da force, da muse

Любовта и любопитството имат общ елемент – излизането от себе си – да протегнеш ръка за да погалиш или да дадеш, да потърсиш в Google, да се взреш, да се вслушаш в нещо или някой, който е извън теб. Повечето хора са заети със себе си, и дори когато изглежда че излизат навън, то е за да проверят какво впечатление са оставили или пък за да притеглят към себе си, да получат, като, разбира се, в идеалния случай предпочитат да не правят дори тези усилия, а просто да получават съвсем пасивно.

Защо е така?

Струва ми се, че на повечето хора не им достига жизненост, енергия.

Като егалитарен човек досега съм вярвала, че всеки човек се ражда с любовен и любопитен порив, но повечето хора попадат в среда, която подтиска любовта и любопитството. Как става така, обаче, че израстващи в една и съща среда хора са повече или по-малко любопитни и обичащи? Вярно е, че всеки е подложен и на уникални влияния, но когато в относително високохомогенна среда наблюдавам хора с впечатляващо по-висока виталност от останалите, се питам дали все пак не се раждаме с твърде различни нива на жизнена енергия, така както се различаваме по много други генетично заложени признаци.

Юнг казва, че душата е живото нещо в човека, че тя живее от себе си и поражда живот, че с нейната лукава игра на илюзии душата примамва, изкушава за живот инертността на материята която не иска да живее. Тя ни кара да вярваме в невероятни неща, че животът може да бъде живян. Тя е пълна с капани, в които човек да падне, да остане уловен, така че животът да бъде живян – така както Ева не е можела да намери покой докато не е убедила Адам да вкуси забранената ябълка. Ако не беше трепкането и подскачането на душата, човек щеше да изгние в най-голямата си страст – бездействието. (Were it not for the leaping and twinkling of the soul, man would rot away in his greatest passion, idleness.)

Дали е възможно жизнеността да се повишава? Как?

add to del.icio.us : Add to Blinkslist : add to furl : Digg it : add to ma.gnolia : Stumble It! : add to simpy : seed the vine : : : TailRank : post to facebook

Advertisements

25 thoughts on “da force, da muse

 1. Нямам покой, нямам покой! 😀
  Копнея за ‘о, миг поспри!“…

  Може да се повиши – чакай само да дойда и ще видиш. 🙂

 2. Лидия, моля те да намериш отнякъде (засега само на пиратка, легално излиза по кината през септември) анимационния шедьовър на Pixar WALL-E! Той дава отговор на доста от твоите въпроси в този постинг. И на някои от моите 🙂

 3. Neuromantic, това с наркотиците не е жизненост. То си е летене. 😉
  Жизнеността с повишава по други начини – единият е… спор, например. 😉

 4. Twinkle, twinkle, little black star
  How I wonder what you are
  How I hope you stay away
  Never screw our perfect day

  Ми така де, има всякакви звездици по небосклона. Коя от коя по- свързани с да форс-а. Витален не е достатъчен параметър. Ники Василев са го шамарили много в училище, разбрах от негови съученици, ма после ни засмука събраните милиончета…

 5. #Val каза:
  Neuromantic, това с наркотиците не е жизненост. То си е летене. 😉
  Жизнеността с повишава по други начини – единият е… спор, например. 😉

  Правилно подсказа -> и на ме ми се струва, че ситуациите, които заржедат, трябва да:
  дигат адреналина,
  концентрират на макс вниманието в/у целта,
  имат елемент на състезание,
  носят голяма тръпка,
  имат успешен край

  Сигурно има и други вариации, не знам?

  Но пък за този (1ви) вариант може да потвърди например всеки истински Любител на екстремните спортове – колко е жизнен човек след максимално раздаване и след това (мечтаното) успешно преодоляване на някое трудно препятствие.

 6. @ neuro mantic
  „Black hole sun
  won’t you come
  and wash away the rain
  Black hole sun
  won’t you come, won’t you come…“
  😉

  @ tal king d oll
  „There’s no need to argue any more
  I gave all I could
  but it left me so sore…“
  🙂

 7. е, ще изнамерим начин с йога да повишим виталността, тогава 😀 – и това става. 😉

 8. Е, аз питам за изпитани методи, Вал 🙂 По-склонна съм да ти вярвам за споровете, отколкото за йогата 😀

 9. Омммммммм…. : открих:
  ПРАНА
  ( Мудра на живота )

  ПРИЛОЖЕНИЕ: Всички болести на очите; безсилие; лесна уморяемост; нервност; нерешителност; разпиляност; вътрешна неустойчивост; психо-физическо изтощение.

  Повишава виталността, тонуса и самочувствието.

  Повишава жизнената енергия; изравнява енергийния потенциал на целия организъм.

  Дарява жажда за живот; оптимизъм при приемане на предизвикателствата; издръжливост и сила да отстоиш себе си; доверие в собствените сили; смелост да поставиш ново начало; повишава радостта от живота.

  Активира Първа чакра.

  ИЗПЪЛНЕНИЕ: Показалците и средните пръсти са изправени. Останалите пръсти се събират в едно. При натискане с палеца върху ноктите на безименния и кутрето се активират и балансират двете мозъчни полукълба.
  ДОЗИРОВКА: При спешна необходимост: до 30 минути. При хронични състояния: 3 пъти на ден по 15 минути

  Ама и спора в момента върви – нали? 😀 😉

 10. Val: Айде и аз да се включа в спора. Тва с чакрите и мудрите са тантрически хватки. То и цялата хатха-йога е тантрическо отроче. Не казвам че няма полза от асани пранаями и т.н. Просто не вярвам че като си натискаш пръстите по определен начин ще постигнеш вички описани от теб резултати. Какво би казала на хора без пръсти? Как точно да си балансират полукълбата?

  Класическата йога използва като основен инструмент съзерцанието. Идеалът и е противоположен на това за което пита Лид. Йогинът се стреми към тотално разотъждествяване от живота и постигане на вечна смърт. Основният проблем е че ти отново ще се преродиш ще влезнеш в живота и съпътстващите го страдания, радости и зависимости и няма да си свободен. Така единствената възможност да се почувстваш свободен е повече никога да не се прераждаш.

  Аз разбира се нямам основание да вярвам и в тази доктрина. Неколкократно съм писал за есенцията на моето ПРОСВЕТЛЕНИЕ. Повтарям я за теб лично. Може да ти хареса а може и да те отврати.

  СМЪРТТА Е НЕИЗБЕЖНА. СВЕТЪТ Е НЕСЪВЪРШЕН.

  Лид: Извинявам се че като развален грамофон повтарям някои мои прозрения. Все пак от време на време трябва и аз да покажа колко съм ЕНТЕЛЕГЕНТЕН.

  Конкретно на въпроса „КАК СЕ ПОВИШАВА ЖИЗНЕНОСТТА ?“

  1. Като си активираш кръвообращението. Физически занимания.

  2. Като си активираш въобръжението. Творческа дейност.

  3. Като се бориш със страховете си и предприемаш рискове.

  Откъде енергия? Ако няма кой да те зареди и вдъхнови най-сигурния начин да се заредиш с енергия е собственото ти недоволство гарнирано с убеждението, че това което ще се случва в твоя живот зависи в най-голяма степен от теб самия.

  Лид, книжката на Аня Фьорстер и Петер Кройц „Всякакви, но не!стандартни“ на мен лично ми действа вдъхновяващо и мотивиращо. Спомням си че ти я препоръчваше и аз си я купих. Не съжалявам. Благодаря!

 11. @ vitaminko
  Поздравления за последното ти прозрение! 😉
  Аз тук точно това и правя 😀 – играя! Лид знае.

  Относно 1 вите две – страхът от смъртта е преодолим – чрез секс :), а несъвършенствата на света са тук за да изпъква КРАСОТАТА му.

 12. Вал: Всъщност несъвършенството е най-голямото очарование, най-голямата красота. Несъвършенството гарантира безкрайност и неизчерпаемост. Смъртта е утеха. Нямам никакво намерение да я преодолявам. Тя е верен приятел на когото можеш да разчиташ. Тя няма да ме изостави. По-интересното обаче е какво ще се случва с мен до денят Х.

 13. 🙂 Смъртта и да искаш, не можеш да да я преодолееш. Тя е неминуема. За умиращите е утеха. За раково-болните е примирение. Живите се боят от идеята и досега с нея – този страх може да се преодолее най-лесно чрез секс.

  Несъвършенствата у даден човек могат да са негов чар. Несъвършенствата на света – войни, болести, глад, са тук за да знаем колко хубави неща са здравето, мирът, ситостта. 🙂

 14. Larger yes – slowly, yet steadily, am getting thinner. 😉

  Да им се не видеше и на трапчинките – вечно ме дънят – хората ме считат за несериозна. 😉

  Хубави са примерите на преуспелия – първата му история доказва любимата ми теория за предизвиканата случайност, само че при него е низ от случайности 🙂 , втората – любимите ми истини за късмета (роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет) и избора, който правим, а третата – за Ин-и-Ян – колелото на вечността и малкото време, с което разполага душата ни, за да се слее с тяло и съзнание тук, на тази земя, докато дишаме.

  Благодаря!

 15. Като цяло е добра идея поети да не опитват да размишляват над da force. Избива малко на Ботевски стил на лайф-вижън. Животът, вселената и един куршум в храстите.

Коментари са забранени.