демократично

Понякога ми се иска невежите да нямаха право да гласуват, а по-просветените да поемаха повече отговорност да управляват света.

В такъв случай, обаче невежите ще останат невежи, тъй като няма да поемат отговорност и да осмислят последствията от действията и бездействията си.

Не че сега, когато невежите използват правото си на глас (и така въздействат на света), те свързват резултатите със своите причинили ги действия. Така те дори не се чувстват отговорни.

Нужно е известно време, за да започнат хората да забелязват връзката между своето поведение и последствията от него. За да се научат е нужна практика – като децата и горещите котлони.

И все пак, на децата които все още не са минали през кръщенето на котлона не им се дават права и отговорности, с които да въздействат сериозно върху останалите хора.

Ако с навършването на пълнолетие хората получават такива права и отговорности, би било добра идея преди това по някакъв начин да се освободят от адекватна част от невежеството си. Трябва да пипнат достатъчно котлони и да осмислят достатъчно връзки.

Advertisements

8 thoughts on “демократично

 1. След толкова години натрапвано невежество с упорит труд от учители, ти искаш да се освободят от него…

 2. Идеята е интересна и мисля че има смисъл. Ако погледнем индианските племена, там мнението на някои членове в съвета на племето е тежало повече от другите, това са били най-често по-мъдрите и по-опитните. Но мисля че ако се вкара нещо подобно, трябва всеки пълнолетен да има някакъв брой „гласови точки“ (примерно от 1 до 5), които по някакъв начин му се приспадат, а не просто да има или няма право да гласува.

  Има и един проблем ако правото на глас зависи от възрастта – тогава младите могат да аргументират (с право), че решението което взимат ще ги засегне за много по-дълго време, отколкото някой пенсионер примерно, който скоро ще умре.

  Остава само въпроса по какви критерии ще се придобиват точките. Възраст? Образование? Трудов стаж? Трябва да е нещо което може да се измерва. Житейския опит и мъдростта за жалост не може да се измерят 🙂

 3. За жалост … Може би затова е хубаво да се вземат решения в по-малки общности, но това е една друга тема, на която мога да се сетя да пиша някой ден 🙂

 4. Странно, че призоваваш към такъв избирателен ценз. И то толкова скоро след ликуването за избирането на Обама. Все се питам: ако в САЩ съществуваше подобен принцип, колко точно щяха да бъдат процентите на Обама? Със сигурност не толкова, колкото са сега.

  Същината на представителната демокрация, ако правилно помня, е в това всички да могат гласуват. Хубаво е обаче да могат да изберат просветени да ги представляват, където именно е мястото на този призив. Нямам нищо против невежите да гласуват. Имам обаче нещо против те да бъдат избирани… и да ме управляват.

  А че у нас невежият електорат избира определени партии с завидно постоянство, (понякога) стимулиран материално, е съвсем отделен въпрос. Така че въпреки че вътрешно в себе си съм съгласен, че невежите повече вредят с гласуването си, призивът ти все пак ми звучи твърде недемократично.

 5. Демокрацията е инвалидна без образование и информираност. Това липсва и над това трябва да се работи, вместо да се отнемат права на дадена група хора (което би било проява на елитизъм). Как мога да кажа на необразования, че няма право на глас, след като в по-честия случай на него му е отнето правото на качествено образование?

 6. Не смятам, че трябва да се ограничва правото на глас на хората,но е хубаво да има ценз за избираемите длъжности, двукамарен парламент, по – силна децентрализация (силна власт) и ред други неща (стабилни инвестиции и сериозни реформи в образование и наука например)

Коментари са забранени.