от всекиго според възможностите

Ясен и костенурката

Ясен и костенурката – родени мислители 😀

Вчера на курса трябваше да разгледаме задължителната програма на Columbia College, както и да разясним някои търсени от работодателите умения през 21 век. Не помня как точно Анастасия стигна до въпроса дали е добра идея да гласуваме и дали е добра идея всички хора да имат право на глас. Не дадох еднозначен отговор и заключих, че зависи от контекста.

Днес се питах нужни ли са улични (тук бях започнала да пиша „граждански“, но го замених с думата пред скобите) протести ако живеем в демокрация и има механизми като местни и парламентарни избори, свобода на словото и пр. Предполагам, че има случаи, в които има смисъл от улични протести – ако управляващите са заявили официално, че ще предприемат нещо, с което хората не са съгласни; в този случай уличният протест е начин да се покаже несъгласие. Разбира се, хората може да искат от управляващите да предприемат нещо, за което управляващите не са се сетили или се ослушват. В такъв случай по приляга не да се протестира, понеже няма срещу какво, ами да се внесе предложение.

Като прагматична принцеса, обаче, мисля, че подписките вършат по-добра работа, но изискват повече време и дългосрочна ангажираност. Тези неща се правят от отделни лица или групи по интереси, които търсят начини да популяризират каузите си. Лесно е просто да се присламчиш към тълпа и да създаваш впечатлението, че тя изразява твоите искания и се бори за твоята кауза. Пример: когато ми хрумна, че е добра идея да окуража учениците да мечтаят и да работят за успеха си, писах за това в блога си неколкократно и се опитах да привлека съмишленици. Още първия ден имах около 2 хиляди посещения в създадения за целта блог, и доста хора изпратиха материали. Това че проектът позамръзна е моя заслуга – не съм достатъчно му достатъчно отдадена, а това, скъпи приятели и съседи, изисква по-малко време и усилия отколкото да упражняваш граждански контрол върху институция.

Защо хората протестират на улицата? Казват, че за да покажели нещо на управляващите. Ама имало много хора. Първо, няколко хиляди не е задъжително да представляват няколко милиона. Второ, много участници не е същото като много смисъл или много добра причина. Аз пък мисля, че протестират на улицата, понеже е по-лесно – прави се еднократно и не изисква особени мозъчни усилия.

Като прагматична принцеса смятам и че е по-ефективно да се иска нещо конкретно. Ако отделни конкретни искания се обособят в отделни петиции, могат да се изпратят предложения или искания по официален път до конкретни компетентни институции и да се следи в какъв срок и как се отговаря, а после се разгласяват резултатите и на основата на тези резултати се предприемат следващите действия.

Настоящите протести имат много и разнородни искания, които могат да се обособят в отделни протести / петиции; вероятно сред протестиращите има хора, които не подкрепят исканията на други участници в същия протест. В декларацията, която даунлоаднах от сайта на паралелния онлайн протест има 35 искания на обединените студентски, природозащитни и земеделски организации и движения, а някои от исканията всъщност включват няколко искания, като например това: „15. Откриване на модерни библиотечно-информационни комплекси, обособено полицейско управление и ефективно медицинско обслужване в Студентски град.“ Всичко това ми напомня за приказката за орела, рака и щуката, които се опитват да теглят една кола.

Относно свободата и протестите в по-общ философски смисъл, предлагам да посетите блога на Ясен:

Относно настоящите събития:

Протест на вятъра

Живеем в тоталитаризъм

По принцип:

Проблеми на властта

Отговорност, натрупване, споделяне

Тотални избори

Някои нещица и в моя блог:

Революция

Писна ми от свободата на словото

Демократично

Реклами

11 thoughts on “от всекиго според възможностите

 1. Ами хората искат неща, които не могат да се конкретизират с точност. Как да конкретизираш, че искаш управляващите в България да работят за българите, а не за собствените си интереси или интересите на фирмите и организациите, които стоят зад тях? Лесно е да се докаже за повечето, че са престъпници, но как да стане, когато имат имонитет и когато съдебната система не може да се справи дори с малките престъпления. Затворите са пълни с роми, които са откраднали две кокошки, а хората които са заграбили милиони са в парламента!!! Аз искам и управниците и опозицията да се махнат, но кой да дойде?

 2. Димитър, аз не я виждам така – виждам, че Лид страшно внимателно слуша (т.е. умее да слуша, а не да си мисли през това време тя какво иска да каже), а Ясен търси думите, за да бъде максимално добре разбран. Може и да не е така и аз да имам много развинтено въображение 😉

 3. Yana, Lyd наистина умее да слуша и разговорът с нея беше много ценен. Само мога да се надявам и аз да съм я слушал също добре. Lyd, допада ми принцесешкият прагматизъм — принцесите са прагматични, защото те са проектът за бъдеще на кралството. Това, което ти правиш от толкова време за/с учениците и проектите им за бъдеще е част от моята мисъл за личната философия, за която говорихме. Не крия, че може отчасти да е повлияна и доразвита през последните години и от твоите идеи в блоговете.
  Поздрави, надявам се да имаме още поводи така да говорим за проблемите, а защо не и по-конкретно и сериозно 😉

 4. Сигурно пак ще прозвуча като циника, който съм, но причината, поради която хората не правят петиции, е че те традиционно си остават в някой стъклен сандък в гараж. Като тази, която бе внесена в МС, с т.нар. „Заповед за уволнение“. Някой изобщо вече помни ли, че имаше такава? (Не)уважаемите господа просто не си правят труда да четат, за това се изисква усилие. Докато с крясъци може все пак да бъдат накарани поне нещо да чуят. Разбира се, и протестите от този род може да бъдат забравени, но… поне вдигат малко повече шум.

  Другата страна на медала е, че като цяло протестът наистина беше безсмислен, но пък ако не го бяхме направили, надали щяхме да усетим така ясно, че отново неусетно сме се пъхнали в тоталитаризма. Явно от толкова време с дебелокожи наглеци на власт, сме поизгубили на свой ред чувствителност. Което е твърде тъжно 😦

  Така че според мен в крайна сметка щеше да е най-добре първо да бъдат пуснати петиции, след което след [неизбежната] нулева реакция от властта, вече да се излезе на протест. Просто като прагматици повечето хора предпочетоха да прескочат петициите, които се приемат от повечето неблагородни поданици на РБ като губене на време.

  Бих се радвал реалността да ме опровергае. Но засега не си спомням петиция до властите, която да е довела до реален резултат.

 5. Аспарух, има нещо такова.
  Вижте колко подписа има петицията за пряката демокрация:
  http://www.bgpetition.com/referendum-Bulgaria/index.html

  http://www.monitor.bg/article?id=179832

  Дори и да гласуват закона за референдумите, че вдигнат кворума на 600.000 гласа, което е непосилно за България, и по този начин всичко се обезсмисля. Гадост.

 6. Yana, това което написах не беше сериозно. Снимката обаче наистина излъчва огромно напреженение от страна на момчето, трудно му е да подбира думите, много е притеснен. Ама нормално, трудно се говори с толкова интелигентен човек срещу теб, трябва да се подбират думите, за да се запази доброто впечатление :)))

 7. Преди да кажа каквото мисля трябва да си призная, че не съм следил протеста, защото не ме интересува толкоз, но дали пък точно защото има много хора, които не се интересуват, сме на това положение? Причини да се протестира има много – на всеки е известно за откраднатите европейски пари, България е единствената държава, на която са спряни тези пари, за това струва ми се не е виновен народа, а хората, които го управляват. От време на време дори се чудя дали да не запиша някаква икономическа специялност, че да се опитам да променя нещо. Причина за протест можеше да бъде и неизгодната сделка с „Газпром“, оообаче това май трябваше да стане навреме. Може би ако гражданското ни общество беше поне толкова многочислено, колкото неграмотните цигани нямаше да се стигне до тук? /с циганите давам само пример, нищо против тях нямам, това че повечето са неграмотни мърльовци, крадци и просяци си е факт/ И така, надявам се съм успял да се изкажа разбираемо, имам проблем с това : ). Блога е супер! Често го посещавам и ми харесват темите.

 8. Не вярвам в сантиментални протести и херметични идеи.
  Това което стана в София отразява истинската действителност – пияни и надрусани младежи, дърти използвачи и неорентирани кибици. На фона на организираната полицейщина и дисциплинирания криминален контингент.
  Ако Хасково е интелектуална провинция, София е селендурската столица.
  Кой както иска да го разбира.

Коментарите са изключени.