Вземане-даване

Веднъж, след като направих френска любов на един мъж, и нямаше време той да направи нещо за мен, той се притесни защото не било справедливо единият да получи а другият не.

В секса, както и във всички останали области на живота, понякога даваме, понякога ни дават, някои по-често дават, други по-често получават, не винаги получаваме от тези, на които даваме и т.н. Понякога се случва активно взаимодействие, а понякога не. Мисля, че всички тези ситуации са съвсем легитимни, и нито една, взета сама по себе си, не е по-добра от друга, ако участието в нея е доброволно и носи радост на всички участници.

Мисля, че ако умееш да даваш, да получаваш, и да даваш-получаваш, животът ти ще е по-богат, отколкото ако умееш само едното или двете. В противен случай пропускаш да се радваш на 1/3 или 2/3 от житейските ситуации.

Разбира се, обстоятелствата са различни и някой от типовете ситуации може да преобладава в живота ти. Би било глупаво да пресмяташ и да страдаш, понеже не е справедливо тортата да не е разрязана на три равни части, вместо да се радваш на каквото дойде.

Струва ми се, че отношението ни към даването и вземането влияе на хората до нас. Когато даваш с радост, им изпращаш послание, че да даваш е радостно – като боядисването на оградата в „Том Сойер“. Когато получаваш с радост, им изпращаш послание, че да получаваш е добро, и те не се чувстват гузни когато получават. Когато се радваш на даване-получаването, показваш, че си струва да се учат да общуват.

Да се радваш е начин да направиш света по-добро място. Роптаенето не е радост.

Вдъхновено от разговор с Музата за проституцията.

Advertisements

7 thoughts on “Вземане-даване

 1. @ neuro O, за теб извращението е прелестно?

  Това ти изказване съвсем те закопа. В смисъл, показа че въобще не си сханал идеята на постинга. Поне за мен го показва ясно.

 2. Във Френският език значението
  на така наречената по български „френска любов“ означава
  правне на любов между двама взаимно участвуващи партньора.
  Няма и нюанс , че единият от тях е ощетен.
  It is a transitive verb, vs. intransitive,
  активен, преходен глагол.
  Колко жалко, за балканската интерпретация
  на тази взаимност, която все пак наричаме Любов.

  Разбирам, че темата е Взимане-Даване
  предложена в изящна френска рамка
  вдъхновена от разговор за проституцията.
  О, la,la !

 3. Хубаво е, че има и някои, който не схваща идеята, въпреки заглавието. Поражда се разнообразие. 😉

Коментари са забранени.