Краткото блогване и други неща

Ако ми хрумне нещо и не пиша за него веднага, малко по-късно вече е доста трудно да го направя, защото съм видяла доста връзки от нещото към други неща, и колкото повече време минава, толкова по-голяма и по-сложна става картината, и би било по-лесно да я представя като мозъчна карта, отколкото като линеен текст.

За да се получи нещо в което читателят да не се удави, е хубаво да се създадат множесто (сравнително) кратки текстове, които впоследствие могат да се свързват с линкове по различни начини.

Част от тези текстове може да не се намират в блога ако не се вписват добре в концепцията му. За тази цел може да се създаде допълнителен блог (или няколко блога), да се използват също и друг тип сайтове, например Уикипедия и Knol (ето тук съм писала как ги използвам аз).

Тъй като неизбежно се връщам отново и отново към някои теми и се налага да линквам към стари текстове, по-добре е повечето линкове да бъдат към по-кратки и специфични неща, отколкото към по-дълги и синтезиращи, за да не губят читатлите нишката на основния текст. Разбира се хубаво е да се линква и към дългите неща, но е по-добре да се прави „под линия“ с кратки бележки какво да се очаква от препоръчаните текстове.

Би било хубаво ако може да се линква към точно определен пасаж от по-дълъг текст. Дали wordpress може да прави такова нещо? А ако не може, кой може?

Advertisements

5 thoughts on “Краткото блогване и други неща

 1. Много си добра, с очарователен стил и безбрежна тематичност, изчерпателна като извисена учителка – не оставяш възможност на другия да те допълни (дори и да се изкаже).
  Впрочем блоговете са за това – ти имаш първата и последната дума.
  Не знам кое е добро и кое е лошо, твоите ученици имат the last decision…

 2. Влезнах в блога ти, за да пиша за манджите, които приготвяш! 🙂 Мислех си да се отдам на писане за това колко всъщност секси е една жена да пише за това как си е приготвяла бакла, как се е хранила цялден с бакла и как след това е нямала газове… Нямам идея в следствие на какво ми е дошло подобно вдъхновение. Може би защото често обяснявам на приятелката ми как, ако не се оженя за нея ще си взема жена от с. Добрич , която може да готви и плете терлици! Казвам го като закачка, след това тя ме плясва с зъл поглед и малко по късно и двамата се смеем… :))

  По темата … Аз залагам на Друпал! Не знам защо… Мисля, че това е отговора, който искаше да чуеш съдейки от по-ранна статия по темата ти. Евала за манджите :)…

 3. По комунистическо време имаше такива едни думички: ширпотреба, пътникопоток, денгуба.

  Та, ако човек не печели по някакъв начин от блога си, то неговият блог (строго погледнато) си е само една денгуба…

 4. Ако Апостол не остави поне малко спам, то неговото писане (лежерно погледнато) си е само една денгуба …

Коментари са забранени.