Тошето за архитектурата

След някоя и друга година Тошето ще стане дипломиран архитект, а аз ще остана негов фен 🙂

Лид,

При проектирането на една сграда в общ случай се цели да се постигне баланс между 3 показателя: цена, функция и външен вид. Пренебрегването на кой да е показател оказва негативно влияние. Цената върху инвеститора и върху качеството на сградата, функцията върху обитателите, а външния вид оказва психологическо влияние върху хората, които виждат сградата, и върху общия облик на средата ( сградата трябва максимално добре да се вписва в заобикалящата я среда ).

Залитания и в трите направления не са чужди на историята и така са се оформили и някои от основните стилове в архитектурата – формализъм, модернизъм, минимализъм и тн.

При всеки тип сграда едно от трите направления е водещо, а другите в малка или голяма степен са пренебрегнати в негова полза. Например не може да търсиш перфектна функция в една сграда в центъра на Manhattan и да пренебрегнеш външния й вид. Бих казал, че водещото направление се определя от този, който дава парите, но не е невъзможно да се постигне е и шедьовър с неголям бюджет.

Пример за пренебрегване на функция: гребна база Пекин. Вместо необходимите през дългите паузи между състезанията места за отдих, магазинчета за бързи закуски и напитки инвеститорът добавя още места за зрители, макар и по-лоши. На хората им е гадно, че няма от къде да си купят една кола, на другите им е гадно, че не виждат добре, ама пък парите от билети падат защото Олимпиада е все пак 🙂

В архитектурата пълна истина няма и всеки автор има свои предпочитания и разбирания. Наивно е да се мисли, че архитект, който е пренебрегнал функцията, например с цел да подобри външния вид не е наясно с това. Великите архитетки между другото ходят с по един адвокат навсякъде и често плащат немалки суми на ощетени лица от техния труд.

Аз не осъждам архитектите задето пренебрегват функцията, например, а правят страхотен екстериор… на хората като не им харесва, да не влизат там; на инвеститора като не му е харесало да не си е давал парите… Още повече навлиза практиката да се събарят „глупавите“ сгради и на тяхно място да се правят нови.

Не знам доколко ще намериш казаното от мен за полезно…

Реклами

12 thoughts on “Тошето за архитектурата

 1. Полезно е, Тоше, много е полезно даже!
  Чета и си мисля за Тадж Махал и повода да бъде построена… Там кой ли фактор е доминиращ и имало ли е финансови ограничения… ?
  Ще ми се да посетя тази сграда.

 2. Незнам аз лично след като прочетох Изворът на Айн Ранд сериозно се замислих над проблемите в тази професия…защото откакто я уча непрекъснато слушам за съжителството на компромисите,з а хармоничните споики, и тн. Аз така и не разбрах какво значи баланс между красота и функция.Сградата не е ястие за да търсим субстанциите в него и да ги балансираме.Ако говорим за баланс между бетон и стомана това е едно но на колко части красота отговаря 1 инвестиран лев и как да го конвертирам във функционални единици за да ги уравновеся нещата. С което разбира се не искам да влизам в полемики с автора на статията. Да е жив и здрав и дълъг проектантски опит му желя 🙂 !

 3. Тошето малко се е поизложил с теориите си, но както и да е. Не е първият архитект с подобни възгледи, няма и да е последният… после някой да не се чуди защо си имаме „мутробарок“.
  А гребният канал в Пекин е проектиран от Светла Оцетова. Не зная дали му е известен този факт, ако да – прави лошо впечатление… и отново типично за българските архитекти да се заплюват един друг. Корбюзие ако беше българин, и него щяха да оплюят.

 4. Аз не осъждам архитектите задето пренебрегват функцията, например, а правят страхотен екстериор… на хората като не им харесва, да не влизат там; на инвеститора като не му е харесало да не си е давал парите…

  Тъпо, Тоше, тъпо.

 5. Щеше да е по-умно от страна на коментиращия да аргументира квалификациите, които прави, но не го осъждам – вероятно толкова може 🙂

 6. Още по-умно ще е от страна на Тошето, ако максимално бързо престане да изповядва цитираната по-горе „философия“. В най-добрия случай ще остане без работа след няколко завършени обекта, които не се харесват я на хората, я на инвеститора. В най-лошия, ако попадне на дебеловрат инвеститор (а такива има много, много!), който е налял няколко милиона в даден проект и накрая е получил „философията на Тошето“, но не е съгласен с нея, горкият архитект може да се раздели с главата си. Не е лошо да запомни също така, че следите от неговата „творческа“ дейност за добро или за лошо дълги години, десетилетия ще „красят“ пейзажа. В неговия случай, опасявам се – за лошо.
  Тоше, дай малко по-отговорно, по-сериозно и с повече любов към професията си. Омръзна ни от архитекти-занаятчии, Тоше.

  Иначе за плюенето е ясно – Тошето плюеше по Оцетова по-горе. Ама Оцетова е някой, а Тошето е… никой. Оцетова е обиколила толкова гребни канали и толкова спортни обекти по света, колкото той за два живота няма да успее да стори. И Оцетова вероятно е по-запозната от него с философията на Китай, на Азия изобщо, където практичността е основа на (почти всичко) и където няколкото трибуни повече съответстват на местните нрави и обичаи в по-голяма степен от няколкото магазинчета повече. Китайците са счели, че е по-добре повече хора да имат възможността да гледат гонките и арх. Оцетова се е съобразила с това. За Тошето, типичен млад представител на западната цивилизация, търговийката е по-важна. Ами, Тоше, като ти възложат да проектираш олимпийски гребен канал, направи го по свой вкус. Ама да не се окаже, че тогава мислиш другояче, не като сега… всъщност – дано се окаже.

 7. Интересно…
  какви неща съм писал преди 3 години когато съм бил във втори курс… 🙂
  До днешния ден не знаех за съществуването на тази публикация и съжалявам че не съм я видял навреме, за да отговоря на коментарите 🙂

  Първо, искрено се извинявам ако коментарите по повод гребната база са раздразнили някого. Изключително съм горд, че е проектирана от българска архитектка и честно казано не помня от къде бях получил информацията за добавените места. Мисля обаче че съм се изразил съвсем коректно споменавайки, че местата са били добавени по желание на инвеститора, а не на архитекта. Никъде не споменавам, че архитекта е направил грешка, а още по-малко го „плюя“.

  Държа да подчертая, че това са мисли на студент втори курс, изкарал най-елементарните курсове по основи на архитектурното проектиране, сградостроителсто и строителна физика. От изказаните мисли си личи романтичния възглед към архитектурата, който след още няколко изкарани курса и година стаж вече леко ми обягва. Трябва да напиша нещо по актуално. Може би на Not ще му бъде интересно какви са възгледите ми сега 🙂

  Поздрави и благодаря за коментарите.

 8. Ами …пиши и пращай за публикуване, Тоше. Знаеш, че ще се радвам много 🙂

 9. Тошето – руу’лс ал хендс ъп’ фор дъ Тоше. Велик архитект е той, питайте Андриана, ама не я познавате нали хо-хо-хо. И гладнрожно, ще ви подрангли с къдравите си биндолъгрии.
  Много правилни и разумни разсъждения за студент втори курс. Даже прекалено зрели, но той тОШЕТО си е сухар и аз така или иначе го мразя в червата, дАлбоко и теШкУ като не добре сготвено телешко, опа отплеснах се…., та Not да ходи да си остри пергела.
  По принцип тОШЕТО е голяма лейка, ама все пак му сменете снимката, че излагате архитектуриста, тъй дет’ са’ вика – Ако знаете какъФ левент е стан’ал лелииии, ум да ви зайди.

 10. Само да добавя, че нещо са’ вдъхнових нал’ тъй……Ако го питате тОШЕТО какво мисли за архитектурата най-вероятно да ви каже, че е много дебела и космата но с повечко алкохол става.

 11. Толкуз години минаха и пак тази статия ме връща в младините ми. Колко много мислехме за гребните канали, а всичко се превърна в проза за това как да не изчертаем нещо грозно.
  Дано от левент не се е превърнал тоз младеж в левак 🙂

Коментарите са изключени.