Една американска любов

Кафенетата са като фарове – не бива да затварят никога, особено в неделя вечер когато лятото си отива.

Девет години след като са влезнали за пръв път в кафето на Филис, Луиз, Стивън и Бен се събират отново. Луиз и Стивън не са се чували и виждали, откакто са се разделили след петгодишно съжителство. Стовън е напуснал Луиз, за да се ожени за подходящото момиче, с което сега се развежда. В това време Луиз е станала известна с написването на няколко пиеси, които се играят в театъра. Бен е барманът, който от деня на първата им среща десега не е напускал кафето. Макар че работата му не е това за което е мечтал, той се чувства спокоен, а повечето му богати съседи биха могли да му завиждат. През всичките години той е виждал Луиз всеки ден, когато тя е идвала да пие мартини – сама или с поредния си мъж.

Сегашната среща трае не повече от час или два. Луиз е дошла за да чака последния си любим, Норман, който в момента съобщава на жена си за връзката си с Луиз. Само за час, в рамките на стотина страници се разгръща целият живот – всички важни неща, за които героите не говорят. Сдържането, мълчанието, табутата са начин да оцелееш, въпреки желанието да знаеш всичко, да утешиш, да бъдеш солидарен.

Запазваш себе си, устояваш, успяваш, но дали си щастлив когато няма достатъчно ръце които прегръщат, подкрепят, направляват; недостатъчно са погледите върху обикновените малки неща, които всъщност са истинския живот.

Може и иначе – да се отдадеш на удобната инерция, върху която са  изградени най-здравите двойки, да се отлажеш, да изгубиш смисъла на усилието.

Какво правиш с тези които са опустошили живота ти, допускайки трагична грешка по отношение на любовта? Луиз смята, че понякога не бива да се прощава, понеже опрощението, милостта и забравата са вид угодничество, но всъщност за какво ни е да отваряме старите рани – за да не забравим как сме ги получили? Защо да не ги оставим да зараснат … по-прагматично е. Всеки траур трябва да има край, а уреждането на сметки не носи удовлетворение.

Ако ти се четат още неща за любовта и изборите, прочети книжката, в която се разказва за премълчаното. Авторът е Филип Бесон, а заглавието „Една американска любов“ (оригиналното заглавие е L’arriere Saison). За отправна точка е взета картината Nighthawks на Едуард Хопър.

Advertisements

10 thoughts on “Една американска любов

  1. е колко глупав може да съм, че задам въпроса си, преди да съм прочел последния абзац 🙂

  2. Може би ще е добре да имате възможност да прегледате екзистенциализма на френски. Вашия талант би се чувствал комфортно в психологията и аромата му. Жаждата ви за Живот и Радоста да Жизнеутвърждавате има романски вкус.

  3. пробвала ли си да прочетеш статията „Една американска любов“ на фона на ananamin изпълнена от salif keita?

Коментари са забранени.