революция

Epistemic Murk си направи нов блог, в който следи събитията от Гърция. Имам го на четеца, но нямам време да чета. Преди малко го погледнах, защото Selene ми напомни за него в коментар:

Прекалено строго съдиш гърците явно без да знаеш точно за какво става въпрос.
Убийството на Александрос е поводът, а не единствената причина. Вандалските изпълнения са дело на една много малка част от протестиращите. Протестират буквално всички – ученици и студенти без бъдеще, родители и учители без настояще, хора всякакви без надежда. Платеност на образованието, правеща го само за избрани, увеличена безработица, липса на търсене на образована работна ръка, всякакви видове кредити към банки и притискане отвсякъде. Тук ще намериш накратко малка част от нещата, срещу които гърците протестират: http://baidalai.blogspot.com/2008/12/vox-populi_6344.html
И, моля ви се, не ми казвайте, че те са мързеливи и искат пари без да работят. Че има мързеливи сред тях има, но не са всички и не можете да сложите цял един народ под шапката на едно определение. Няма само работлив или само мързелив народ.
Лид, всъщност ти препоръчвам целия блог http://baidalai.blogspot.com/, за да разбереш по-цялостно за какво става дума. По-назад, в постовете от вчера и онзи ден има писма, свидетелства, декларации и какво ли не от протестиращи гърци или просто хора, които са там.

Знам, че всяка сутрин, в която бързам да си взема душ и да седна да работя пропускам да свидетелствам и участвам в творенето на история от хората без настояще и бъдеще. В това време се опитвам да правя настоящето на една група деца по-добро отколкото щеше да бъде ако участвах във въстание и да им помогна да градят бъдеще, в което въстания нама да бъдет нужни.

Може би понякога се налага да използваме насилие, но по правило се стремя да търся други начини. Твърде ми е сложно да преценя ситуацията в Гърция, затова не бързам да се съглася, че това е начинът.

Един текст за близките ми срещи с насилието.

И един текст за децата-терористи, които се опитваха да спрат Хитлер. Спомних си за него една вечер, докато се целувахме пред блока  и покрай нас минаваха ли минаваха полицаи и Георги ми припомни за Черните Ангели 🙂

Advertisements

17 thoughts on “революция

 1. насилието срещу държавата и гражданското недоволство понякога са полезни и градивни елементи на демократичната система – понякога се получава така, че е невъзможно с обикновените средства да се постигне необходимото представителство на мнението на гражданите в действията на политиците. събитията у нас от 1997 г. са доказателство за това.

  не се съмнявам, че протестиращите гърци си имат своите причини за недоволство и са в правото си. управляващите им изядоха голямата баница от еврофондовете преди Брюксел да се усети, че има начин да се краде. сега страната им се управлява от някакви политико-мафиотско-финансови кланове, също като нашата, ама в по-голям мащаб.

  ако си спомняш протестите у нас, въпреки огромното количество протестиращи и тяхното избуяващо недоволство, нямахме нито една разбита кола или витрина. по същия начин протестират и нормалните хора в Гърция.

  кофтито е, че голяма част от политическото говорене за протестите там е иззето от някаква групичка анархо-комунисти, които се прилепят като пиявици към народното недоволство, чупят и вандалстват коли, магазини и банки и сипят „декларации“ пълни с изрази, които бих очаквал да прочета в манифест на Ленин и книгите на Троцки.

 2. И на каква група деца правиш настоящето по-добро, Лидия? На тези с пари за частни уроци ли? Бъди сигурна, че тяхното бъдеще ще е много добро и без твоя намеса. Всички родители с пари отглеждат добри деца. Въпросът е какво да правят децата родени без този късмет… На тях кой ще помогне.

 3. Лонганглон, прав си и не си прав заедно с това. Имаше в Бай Далай някакъв „академичен“ текст дето те видях да го коментираши той наистина беше доста странен, всъщност не се справих с прочитането му, но има в същия блог прекрасни неща. И аз не си падам по комунистически идеи за разделяне на хората на класи и война между тях, още по-малко си падам по идеите за отмяна на собствеността и т.н. простотии. И въобще по комунисти не си падам, ако трябва да съм честна. Но ние много бързо всичко слагаме под знаменател „комунисти“.
  Неуромантик, недей да отричаш работата на Лид така с лека ръка. Тя прави нещо много важно, нещо, което толкова много липсва на обществото ни. Но наистина, кой ще помогне на децата без пари. Никой. А колкото по-платено става образованието, толкова повече се изпаряват шансовете им да имат възможност да учат, да получат квалификация и да си намерят някаква свястна работа. Това е едно от нещата, срещу които протестират в Гърция – и са прави.
  Иначе, единственото нещо, което не ми харесва в ставащото в Гърция е именно чупенето и трошенето. И Молотов. Сигурна съм, че гръцките протестиращи щяха да имат много по-голяма подкрепа, ако не бяха толкова агресивни. Но и аз не искам да ги съдя прекалено сурово, защото не съм там и не знам какво им е и какво ги е докарало до там..
  Лидия, не съм искала да кажа, че едва ли не си длъжна да следиш всичко и всички (както е прозвучало сега като си чета думите). Просто не се изказвайте така остро против гърците и не ги слагайте под общи знаменатели.

 4. Не съм съгласен че платеното образование намалява шансовете на определени групи от населението.Средното образование е задължително и платено от държавата почти навсякъде в цивилизованият свят а никой не е казал че всеки трябва да завърши висше. Висшето образование е форма на инвестиция, ако го имаш и не можеш да си намериш работа значи си направил лоша инвестиция или някой ти е дал парче хартия без реално покритие.Както не може да очакваш че родителите ти ще те хранят цял живот така и не може да очакваш че държавата да ти гради бъдещето…

 5. Симеон,
  пазарът на труда е достатъчно стеснен както в Гърция така и у нас, за да видиш и сам, че хората без висше образование са много по-застрашени от безработицата. „Държавата да ти гради бъдещето“ – тя ли ще ти пише курсовите, полага изпитите и изкарва оценките? Това е държавата да ти гради бъдещето. Всички хора трябва да имат шанс да се учат (стига да имат желанието и да могат да си издържат приемните изпити) и не бива да се налага никакъв ценз на образованието. Не всеки трябва да завърши висше, но то трябва да е отворено за всеки.

 6. Neuromantic, аз не работя само с деца които могат да си плащат. Работя с всички, които имат желание. Проблемът е, че все по-малко от децата имат желание да учат и виждат смисъл в това. Ироничното е, че години наред съм рекламирала възможността да се посещават безплатно курсовете ми, които са помогнали на доста дечица да спечелят прекрасни стипендии в прекрасни университети, но това не означава, че съм била засипана с желаещи. Това е по-тревожно от факта дали родителите имат пари за уроци. Ако имаха желание за истинско образование, щяха да настояват и да го получат в училище. Но това е дълга тема.

  От друга страна, като се замисля, дори и да работех изцяло безплатно, нямаше да огрея над повече деца, защото толкова ми е капацитетът. Или децата, чиито родители имат пари не заслужават образование? Или работата, за която получаваме пари е недостойна? А, Neuromantic?

  Хората с висше образование на хартия и без умения и знания също са застрашени, но още не го знаят. Ето това е едно от нещата, на които се опитвам да уча децата и родителите им.

  Така че, neuromantic, едва ли ще бъда по-полезна ако политиканствам и протестирам. Тук-там трябва да има и по някой, който да образова деца и да ги изслушва вместо родителите им.

  @Селин – не казвам, че някой ми казва, че трябва да следя всичко 🙂 Не бях замислила текста като оправдание 🙂

 7. Добре, извинявам се за крайното ми мнение, беше в отговор на твоята друга крайност на пълния държавен нихилизъм. Не се изразих правилно с това за парите, но виж късметът е друго нещо. Нека кажем така – кой ще помогне на децата, чийто родители смятат че те нямат нужда от образование. Нямах представа че си учила деца безплатно. Звучи прекалено хубаво за да е истина, но човек като теб сигурно би го направил. Къде съм загатнал дори, че работата ви е недостойна? Точно обратното, смятам я за една от най-важните дейности в едно развито общество. Но вършейки добре работата си, както сама отбеляза, помагаш само на шепа деца, в рамките на капацитета ти. А останалите не те ли интересуват? Като не можеш да им помогнеш някой друг да го направи, нали? Да, обаче много добре знаеш, че самите учители имат нужда от помощ. Много лесно е да се извисиш в кулата си с постулата всеки да си върши работата добре, но не виждам какво неправилно има в това да излезеш с идеите си извън блога и след като разбираш живота толкова добре, да помогнеш на самите учители. Никой не те приканва да хвърляш камъни. Да имаш ясно заявена обществена позиция не означава политиканстване, а и не разбирам съвсем смисъла на тази дума, звучи някак пошло. Но ти си прекалено изтънчена за да се занимаваш с подобна груба дейност, нали? Разбирам те, нямам нищо против, особено когато го заявяваш в прав текст. Когато обаче казваш, че заменяш тази безполезна дейност с помощ за децата, нещо в мен се разбунтува, просто ей-така, по силата на третия закон на Нютон. Все едно да кажеш – „не искам бунтове, предпочитам да помогна на детето ми да се наяде. Вие направете същото (ако можете)“

  Тези ми писания нямат нищо общо с Гърция, не ми харесва бунтът им, твърде примитивен е. И как няма да е, когато и там Учителите предпочитат да помогнат на децата да излетят на друга по-хубава планета. 🙂

 8. Селин,
  Висшето образование Е отворено за всички. Който иска да учи намира начин , който не … намира от какво да се оплаква.
  Малката ми братовчедка завърши два колежа в Щатите с желание , труд и упоритост без да плати нито стотинка.От друга страна съседът ми с безплатната си степен от ХТИ продава вани и тоалетни чинии в столичен магазин.

 9. Симеон,
  това, което описваш, са двата крайни варианта.
  Има хора и по средата между тях – достатъчно амбициозни и умни, за да са достойни за висше образование, но не всеки може да се домогне до стипендия, нали. От друга страна, не всяка диплома тежи. Има и такива, които хем са скъпо платени, хем не им се обръща внимание като НБУ, но напоследък чувам все повече позитивни отзиви, така че може би това се променя. Но не трябва човек да избира между безплатно и непризнато образование и платени и признато с няколко квоти за стипендии. Това драстично намалява шансовете.

 10. Neuro – поздрвления за коментара (сигурна бях, че си Муз!).
  Знам, че пак си я обичаш Лид, но също си и наистина достоен събеседник тук.
  Просто всеки интелигентен човек наистина прави това, което счита за правилно и нужно.
  Лид това може и това чувства за редно – него има на сърце – да консултира, обучава и помага.
  Не мисля, че отрича тотално бунта – интерпретацията й е различна:
  revolution = one complete turnover of the spinning weel
  Лид в момента кара НА ПЪЛНИ ОБОРОТИ.

 11. Val, разкри ме, Муз съм, под прикритие 🙂 Напомняш го сега, за да ме обезоръжиш. Докато не си построя храм имам право да се преструвам на човек. 😛

  Аз знам, че Лидия не отрича тотално бунта. В една друга тема, като в класически детски филм беше въоръжила децата с пушки и размечтано ги виждаше да рушат стария ред. В реалния свят обаче децата се въоръжават от терористи, а истинският бунт, този който променя коренно света, започва от съзнанието. Затова смятам, че хората звезди имат мисия да завличат след себе си падащите листа. Представете си Исус да беше казал – абе имам едни добри идеи, ама… няма значение. По-добре да науча малкия Йоанчо да говори добре латински, че най-добрите университети са отвъд Средиземно море. 🙂

 12. Neuro, ако искаш ми напиши цял списък с всичко което според теб трябва да свърша за човечеството като излезна от кулата си. По празниците ще го разгледам и може да ти изпълня някое желание за Коледа.

 13. Ай, това за звездите – Муз, Муз!!!
  Бунтът започва в съзнанието – така е. Латинският и университетите имат отношение към това!!!
  Пътят на Лид е от другата страна – може би по-дълъг, но пак там отива.

  Апропо, Лид си призна, че иска помощ в предния пост, обаче отзив нямаше голям – сигурно трябваше някой да начене бунт и така да предизвика по-широк отзив на апела й за благотворителност…

 14. Лонганлон технически не е съвсем прав за събитията от 1997 – тогава две хубави коли бяха унищожени буквално пред очите ми. И понеже имам наблюдения от първа ръка колко лесно падат задръжките на свестните хора, когато чашата прелее, не бързам да съдя гърците.
  А ми се иска. Прекалено много вандализъм, дори Байдалай признава, че се атакуват „символи на държавата и капитала“. Да си спомним, че името „вандали“ идва от германско племе, опустошавало римски градове. Т.е. да си вандал означава да правиш в собствената си страна това, което нецивилизованият завоевател прави в чужда. Е, тогава на кое отгоре протестираш, че нямаш настояще или бъдеще в страната си? Някой беше казал, че цивилизацията се основава на споделеното уважение към чуждата собственост. Как да не смятам за боклук човек, който не само унищожава собствеността на невинни хора, а и обосновава това идеологически? И както смятам за отвратително полицейското насилие срещу деца, така смятам за още по-отвратително деца да се политизират и изкарват на предната линия.
  Цялата история ми напомня не толкова безредиците в София през 1997, колкото далеч по-късните безредици в Париж. Тогава един наблюдател беше казал: „Те твърдят, че искат добро образование, а палят училищата. Ако не слушаш какво казват, а гледаш какво вършат, осъзнаваш, че те всъщност искат само неизработени пари, бързи мотори и да рушат.“

 15. Преди всичко наясно ли сте за какво става въпрос, когато се говори за „протести” от такъв род? Заглавието на Lyd е много сполучливо. 😉
  Истински граждански протест (дори и със сила) е само, когато е срещу нещо конкретно, което може и да не бъде направено (напр., платеното обучение). Повечето протести са с формален конкретен повод срещу управляващите в момента и нямат никакви шансове за реална промяна – освен смяната на правителство. Протестите 97-ма какво постигнаха, финансова стабилност ли? С въвеждане на борда, който се подготвяше от началото на 96-та! За икономически и финансови кризи кой е отговорен, правителствата ли? Защо тогава досега не бяха сменени от улицата всички правителства при сегашната световна криза?
  С една дума протест срещу нещо, обусловено от системата, е енергия на масите, насочена към освобождаване на съблазнителни столове. Цинично казано, но си е истина!

Коментари са забранени.