Моят приятел Франк Лойд Райт

Защо в „Опасен чар“ Тодор Колев произнася толкова често името „Франк Лойд Райт“ Защо точно това име? Защото е най-известният архитект в света?

Предполагам, че е защото Франк е свободен като птица и ненавижда посредствеността. Смята, че тя ще погуби демокрацията. Хареса ми думата mobocracy – властта на тълпата, на обикновения човек, а не на най-добрия и най-смелия. Франк мечтае за демокрацията на Джеферсън, която всъщност е аристокрация, която се основава не на произхода, а на собствените качества и заслуги. Мисля че днес я наричат меритокрация.

За обикновените хора, небостъргачите, новините, секса, руснаците, макартизма, комунизма, религията, Чаплин и всичко останало в интервю на Франк, взето от Майк Уолъс. Ето видео и скрипт.

Водещият пуши като комин по време на интервюто, чийто спонсор е Филип Морис.Франк е невъзмутим – велик, сюблимен и недостижим. Чак започнах да се чудя дали все пак да не си купя книгата „Да обичаш Франк„.

Advertisements

4 thoughts on “Моят приятел Франк Лойд Райт

  1. О да, Лойд ми е любимият архитект. За съжаление малко знам за живота му… Иначе Тодор Колев идеално играе ролята на човек, който би трябвало да разбира от всичко и да има мнение за всичко. 😉

  2. Мобокрация и меритокрация… Интересни нови понятия, съвсем приложими за в бъдеще.

Коментари са забранени.