Музиката в Saint John’s College 1

Този колеж не е консерватория, нито пък предлага специалност музика. Няма и изискване към кандидатите да са се занимавали с музика или да притежават музикален талант. В него, обаче, музиката е задължителна част от програмата, защото е едно от либералните изкуства. Изучаването й не е насочено към овладяване на изпълнителски умения, а към разбиране на същността на явлението музика.

Музикалната програма включва изучаване на теория на музиката и анализ на музикални творби.

През първата година студентите се събират веднъж седмично в малки групи за да изучават основите на мелодията и нейното нотиране. Демонстрациите са основно под формата на пеене, и до втория семестър, студентите вече изпълняват някои от великите хорови творби.

През втората година студентите се събират три пъти седмично в малки групи. Те продължават да пеят, но също така и да разглеждат два различни но допълващи се аспекти на музиката: от една страна, музиката е свързана с езика, реториката и поезията, а от друга, тя е уникално и самостойно изкуство, с корени дълбоко в природата.

Заниманията по музика включват изследване на ритъма в думите и нотите, подробно изучаване на диатоничната система, интервалите, мелодията, полифонията и хармонията. Всичко това се прави не просто на теория а чрез изследване на инвенциите на Бах, песните на Шуберт, месите на Палестрина, „Страстите на Матей“ на Бах, инструменталите на Бетовен – това са истинските учебници. През втория семестър поне една ключова творба се анализира подробно.

Друг елемент на програмата по музика са семинарите. Вместо да четат текст, студентите слушат запис и се запознават с нотния текст предварително. После се събират за да обсъдят творбата.

По-късно ще пиша за предизвикателствата, които тази програма поставя пред студентите и преподавателите.

Advertisements

5 thoughts on “Музиката в Saint John’s College 1

  1. lyd т’ва като го прочетох и изпитах едно такова съжаление, че съм завършил МЕИ 😦

    По подобен начин съм се чувствал покрай Стефка, но извън „стандартните“ часове по музика! Незнам дали знаеш, но на „контролно“ тя винаги пускаше и едно НЕПОЗНАТО за учениците произведение и искаше да прочете какво те смятат, че е 😉

  2. Сетих се и още нещо… отдавнашно хоби ми е да слушам класическа музика с ноти пред мен. Сигурно и затова съм се превърнал в колекционер на нотни текстове 🙂

    ПП: Замислям се да си купя пиано, ама къде ще го дяна такова голямо чудо 😛

  3. Пандов, не всеки може да си позволи да учи в либерален колежа в момента, в който научи за това образование и го оцени – по ред причини 🙂 Нищо не е изгубено, обаче. Можем сами да си направим такова образование … въобще всякакво образование почти 🙂 В крайна сметка никой не може да прекара живота си в колеж, освен ако не работи там 🙂 Ето, ти си получил много повече музикално образование от много от студентите, които преминават през Сейнт Джоунс – защото си го оценил и си го искал 🙂

Коментари са забранени.