Гърне или джудже (моят абсолютен свят)

Следващите редове от личния ми дневник са вдъхновени от моята лешникова Муза, която тъгува за тези хора и обича водка. Затова ще разкажа за моя абсолютен свят.

Какво искам за себе си? Да съм здрава и да ми стигат парите, като ми остава свободно време да търся Истината и да подпирам света 🙂

Вярно е, че за разни неща опираме до природата и се оказваме безпомощни и пр., но като че най-важното нещо е сътрудничеството, солидарността с всички човеци (поне).

Като че повечето закони са създадени да ни пазят един от друг. Мечтая за ден, в който няма да е нужно да се създават забрани и да се налагат наказания. Във всяка област ще се създават препоръки, полезни съвети – просто ще се генерира и разпространява полезна информация – как с дейността си да не навредиш на ближния, как можеш да му помогнеш по-добре, и всеки ще прави това, което му е по силите, за да се справи по-добре, да допринесе за по-добър свят, а ако не може, ще помоли за помощ, и тя няма да му бъде отказана. Ако никой не знае как да се реши важен проблем, ще се съберат компетентни хора, за да го решат, и ще им бъдат създадени условия, независимо дали от тяхната работа ще се извлекат икономически печалби.

Всяко човешко творение ще може да достига до всяко човешко същество, тъй като хората няма да творят с цел да извличат печалба.

Хората няма да злоупотребяват с ресурсите, тъй като ще са наясно какво причиняват на света, а оттам и на себе си.

И все пак, ще възникват ситуации, в които един ще настоява, че е по-разумно това парче глина да се използва за производството на гърне за фасул, а друг – за градинско джудже. В сегашния свят този казус се разрешава лесно – този който може да плати повече, получава глината. Но как ще се разреши в моя абсолютен свят?

Двете страни могат да се ангажират в приятелски спор и по-убедителният да спечели глината, без да остава горчиви усещания у другия.

Като че по-близко до моята мечта, обаче, е и двамата да се ангажират да търсят Истината. Каквото и да решат накрая, все ще е Добро.

Advertisements

One thought on “Гърне или джудже (моят абсолютен свят)

  1. prekrasno no utopiq, a utopiq stava v momenta v koito se postavq vuprosa za sobstvenostta vurhu glinata= zastoto 4astnata sobstvenost, koqto e taka estestvena za individa razdelq horata.A vsqko razdelenie suzdava razli4ni cennosti za stranite.Tova koeto e dobro za ednite e losho za drugite…makar i tova da e otnositelno.Ti interesno postavqsh vuprosa za edno obektivno dobro – nesto keto e polezno absoliutno za vsi4ki i se osuznava ot vsi4ki.No takova nesto nqma za sujalenie.Inache mi dostavq udovolstvie da 4eta temite koito pishesh.Interesni pozicii.Uspeh i zdrave ot men!

Коментари са забранени.