; а подобно окачествяване е твърде емоционално, за да може да се стигне до консенсус. Затова въпросът практически се свежда до: защо не подкрепяте управляващата коалиция. Именно на това са отговорили повечето от коментиращите.

  Но не ми се занимава да влизам в конкретика. Подкрепям определението „провал“ НЕ САМО за това правителство, и не само въз основа на конкретни негови действия. Провал за мен е общото състояние на структурите и механизмите за упражняване на властта в България. Провал са и управляващите, и опозицията. Провал е и сегашното правителство, и редицата други преди него.

  Основното нещо, в което се провалиха, е създаването на НОРМАЛНА среда за функциониране на представителната демокрация.

  Наместо това създадоха една кукувича прежда от задкулисни игри, медийни димки, легитимиран грабеж и заместване на реалните събития с техни медийни (напудрени, бутафорни, кухи) „еквиваленти“. В резултат ние не живеем в представителна демокрация, а в една нескончаема презентация, където ПиАр-ът е пълновластен господар.

  Дотолкова, че чак понякога се чудим дали ние самите не сме от картон.

  „Заслугата“ на последното правителство е в това, че с всички сили се опита да бетонира това статукво. Да насади окончателно разбирането, че политиката е работа на политиците и „простосмъртните“ нямат работа в нея; да ни върне към соц мирогледа, че трябва да сме доволни на всичко, което ни подхвърлят; да обезкуражи по всякакъв начин АЛТЕРНАТИВНОСТТА в обществената среда.

  И не само това, а и да наложи схващането, че трябва ДА УВАЖАВАМЕ властта ПО ДЕФИНИЦИЯ.

  Даже само това последното стига (за мен поне – определено), за да насоча палец надолу. БЕЗ да ме интересуват подробностите. Бих насочил палец нагоре за правителство, което ме накара да се почувствам ГРАЖДАНИН и БЪЛГАРИН. Не за такова, което ме кара да се чувствам ПОДАНИК – или част от някаква машина, удивително напомняща ми за начина, по който се чувствах през соц-а. Както се казва – thanks, but no, thanks.

  И понеже кукувичата прежда е толкова омотана вече, че лесно задушава всеки стремеж към рационален, реален дебат, затова на мен – гражданина – ми остава да изразя ОБЩОТО си отношение към това, което се случва по властовите слоеве на държавата. Трудно мога да наддумам политиците: защото 1) те КРИЯТ усърдно тази информация, която би ми позволила да го направя, и 2) дори и тя да изтече отнякъде, имат купища механизми да я омаловажат, дискредитират, и да вкарат всеки резонен дебат в глуха улица.

  Затова се зарадвах много на акцията „протест“. Тя Е ЧИСТО СИМВОЛИЧНА, в това няма никакво съмнение. Тя не може да нанесе никакви реални вреди; тя може да навреди единствено на авторитета на властта. Това е и целта. И е изключително радващо, според мен, че акцията се разви буквално мълниеносно. Което означава – с впечатляващо единодушие. Единодушие между хора, които (обективно погледнато) нямат нищо общо помежду си. Нито могат да бъдат подозирани в някаква „поръчковост“. Редовният въпрос, който властта използва за дискредитиране на атаките срещу нея – „кому е изгодно“ (респ. „кой плаща“) – в случая е толкова явно лишен от смисъл, че е смешен.

  Най-накрая самите граждани осъзнаха, че МОГАТ да кажат нещо, на което властта ДА НЯМА КАКВО ДА ОТГОВОРИ.

  Няма значение, че това е само една (достатъчно компетентна) извадка от БГ население, която може да осъществи чисти технически подобна акция.

  Това идва да покаже, че са напълно възможни и други такива акции, съвсем различни по характер.

  Идва да покаже, че оценката на хората НЕ МОЖЕ да бъде държана „под похлупак“: тя винаги може да намери начин да се изрази. Заобикаляйки, по нетрадиционни начини, властовото влияние върху комуникационните канали. Имахме нужда да видим това.

  Идва да покаже, че бутафорната „демокрация“ НЯМА НАЧИН да бъде наложена като заместител на реалната такава. Просто защото ВИНАГИ има начин да се почука така, че да закънти на кухо. Имахме нужда да видим и това.

  Идва да покаже, че примирението НЕ Е ЕДИНСТВЕНА АЛТЕРНАТИВА.

  И че протестът може не само да плюе и псува властта (което на никого вече не прави впечатление, най-вече на властта), а ДА Я ПОДИГРАВА. Да я направи ЗА ПОСМЕШИЩЕ.

  И че това е едно много полезно средство. В момента в който властта си е въобразила, че „си е уредила тотото“ отвсякъде, и започва най-нагло да изисква не само примирение, а И УВАЖЕНИЕ, да осъзнае, че вместо това получава присмех. В лицето.

  Дори само заради това смятам, че акцията „протест“ е знаково явление. И много се надявам, че няма да остане изолирано такова.

  Защото (по това, мисля, няма съмнение) политическата власт в България трябва да бъде ПРИНУДЕНА да РАБОТИ ТАКА, както се полага на един властови механизъм при представителна демокрация. БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ кой е на власт.

  За бъдещата власт това трябва да бъде „Думам ти, дъще, сещай се, снахо“.

  Става въпрос за налагане на принципи.

  Които, ако чакаме самата власт да се сети да ги възприеме, има да чакаме дълго. Ако изобщо дочакаме…

 45. Pingback: Избори 2009, част 1: Многопартийната демокрация « Моето ъгълче

 46. Pingback: Говорилня » Blog Archive » Реклама или … ?

Коментарите са изключени.