Проституцията

като всички останали занимания е въпрос на избор – понякога между една професия и друга, а понякога между заетост и безработица.

Някои хора презират тази професия, но аз не я намирам за по-недостойна от много други. Когато се практикува качествено, тя носи радост и удовлетворение. Радостта не е истинска, а освен това е краткотрайна? По какво се различава от домашния секс или яденето на сладолед? Но вие не презирате тези неща, нали?

Някои хора се опитват да спасят проституиращите от тази професия. Не разбирам от какво точно ги спасяват. Оставям настрана явления като тежък принудителен труд, които понякога съпътстват проституцията, тъй като те не са изключително присъщи за нея, а се забелязват при много други професии. Спасителите обикновено са загрижени за това хората да не продават телата си. Тогава би трябвало да са загрижени по същия начин за всеки, който използва тялото си за да печели пари, а това правят повечето работещи хора, дори и тези, които използват няколко пръста за да пишат по клавиатурата. Или някои части на тялото са по-специални от другите?

Някои протестират срещу ситуацията, в която хора са принудени да се продават. Но на повечето от нас се налага да се продават, защото повечето от нас живеят в общества, в които получават пари или храна срещу труд. Да, може да се каже, че има  нещо унизително в това да работиш, защото иначе не би оцелял, но погледнато по този начин, цялото ни битие е унизително, защото е пълно с ограничения и принуди – понякога вдигаме температура и се налага да пазим леглото против волята си, а друг път да дъвчем храната, която искаме да погълнем. Може би вече има групи които се борят с тези ограничения.

Ако отлюспим всички възражения които можем да отправим и към други явления (т.е. тези, които не отправяме изключително към проституцията), какво прави проституцията толкова специална? Може би е нещо, което прави специални парите и секса?

Ако се налага да избирам между работа във фабрика (с фиксирано работно време, шум, много хора, строго регламентирани движения) и работата в легло (с гъвкаво работно време, творческа свобода, отсъствие на ритмичен многогласов шум), бих избрала второто. Не разглеждам случаите в които фабриката е sweatshop или съм продадена в робство. Има и такива случаи, нали?

Нека да уточним: срещу какво се борят противниците на проституцията – срещу некачествените й проявления (може би тук се налага да дефинираме качеството в проституцията) или срещу самата й същност? Интересно ми е да чуя повече мнения от тези които имат нещо за казване по същността.

тук можеш да гласуваш за мен

Advertisements

65 thoughts on “Проституцията

 1. Ами наместо да философстваш напразно вземи изучи битието на проститутката. Няма „гъвкаво работно време, творческа свобода, отсъствие на ритмичен многогласов шум“. Има пияни и надрусани едновременно мъже, чести и изверги, които искат да те онодват където си искат. Не можеш да отказваш, щото сводника ще те бие. Не знам някоя проститутка да си обича професията. Може би в Нидерландия има такива, където нещата са много по-стриктни отколкото у нас.
  Е, и щом си такава защитничка вземи си представи, че имаш дъщеря, която един ден ти заяви, че иска да стане проститутка. Какво, ще й каже, че няма проблем за теб и т.н.? Много сте оригинални, когато е на чужд гръб.

 2. Да, някои части (трябва да) са по-специални от други.

  Хората се борят срещу проституцията, защото в повечето случаи е насилствена (дали от трафик на жени, дали поради стечение на обстоятелствата) и защото никой не заслужава такъв живот. Пътувала ли си скоро към Варна? Виждала ли си на какво са заприличали тези жени?
  Чувала ли си разкази на проститутки?

  Не съм моралистка и ако проституцията се озакони и всяка работи по свое желание, а не на сила, не по пътищата, не…, ок… Както е сега, обаче, особено в България…Не виждам въобще как може да се защитава като професия.

  Ако вместо син имаше дъщеря, която иска да е проститутка, как би реагирала?

 3. Блогърите са големи експерти по проституцията 😉 Само дето нито читателите, нито коментаторите имат реална представа за какво иде реч, тъй че е все едно какво си пишем.

 4. Pingback: How Much? « Галерия на усмивките

 5. Ще ми повярваш ли, че от известно време планирах да напиша статия по темата, със същите доводи, които излагаш? Даже точното изречение, че ако проститутките са пренудени да се продават, то и всички хора са принудени да се продават, щото трудът си е продаване… Ама така е то – бъди пръв или умри.

  Не ми остава нищо друго, освен да подкрепя на сто процента.

 6. – „Проституцията е въпрос на избор“ – Всъщност в повечето случаи става въпрос за насилие и принуждаване.

  – „Оставям настрана явления като тежък принудителен труд, които понякога съпътстват проституцията, тъй като те не са изключително присъщи за нея, а се забелязват при много други професии.“ – Още веднъж, явлението принуда и насилие съпътства проституцията в огромна част от случаите, така че оставянето му настрана означава затваряне на очите за истинското състояние на нещата.

  – „Но на повечето от нас се налага да се продават, защото повечето от нас живеят в общества, в които получават пари или храна срещу труд.“ – Вярно. Проблемът при работата „проституция“ е в естеството на труда. Което ни отвежда до следващото изречение:

  – „Може би е нещо, което прави специални парите и секса?“ – Именно. Сексът не може да се приравнява на всеки друг труд, с който човек да си изкарва хляба.
  Сексът не трябва да се определя като труд.
  Сексът трябва да е доброволен.

  И други.

 7. Аз бях малко рязък. Извинявам се.
  Имам само един смислен аргумент. В иделания случай, в идеалното общество, проститутката ще е такава по собствена воля. Ще й правят каквото е съгласна и няма да й правят каквото не е съгласна. Ще има права по Кодекса на труда, ще има медицински прегледи, болнични, компенсации, пенсионни. Щялата власт ще бди да не би нещо да бъде нарушено, или не дай си боже да бъде принуждавана към нещо. В такъв вариант нямам нищо против проституцията. Всеки да прави с него си каквото намери за добре.
  Сега за продаването.
  Ръцете са за да работиш с тях, да вършиш нещо. Краката-за ходене. Репродуктивните ти органи са за с цел размножаване. А не за забавление на някой. ОК?
  Изобщо темата ти е пример за подмяна на понятията. Всички си продаваме труда по някакъв начин. Това означава, че си продаваме продуктите, а не телата. Това, че си продаваш изделията, направени от теб, не значи че си се продала цялата за 8-те часа работно време на де. Не си в робство за 8-те часа, не си изцяло на разположение на шефа си (не че няма такива случаи, но не се приема и е незаконно). Тоест продаваш някакви неща, които правиш, но не се продаваш цялата, на 100%. Има разлика. Поради това се подразних. Подменила си понятията.
  Извинявам се още веднъж за дразнещия коментар.
  Айде засега, жива и здрава!
  Христо

 8. След известен размисъл на тема „как може изобщо някой да пише такива простотии“ стигнах до извода, че възможните причини са две:

  1. човекът наистина е толкова тъп, че да не схваща какво не й е наред на проституцията.
  2. човекът пише простотии, за да му обърнат внимание/ да се радва на реакциите.

  Малко ми е трудно да повярвам, че Лид е чак толкова тъпа.

 9. @Лонги,
  понеже си мъж не трябва да съм такъв джентълмен както с дамата Лид.
  Като те кефи проституцията, да взема да ти пратя един да те прасне и да ти даде 100 лева? Нали няма да си против? Какво пък, нали и без тая се продаваш всеки ден,а? За теб разлика няма или съм в грешка?
  (Извинявай за грубия език, Лонги!).
  Христо

 10. Хахаха, аз точно щях да го питам как се връзват тия му възгледи с изявлението, че не би работил като тестер на анални термометри 😀 (даже не става въпрос за секс, ама нещо не го влече…)

 11. отдавна изпитвам нужда от домашна прислужница.
  плащам добре, но! ще я бия. ще я бия със стирката по главата ако подът не е измит добре. ще искам вечер да ми разтрива стъпалата с мехлем Krauterhof, а понякога ще искам да ползвам лицето й за биде.
  deal?

 12. Просто е рисковано, както хората отбелязват. А те гледат темата не отстрани и отгоре, а отвътре. Наясно са, че ще трябва да се крият (защото са те, а не някой на който не му пука). Ще ги канят на сладолед (или бира) само като обект на теренно проучване. Гадно а? Всъщност каква е връзката между секс и репродукция, секс и отношения на подчинение? И ако случайно е никаква, какво му е лошото на текста най-отгоре?

 13. Проституцията не е нещо положително, осбено в България.
  Може би, ако бяхме Колонията Бета (който иска, да погледне в книжките Л.М. Бюджолд и да види за какво иде реч), но не сме.

  ОПроститутка тук е синоним на изтривалка, тя на права, на социалната стълбичка стои най-ниско. Не мога да се сетя за нищо положително в проституцията.
  Да продаваш интимност ми се вижда нещо ужасн нередно. Всеки акт на близост трябва да е доброволен, с човека, който обичаш. Да, има изключенията „секс за една вечер“, но аз това така и не го разбирам.
  Просто принудителен секс за пари с всеки, който ги има тези пари изобщо не смятам,ч е може да се сравнява с фотографията, с икономикиката или с програмирането. Ти продаваш труда си, не себе си. Малка, но съществена разлика.

  Мисля, че идеята на този пост е просто проверка докъде сме деградирали 🙂

 14. ей да му ибъ мяйкятя как пък повечето се оказахте такиве моралисти. хигиенистка сволач! пфу вашта мямя! 🙂 🙂

  я да видим сега! ако аз съм грозен ама много грозен и ми се ебе а никое маце не ме иска, що да не си платя и да се изклецкам! а?! що бе?

  да аз съм баща и имам дъщеря. да не бих я насърчавал в тази насока. (родителите пушат ама не искат децата им да пушат – примерно) да няма да се откажа от нея ако разбера че се занимава с това. защото я обичам и винаги ще е така.

  проститутките са хора! капиши?!

 15. Да, и аз се подразних…
  Проституцията в България е насилствена в 90 % от случаите.
  Кой от мъжете тук ще се чувства добре да отиде да спи с жена, за която знае, че няколко часа преди това е пребита или че е системно тероризирана, или пък спи с теб само поради физическа заплаха, или защото толкова често са я изтезавали, че вече е пречупена психически…
  Не звучи приятно, нали?

  А за жените – поровете са малко в интернет, прочетете малко лични истории, представете си системните изнасилвания, побои, разпада на личността, страха… Ако това не ви подейства – значи сте железни!

 16. Наместо да философствам?!? Защо? Философствам, защото точно това ми се прави 🙂 Ето това ви поканих да правите и вие:)

 17. Глупавата, неука, израстнала в лоша среда девойка, по един или друг начин винаги е проститутка. Дали ще прави секс за пари по регламентиран начин, или ще го прави с кварталните бандити и наркодилъри – все едно. Тя няма друг сериозен капитал за първоначално вложение в бизнеса, освен тялото си. В този ред на мисли, познавам достатъчно много проституиращи журналистки, преводачки, адвокатки, асистент-адвокатки, фризьорки и рецепционистки.
  И обратно – ако една жена е умна, с мозък поне наполовина трениран, колкото задника – тя би превърнала дори и секса за пари в нещо не толкова грозно и унизително за самата нея.
  Тези разсъждения и наблюдения ми се струват толкова очевидни, че бих се учудил ако има някакъв спор по тях.

 18. Ако говорим и пищем за професионална „пробна пушка“, то в дългия си живот не съм видял такава без работодател и екип за менаджмент и управление.

 19. Аз пък ще се съглася с Лидия. Проституцията си е работа, а срамна работа няма.
  Говорим за хора, които имат нужди, за удовлетворяването на които имат намерението и възможността да си платят. От другата страна са хората, пък които предлагат съответната услуга. С какво това е по-различно от чистенето на пода например? Да, за нас, моралистите това е недопустимо, защото така сме възпитани и такава е ценностната ни система. Недопустимо е да правим нещо толкова интимно срещу заплащане. Е, има хора, за които това си е напълно в реда на нещата. И защо не? Щом има хора, които си плащат, ще има хора, които да предлагат търсения продукт.
  В повечето случаи на проституцията се гледа като нещо вършено на сила и на проституиращите се гледа със съжаление. Е, мисля, че в 80 процента от случаите проституцията си е избрана професия. Девойката е предпочела да продава точно тази услуга и прав и път. Може би е предпочела проституцията пред всекидневното миене на тоалетни? Може би е видяла нещо романтично в тази работа, особено след „Хубава жена“? Може би пък и харесва да прави секс и да получава пари срещу това? Не виждам нищо лошо в това. Докато има търсещи, ще има и предлагащи. Не съжалявам проститутките. Човек има право на избор и това е техния избор и не виждам защо да ги гледам със съжаление, или още по-лошо – с презрение. Повече ми е жал за клиентите им.

  А за хипарят, според който репродуктивните ни органи са само за размножаване…Сори, обаче по волята на природата тези ни органи ни доставят и удоволствие. Продуктът, който продават проститутките е чисто и просто удоволствие. Аз съм склонна да си купя шоколад. Тираджията е склонен да даде парите си за свирка. И в двата случая заплащаме за няколко минути удоволствие. А ако за вас свирката е нещо супер романтично, което се прави само в къщи с любимия, то има хора, които не мислят така.

 20. Чинук, всичко би било цветя и рози, ако наистина имаше нещо вярно в онова за 80-те процента от случаите, в които „девойката е предпочела да продава точно тази услуга и прав и път, е предпочела проституцията пред всекидневното миене на тоалетни, е видяла нещо романтично в тази работа, особено след “Хубава жена”, харесва да прави секс и да получава пари срещу това“. Но това е – чисто и просто – невярно. Толкова очеизбодно невярно, че да се твърди как видите ли проститутките искали с това да се занимават – в нашата страна, където трафикът на жени и принуждаването към проституиране е един от основните проблеми – е върховен цинизъм.

 21. Значи на всички проститутки трябва да се гледа като на жертви, които са принуждавани да си изкарват хляба, предлагайки секс-услуги?
  Само за справка: „Според проучването доброволната проституция извън страната е типичното явление, а насилствената е значително по-малко разпространена. Същевременно обвинението в трафик и сексуална експлоатация се е превърнало в ефективен инструмент при конкуренцията между различните своднически мрежи. Самоопределянето като жертва на трафик в много страни от ЕС се оказва добра възможност за проститутките да се легализират на трудовия пазар в Западна Европа, включително в същия сектор на услугите. При опитите да се проследи каква е съдбата на жертвите за по-голямата част от тях се оказва, че и след това момичетата продължават да работят за друга сводническа мрежа, личен сводник или за себе си.“

  Проститутките в България по магистралите са…предимно момичета от ромски произход и се съмнявам насилствено да са там. По-скоро са предпочели именно това пред миенето на тоалетни. Другите проститутки са по-скъпо платени и се подвизават предимно из модните агенции и клубчетата. И те ли са насилвани да се занимават с това? Съмнява ме. Не отричам, че съществува „трафик на жени“ и момичета, които са принуждавани да проституират, но да се говори, че са повече от доброволно занимаващите се с това…Хайде де.

 22. Вижте, аз имах много близък контакт с проститутки, защото след развода се оказах освен без доходи (майчинството не се брои за доход, нали?), с дългове, натрупани от бившия ми, към мои роднини и бебе в ръцете. Сама пожелах развода, защото вече не се издържаше. Имах работа като програмист, на която се върнах прекратявайки майчинството, но заплата не стигаше да покрие разходите ми. А наличието на бебе не предполагаше по-добра оферта от съществуващата. Реших да пробвам нощем като стриптизьорка, но без секс с клиентите на бара. Оказа се, че дори стриптизьорките вземат два пъти повече от програмисктака ми заплата по онова време. А тези, които се усамотяваха с клиенти почасово, дори 5-50 пъти повече – зависи колко са се старали. От момичетата в бара 90% проституираха и то доброволно. Нито една не беше насила там. Другите имаха своите причини да не го правят и никой не ги е насилвал за това. На мен също никой не ме е карал да правя нищо насила. Отидох сама, танцувах няколко нощи, реших да напусна… Някои от момичетата бяха непълнолетни. Майките им знаеха и ги поощряваха в това. Имаше и по-възрастни жени (около 30). Някои изглеждаха добре, други не съвсем. Може би нощният живот е виновен, а може би е въпрос на наследственост. Да не би всички, които не проституират да са неземни красавици до дълбоки старини?! Някои момичета изкарваха пари за гаджетата или съпрузите си, други издържаха децата си сами, трети просто харчеха за удоволствие, купувайки си скъпи дрехи и бижута, и ходейки на скъпи процедури и фитнес. Винаги се къпеха след всеки клиент и преди работа, не правеха секс без презервативи, дори присъствах на голям скандал, когато клиент си беше свалил презерватива и момичето го е зарязало. Не му върнаха парите и го накараха да й се извини. Не я принудиха отново да отиде с него. Тя си държеше на отказа, независимо, че той искаше да я наеме отново. Оставиха я тя да реши и тя отказа. Някои момичета в паузите между танците и докато нямаха клиенти учеха чужди езици за да отидат да работят в чужбина. Доброволно, никой не ги е карал да заминават. Те го искаха. Видях и скандали и сръдни помежду им защо една е по-предпочитана от друга и защо е имала повече клиенти…
  Между другото, моя позната, която работи в магазин ми е казвала, че има много често идваща клиентка, и веднъж е попитала майка й, какво работи, защото винаги изглежда добре, пазарува скъпи неща и оставя бакшиши. Майката е отговорила, че дъщеря й елитна проститутка и тя се гордее и я подкрепя напълно. Защо трябва да се трепе като касиерка примерно цял месец, като същите пари може да ги изкара за един час? Не че възхвалявам професията, но докато е по-високо платена от другите „моралните“ професии, как да упрекваме момичетата, които са я избрали? Да си призная, иска се голяма смелост да се прежалиш. Аз не събрах куража, останах жертва на обществената предубеденост и собствените си страхове. Още съм програмист и още броя стотинките, изплащайки дълговете останали ми от „моралния“ ми брак и грижейки се за детето си. И се сблъсквам ежедневно с мъже, дори женени мъже, които се опитват всячески да си уредят едно безплатно чукане и понеже не съм проститутка, трябвало да е без презерватив, иначе не изпитвали удоволствие. Тогава кое е по-опасно – да си проститутка с регламентирани правила и заплащане, или безплатна изтривалка за мъжки мераци?! Както каза една от 16-годишните в бара: „Тъй и тъй, все някой ден някой ще ми го начука. Защо да не си плати за това?“ Не казвам, че няма момичета, които са насилствено там. Факт е, че по магистралите са предимно циганки. Но и колко омъжени (и живеещи на семейни начала) ядат пердах поне по два пъти на ден и замазват синините с грим, за да отидат на „моралната“ си работа на другия ден? По статистики, жертва на домашно насилие са 30% от българките и аз вярвам в тази статистика, защото доскоро и аз бях в нея. Така че сигурно има и насилствено проституиращи. Но секса, след побой, с гада, който те е пребил по-благороден ли е? И с кого се чукат „неморалните“ проститутки? Нали „моралните“ мъже ходят да си дават парите? Вместо да ги оставят в семейството за децата си, например.
  За мен развода беше най-щастливото събитие в живота ми. Мразя секса не защото не мога да изпитам удоволствие, а защото той е сделка за мъжете. Те не уважават жената, просто я използват. Независимо дали е съпруга, приятелка или проститутка. Това е всичко, което искат от нея. И според статуса й, се правят на моралисти или временно престават да са моралисти. Всъщност са лицемери. Лицемерки са и жените, които използват секса за да получават облаги. Това прави ли ги по-морални от простититутките? Ако срещу секса получават дрехи, бижута, служебни привилегии, че дори коли и апартаменти?
  Колкото до преебаването на живота на проститутките, това което ме потресе при тези момичета беше не работата им, а факта, че харчеха всичко. Независимо колко изкарваха, на другия ден похарчваха всичко. Никоя не мислеше за утрешиня ден. Не заделяше пари, не се притесняваше какво ще прави, когато не може повече да работи. Ето това съсипва живота им, не работата. Всъщност всяка жена, която сменя непрекъснато партньорите си, реално прави секс с много мъже като тях. В днешно време почти няма момиче, което още в училище да не е навъртяло значителен брой партньори. Така че къде е морала, за който някои претендират?!

 23. Това,че светът ни е смахнат и една проститутка взима повече от една програмистка не правипроституцията по-малко лоша.
  Знаете ли кога някой човек става зъл? Когато започне да гледа на хората като на предмети.
  Помислете си хубавичко, не е проституцията опредметяване на личността до просто ходеща вагина с „пусни тук парите“ табелка.

 24. Неморална е за тези, които я ползват и за насилието, когато има такова. Но тези момичета са без образование и без грожовни родители, които да им го подсигурят. Каквото и да се хванат да работят, ще изкарват с пъти по-малко. Онова 16 годишно девойче, за което споменах преди малко ми каза, че е имала нощ, в която е стигнала до 900 лв. Какво би могла да работи за да получи тези пари за 8 часа?!
  И морално ли е, като си търся работа, вместо да ми гледат дипломите и квалификацията и да ме питат какво мога, да се дзерят в CV-то на реда „разведена с 1 дете“ и да ме питат кой ще ми гледа детето

 25. когато е болно или когато детскака градина не работи? Морално ли е да блъскам на две места и да се чудя къде да оставям детето в часовете, в които детската градина вече е затворила, докато те само за 1-2 нощи изкарват повече от мен за месец? Без дипломи, бед квалификация, без владеене на езици…
  И пак се връщаме на въпроса, защо се слагат всички проститутки под един знаменател. Аз насилствено задържана там не видях – всичките искаха да са там и дори се караха за клиенти. Мен никой нищо не ме е карал насила

 26. както и другите момичета, които просто танцуваха и не проституираха. Имаше само разлика в парите. Стриптизьорките вземаха 20 лв на нощ твърдо, а другите си докарваха колкото могат отгоре. Някои изкарваха наистина умопомрачително много.
  И дали само те, понеже това им е професията са неморални? Колто жени ползват секса, за да получават пари и подаръци, без да работят проститутки? Познавате ли момиче, което да не е извъртяло повече гаджета, отколкото са пръстите на ръцете му още в гимназията? Всъщност секса е доста комерсиализиран в живота и извън професията „проститутка“. Просто те са нарицателното, по което може да се плюе…

 27. И килърът работи за пари. В повечето случай за много повече пари от проститутката. Но не зависимо за колко пари убива, работата му е неморална. А проституирането си е убиване на духовността!

 28. То пък денонощното бачкане на по две-три „морални“ работи води до едно духовно извисяване…
  Не познавам килъри, но познавам достатъчно и жени, и мъже, дето нямат нищо общо с проституцията, ама духовността им е…
  Всъщност като говорим за духовното извисяване на проститутките, ако същите момичета работеха като сервитьорки, това ще повиши ли духовността им? И ако в работата си имат някой по-начетен клиент, който води някакви смислени разговори с тях, това ще понижи ли духовността им? Всъщност, в древна Гърция и в древен Рим, проститутките са били образовани и са общували с мъжете като с равни,

 29. което не е било възможно дори да се помечтае от обикновените жени. Същото съм чувала и за гейшите…
  В някои общества проститутките са най-образованите и най-духовно издигнатите жени. В йогата има цял раздел „тантра“, където ролята на жената е духовна, въпреки физическия сексуален контакт.
  Каква е връзката между проституцията и духовността? И защо непроституирането да е еквивалент за духовен ръст и развитие?

 30. Дори наистина изключим всички „неблагоприятни условия на труд“ и буквално робския труд, то пак да продаваш тялото си за нещо толкова интимно е низост.

  Тези ги разправяй като защитаваш сводник в съда…

 31. Ами някакси е невъзможно да защитавам когото и да е в съда. А и те, сутеньорите, май не ходят често на съд. В България е по-вероятно да те съдят ако си невинен и някой те натопи за нещо, отколкото ако реално имаш заслуги за това. Знаете ли каква беше реакцията на полицаите, когато най-после се престраших да извикам полиция при поредния побой от бъвшиа ми съпруг, между делата по развода? Че съм си го търсела, че това е битов скандал и те не можели да се месят. Освен това вероятно сама съм разхвърляла и изпочупила покъщината и съм се насинила. Не ги вълнуваше, че имаше съседи свидетели. Писах цяла нощ обяснения в полицейското, за него нямаше никакви последици. Адвокатката по развода ме посъветва, ако искам да се отърва от него, да не се заяждам повече и да не си търся правата. И това без да съм имала каквото и да е общо с криминалния свят, живеейки в столицата на България, в 21 век… Чела съм, че и жертви на изнасилвания обикновено не търсят закрила точно защото е по-вероятно да обвинят тях, отколкото насилника. Обикновено те са си го търсили, според полицаи и съдии. Имала съм няколко пъти нещастието заради себе си или мои близки да търся съдействие от полицията и досега не знам случай да са се намесили да защитят жертвата. Обикновено всичко се изчерпва с дълги обяснения, по няколко пъти, подробно описване и подписване на документацията и край.
  Честно казано, не вярвам че е възможно да се докаже насилствено принуждаване към проституция, защото вероятните жертви едва ли биха имали тази възможност да стигнат до съд. Най-много да пострадат още повече, ако изобщо е възможно да се измъкнат от насилниците и си потърсят правата.
  А тези, които аз срещнах си бяха съвсем доброволно там. И да искаш да ги изкараш, не биха се съгласили – просто никоя друга професия не би им предложила същите доходи и удобства. А и не знам дали си давате сметка, но при тях също има професионализъм. Такива като мен, случайно попаднали, няма как да се задържат. Те са си професионалистки, вложили труд и старание за да се усъвършенстват всеки ден. Ако не ти харесва, няма да се стараеш толкова, нали?! Те не бяха роби, а работата си обсъждаха както всички други жени си говорят с колежките. Не я обичаха, но гледаха на нея като на изключително доходно занимание, от което не искаха да се откажат. Имаха самочувствие, че са постигнали професионализъм, гордееха се с клиентите си, които са известни политици, бизнесмени, банкери… Те не влагаха интимност, а професионализъм. За тях вагината е работен инструмент, както за останалите професии краката или ръцете. Акробати и актьори също използват и телата си. Като се замисля, най-добрите стриптизьорки бяха по-добри от кой да е акробат, който съм виждала. Не може да не се зашеметиш от лекотата, с която изпълняват акробатиките на пилона, издигайки се до тавана. При това с изключително неудобни обувки – с високи платформи и още по-високи токчета. Аз само опитах да се набера на пилона и ми станаха синини и по ръцете и по краката. А те дори акробатични номера изпълняват, все едно са в безтегловност. Много от тях сами си шият еротичните костюми, което също е талант. И го правят с желание и ентусиазъм. Никой не ги кара. Там задължителното облекло е прашки и някаква рокля. Останалото е лично творчество. Всъщност не се сещам за какво да ги съжаляваме, освен за глупостта им да не заделят пари за бъдещето си и да пръскат всичко ден за ден. Робите не разполагат с толкова много пари и не са доброволно там.

 32. Има проститутки, които си вършат работата с желание и умение: общуват, разговарят, активни са, и владеят изненадващи, невиждани номера.
  Има го и противоположният тип – такива, които се държат с клиента като продавачки в социалистически магазин – тяхното отчуждение и безхаберие към работата отблъскват всекиго, независимо от това какво си мислите на теория.
  Средният клиент не може да „употреби“ нито един от двата типа, защото е също толкова употребен от тях… Не визирам мъже, склонни към насилие, а обикновени самотни нещастници, или такива, които просто кръшкат на жените си. Освен общите граници (напр. проститутките не се целуват), всяка проститутка има различни лични граници – напр. някоя не иска да хапе клиента, защото не желае никому да причинява болка, колкото и да я моли той за това, и т.н.

  Аргументът на Eneya е уместен, дори сякаш съм го писал аз, дума по дума, но, парадоксално, съм на противоположна позиция от нея. Въпросът с опредметяването е много важен, но е и спорен. Освен това, не може да се изправи това, което по начало е криво. Ако приемем действителността и проституцията бъде легализирана като професия, ще бъдат премахнати много от злоупотребите, на които проститутките са жертва.

  Благодаря на Не Искам да Кажа за това, че каза нещо истинско сред купчината от фантазьори и теоретици, които си чешат езиците за неща, които за тях присъстват единствено в канализацията, в митовете и легендите, там, където се намира и Торбалан, но с готовност раздават присъди за тях.

 33. Благодаря Жилов, наистина споделих неща, които съм видяла и чула с ушите си. Вероятно има и много неща, които не съм видяла. Все пак бях в тези среди само няколко дни. Съгласна съм, че и в техните среди има хора, които влагат всичко от себе си и работят от сърце, и такива, дето се чудят как да отбият номера. Предполагам, че на клиентите им е гадно. Истината е, че и двата вида са там за пари. Не чух нито една да казва, че обича работата си или че уважава клиентите си. За тях наистина те са просто източник на пари. Радват се, когато някой им даде повече от обявената тарифа, сърдят се, когато някоя друга е по-често избирана, гордеят се, ако някоя известна или богата личност е избрала точно тях. За отношенията им с клиентите мога да съдя само по коментарите им, защото като отказах да участвам, никой не ме въведе в изискванията и правилата за интимен контакт с клиент. Предполагам, че и там има правила, като например никога без презерватив, и че момичетата сами си носят презервативите. Както и че сами се грижат за здравето си. Никой не ги води на преглед. Имаше и система, която им гарантираше безопасността, когато излязат сами с клиент, но не помня подробности, а и не съм била много в течение, но имаше нещо. От мой познат, който имаше пари и обичаше платената любов знам, че рускините били по-страстни и всеотдайни. За българките казваше, че са студени и просто ти вземат парите. Може би е прав. От момичетата, които срещнах в този стриптийз бар имаше само една от бившите съветски републики с монголоидни черти. Наистина беше много чувствена и много искрена. Тя ми сподели, че около 3 години са й трябвали да усвои акробатичните номера на пилона. Това са буквално 3 години непрекъснати тренировки. Преди това никога не е спортувала, т.е. няма друга подготовка. Започнала е на 15-16, много се е старала за да стане сред най добрите и наистина беше. Не знам какво е станало с тези момичета. Бара вече не е там, където беше.
  Всъщност и аз си мисля, че професията им не е мечта. Но истината е, че те изкарват много пари, ако работят качествено. А дори и да отбиват номера, пак вземат с пъти повече от всяка друга работа, която биха могли да си намерят в нашия „морален“ свят. Може би преди да тръгваме да плюем по професията им, която си съществува от хилядолетия и ще продължи да съществува, първо трябва да се замислим за простичките неща от живота – как да се направи училището по-интересно, защото днешните деца са почти насила там, а дори и да ходят с желание, почти няма кой и на какво да ги научи, защото мнозинството учители отбиват номера и гледат да изкарат някой кинт от втората работа или частните уроци. След това как да получат професия, защото в България образованието е все още „общообразователно“, т.е. непрофесионално – губиш си времето години наред и накрая получаваш хартийка, с която нищо не можеш да работиш. Дори университетските дипломи са само за теоретична подготовка, почти никаква връзка с практиката. След това идва проблема, че дори да имаш престижна професия, висока квалификация, известен брой дипломи и професионални сертификати и какво от това? Каквото и да се хванеш да работиш, получаваш средства, с които трудно се оцелява, купувянето на жилище е самоубийствен акт, раждането на деца – почти невъзможтна саможертва… Всички се продаваме, въпросът е какво получаваме срещу труда си и времето си. Тяхното време поне е добре платено. Особено предвид квалификацията им. И заплащането е доста справедливо – тези които отбиват номера получават доста пари, но тези, които се стараят и развиват професионално са направо позлатени. В коя друга професия има толкова пари и такава възможност за финансово възнаграждаване на старанието и професионалнотот израстване? В момента масовата заплата в моя бранш е около 1000-1500 лв, и то далеч не за всички, най-вече в София. Единици получават повече, много получават доста по-малко. Предполагам, че толкова взема една стриптизьорка в момента само за да се тътрузи около пилона, без дори да танцува. Все пак спомените са ми от преди няколко години. А момичетата, които обслужват интимно клиентите тези пари ги вземат за ден-два. Тогава за какво им е да учат, да упражняват някаква „престижна“ професия? По-скоро им трябва някой, който да ги посъветва да спестяват пари и да ги инвестират в имоти или нещо друго, което да ги ползва, когато спрат да работят. Аз поне не бих ги насилвала да си напуснат работата, а и те не биха го направили за нищо на света.
  Аз мисля да спирам да си губя времето с този блог. Успех на философите по темата. Предлагам да се ориентират към по-смислени дейности като обмисляне на стратегии за справяне с причините, а не последиците от явлението. Както и за начини да се спре насилието изобщо, не конкретно при проститутките. Защото в бара не видях никой никого да бие, но всяка си имаше приятел или съпруг, който като нищо си ги ступваше ако не носят достатъчно пари, примерно. И изобщо юмручното общуване в българското семейство е доста популярна методика. Ето за това си струва да се говори, защото го има във всеки трети дом. Ако погледнете статистиката за броя разводи, както и факта, че 90% са поискани от жените, може да се сетите, че корените на злото са другаде, не при проститутките. Те са жени, като всички други и имат и личен живот извън професията, където са третирани като всички други. Вероятно има и насилствено заставени, но не мисля, че са в България, по-скоро са изнесени някъде навън, където да не могат да потърсят помощ. Имайте предвид, че извън България, ако си без документи, никой няма да ти се зарадва. А и ако не знаят езика, който се говори в държавата, как да потърсят помощ? Ако са без телефон, без тефтерче с номера, без документи за самоличност и са затворени и охранявани в сграда, извън която не познават нищо, тогава имат нужда от помощ. Но за да не изпаднат момичета в това положение трябва профилактиката да започне от възпитанието и образованието, от доверието в семейството, от недоверяването на непознати, от знанието къде им е мястото и кои са близките им (между другото понякога точно родителите се оказват врагове на децата си). А не от тези, които са си избрали проституцията за професия и си ходят доброволно всяка вечер там, срещу добро заплащане.

 34. За lyd: всъщност ти започна с това:
  „… като всички останали занимания е въпрос на избор – понякога между една професия и друга, а понякога между заетост и безработица.
  Някои хора презират тази професия, но аз не я намирам за по-недостойна от много други. Когато се практикува качествено, тя носи радост и удовлетворение. Радостта не е истинска, а освен това е краткотрайна? По какво се различава от домашния секс или яденето на сладолед? Но вие не презирате тези неща, нали?…“
  И аз мисля, че е работа, като всяка друга и все пак не съвсем. Те нямат осигуровки за пенсия, болнични или майчинство. Ако са болни, няма пари. Когато спрат да работят – нямат пари, стаж, квалификация. Нямат бъдеще. Изборът не е между работа и безработица, защото те са доста млади, а между много пари и никакви пари. Може би осигуровките и стажа са единствената разумна причина те да подкрепят легализирането на професията си.
  Иначе чак за удоволствие и радост изобщо не можеда се говори. То в коя ли професия човек изпитва удоволствие и радост?! Аз поне съм си обичала само едно от работните места и само две от шефките. За останалите хора сигурно и толкова няма. Всъщност и проститутките имат чувства и изпитват любов и нежност, но към семействата си, не към клиентите. А на работа ходят като всички нас, само дето е срещу повече пари и си е малко страшничко. Аз поне не можах да се пречупя. Да танцуваш по прашки е едно, но да се дадеш да те опипват и други работи да правят с теб непознати си е страшно. В този смисъл или са били много смели, или някой в живота ги е притиснал много здраво. Всъщност насилие те в бара не са видели. Озъбваха се дори на шефовете си, ако с нещо не са съгласни или се случи нещо несправедливо. В бара имаха сигурност, спокойствие, правила и добри пари. Проблемите им започваха извън бара. Почти всичките живееха с мъже, които не работят и чакат от тях пари. Не само за нормално живеене, но за да им изплащат дълговете от хазарт, за да си харчат по заведения и т.н. Вероятно от тези мъже са виждали и насилие, както и обикновените жени, които не са проститутки. Всъщност българският мъж доста обича насилието, гордее се какъв е бабаит, демонстрира го по всякакви поводи… А те са си жени. Обикновени жени. Млади жени, някои още тинийджърки. Само дето как да върнеш една деветокласничка в училище да учи глупости, след като вече е видяла как за няколко часа може да изкара колкото безработните й образовани родители получават като помощи за 2-3 месеца, както и даскалите, дето се пънат да й обясняват колко хубаво е да си учен, а не могат дори тока си да платят? Имаше и няколко студентки, но аз не вярвам, че ще могат да работят „по специалността си“, след като завършат, защото в коя професия заплащането е такова?! По-скоро всяко от тези момичета, което успее, ще се ориентира към чужбина, но не и към друга професия. Защото и в тази професия навън плащат повече… Всъщност, като си говорим за навън – и аз вече не съм в България и нямам намерение да се върна. Е, не можах да се интегрирам в тяхната професия, но само защото не можах да си пречупя морала и гордостта, а може би и заради възрастта. Иначе парите са добри, условията са добри, има правила, сигурност и справедливост. Има и работно време, но най-добрите професионалистки, като си изкарат кинтите за вечерта, си тръгват по-рано и никой не ги спира, защото и заведението си е взело своето. Всъщност искрено им желая легализиране на професията и спиране на насилственото принуждаване към нея. За да могат тези, които са я избрали, да имат подсигурено бъдеще като се пенсионират, както и болнични и майчинство. А тези, които не им е там мястото, никога да не попадат там. И на всички нас желая най-после в скапаната ни държава животът да стане нормален. Да се нормализират доходите спрямо цените, да имаш право на избор на образование и професия, да има професионално ориентиране от най-ранна възраст и качествено образование, както и справедливо заплащане за всички професии. И най-вече ограничаване на насилието навсякъде, където в момента безнаказано вирее.

 35. @ ne iskam da ti kaja

  Е, мисля, че има хора които си обичат професията. Познавам такива, аз съм една от тях. Мисля, че и проституцията, като всички други професии е обичана от някои практикуващи я – вероятно от тези, които работят в по-добри условия, а любовта към професията в голяма степен допринася за това да си добър в нея. Но това е друга тема, по която съм писала 🙂
  Ще се радвам да не изчезнеш от тоя блог. Има доста неща, които биха те заинтересували, а за мен би било много интересно да чета коментарите ти и по други теми – работа, образование, семейство и какво ли не.

 36. Понеже и аз се имах за толерантен към хора всякакви, по-някое време разбрах че не е точно така.
  Lyd ето каква проверка бих ти препоръчал да направиш за да разбереш дали наистина мислиш това което си написала : представи си че имаш дъщеря и в един хубав ден дойде и ти каже, че е станала проститутка. Ако твоят отговор е : чудесно дъще, ето ще имаш работа с „гъвкаво работно време, творческа свобода, отсъствие на ритмичен многогласов шум“, точно това бяха плановете ми за теб – значи това което си написала наистина го мислиш. Ако ти стане гадно, явно че това което си написала се отнася чудесно за чуждите деца, но … само за тях…..

 37. Имам син, а мъжете не са имунизирани срещу практикуване на тази професия, така че мога да си го представя. Първо, нямам планове за него и няма да имам. Второ, той има право на собствен избор. Трето, не говорех за чуждите деца, нито за своето, а лично за себе си.

 38. @Lyd то всички проститутки са нечии деца ;).
  Статията ми харесва и виждам смисъл в нея, от гледна точка че наистина има такива момичета, в повечето случай те остават адски неразбрани и може би имат нужда точно от твоята и моята подкрепа.
  Смея да твърдя обаче че дори ти самата си убедена само в думите си, но на практика не би го направила и не би го приела ако се случи на твоя близка. Важно е освен на думи, трябва да сме толерантни и на практика – казвам ти го защото аз съвсем наскоро разбрах за себе си, че само съм се мислел за толерантен.

  П.С. Предполагам знаеш, че мъж който прави секс с много жени е герой, а жена която прави секс с много мъже е курва, така че сина ти е предпазен :).

 39. @nickname778 А защо си толкова сигурен, че всички са като теб? Познавам и мъже проститутки, и курви, и както там ги наричаш … Да, технически погледнато всеки е нечие дете, но е най-вече себе си. А ти няма как да знаеш какво съм правила и какво бих направила, така както аз не бих могла да съм напълно сигурна за теб 🙂

 40. Хъх? Наистина ли няма нищо принудително и само нормално в казуса с майката, която се облича с впечатляващ околните лукс, придобит чрез 15-16 годишната си дъщеря, която тя самата е „окуражила“ да проститутства? Или във факта, че всички проститутки имали мъж или приятел, който ги биел, ако не донасяли добри парици всяка сутрин? Всичко е само стремеж към самоусъвършенстване в една скучна професия на едно 15 годишно момиче?

  На днешно време едва ли някой има някакви морални критики към проститутките. Всяка една жена, която се жени по сметка например и която прави свирки, за да я черпят, технически продава секс, или такава, която омайва шефа си за да се издигне в работата. Проблемът е друг и другаде.

  А нормално и непринудително ли е една жена доброволно да продаде детето си за осиновяване от бездетна американска двойка, за да спечели малко пари за останалите? А под натиск от роднини? Под натиск от адвокат?

  Нормален начин за изкарване на пари ли е някой бедняк да продаде бъбрека си ако му трябват спешно пари накуп, при положение, че може спокойно да живее с един?

 41. Случаите биват различни. На мен не ми е толкова лесно да обобщя. И не знам кое е нормално. Мисля, че просто сравнявам един начин на изкарване на пари с друг и откривам доста прилики 🙂

 42. lyd, нещо бъркаш понятията – изкарване на пари няма нищо общо с изпитване на радост и удоволствие. Единственото общо са парите. Разликите са в количеството и в удовлетвореността. Хората, които работят за благородни каузи, се чувстват удовлетворени, дори и да не взимат никакви или почти никакви пари. Другите, дето вършат гадни неща, са щастливи едва когато гадоста свърши и си вземат парите. Не ми обяснявай, че един миньор или работник в тежко производство изпитва радост да ходи на работа, знайки че си продава здравето и си скъсява живота. Там наистина безработицата е фактор и понякога ги компенсират с по-големи заплати, ама не винаги. Та и при проститутките. Почти всичките си въртят гъза и друсат цици на пилона с усмивка на уста и правят всичко възможно някой да ги наеме за секс. Между другото плащането на час е условно – ангажимента им към клиента свършва в момента, в който стигне до еякулация. И тук идва момента, когато гада е толкова пиян, че не може да го дигне, а тя е длъжна да го докара до края. Добави и презерватива, който още повече намалява чувствителността му. Така че момичетата извършват доста тежък труд. Освен това, той си е платил, така че няма любезности, комплименти или елементарно желание поне да им даде възможност да се чувстват добре. Просто са принудени да правят всичко, което той поиска, колкото и гадно, болезнено или неудобно да им е на тях. Единствено празерватива им е право. Ама не знам дели си правила свирка с презерватив. Сигурно е една идея по-приятно от това да дъвчеш миризливия кур на някой непознат. Риска от болести и инфекции си остава, защото презервативи се късат, а и някои болести се предават и при друг допир, не само на половите органи. Аз май съм единствената, която е говорила с такива момичета и е наблюдавала отблизо работата им. Нито една не се е похвалила какъв кеф й е доставил някой клиент. Когато говорят за клиенти, го правят делово и дистанцирано, все едно коментират филм или някаква оперативна работа в друг бизнес. Между другото, въпреки завистта, когато някоя е по-предпочитана пред друга, всички съчувстват на момиче, което попадне на по-гаден клиент – пиян, миризлив, по-държелив на чукане. Дават си съвети, отменят я на пилона, ако е „разглобена“ от последния клиент, има нужда да се освести и не може да танцува. И абсолютно всичките се мият след всеки допир с клиент. В стриптийзбара по принцип има два вида контакти с клиенти. Освен танцуването, при което клиентите само гледат и не пипат, клиента може да си покани момиче на масата. Тогава може да я пипа, без интимните области и без секс. Ако й поръча чаша или бутилка алкохол, тя получава % от цената им от заведението. За танцуване на маса клиента, той й дава пари, за правене на компания също й дава пари – това са все начини да вземат пари без секс. Само дето рядко някой е дошъл да дава пари без да чука. Другият начин предполага използване на стаичка в заведението или преграждане на сепарето със завеси и тогава правят всичко, което иска клиента, докато еякулира. Евентуално излизат с клиентите навън, като имаше някакъв начин да се чувстват в безопасност, когато са с клиент. Последните две услуги официално не се предлагат от заведението. Но реално те са основния бизнес. Та след усамотяване с клиента, всички момичета много старателно се мият и търкат с погнуса. Нито една не каза, че й е приятно. Миеха се навсякъде, където клиента ги е пипал, дори и да не са интимни части. Не знам защо си решила, че им харесва. Харесват им само парите. Да работиш като проститутка не е същото като тези, дето им е скучен живота и си търсят секс партньори и групови забавления в интернета, или кръшкат на съпрузите си от скука. Там все пак имат избор и правят само нещата, които им носят удоволствие и то само ако харесат другите хора, получават поне комплименти и внимание. Проститутките нямат право на избор нито на клиент, нито на поза, или време, или начин… Та не дей да сравняваш твоята работа с тяхната. Ако ти си намерила благородна кауза, която да те удовлетворява емоционално, дай боже и финансово, то при тях всичко е мизерно, гадно, гнусно. Само парите са хубави накрая. Иначе усмивките и съблазнителните движения са част от професията и са задължителни, ако искат да имат пари. Не съди по външните признаци за чувствата им. Реалните чувства са това, което казват като се приберат в съблекалнята на заведението да се измият и да си починат от поредното пияно животно, което ги е клатило. Ако не ми вярваш, пробвай с някой пиян приятел и пак се похвали, че ти е харесало. А в рамките на работното им време обикновено се мъкнат всякакви пияници и извратеняци с някой кинт в джоба. За тези по магистралите не мога да коментирам, но се е случвало да видя някоя да се подмива с шише вода. Предполагам, че на тях им е още по-гадно, защото нито покрив имат над главата си, нито баня, нито легло… Дори и да са предимно циганки (но като съм пътувала по света има и бели жени по магистралите), все пак и те имат човешки потребности, изпитват студ през зимата, мокро им е когато вали, припадат от жегата, когато са изложени на припека, както е в Италия, например (по което и време на денонощието да минеш по магистралите, особено около големите градове, има момичета на припека, евентуално с чъдърче, столче или бутилка вода). А и в България съм виждала магистралки, работещи през деня.
  Между другото, не знам дали ти прави впечатление, че има само такива заведения с жени проститутки. Няма заведение, дето тълпа разголени мъже да чакат някоя клиентка да ги наеме за час. И тарифите на жиголата са по-високи, и бройката им е по-малка, а като че ли са си сами господари (повечето)… Жените нямат подобни потребности да се чукат както мъжете и против природата им е да го правят с непознати, особено да си плащат за това. И след като няма такова търсене на пазара, няма и такова предлагане. Мъжете са животни, дето мислят само за чукане, независимо къде и с кого. Може би няма да те учуди, ако ти кажа, че не подбират дали проститутката е красива или грозна. Интересуват се само от анатомията й, евентуално да е руса или брюнетка, според фантазиите си. И дали демонстрира добре способностите си, показвайки, въртейки и тръскайки съответните части от тялото си. Търсенето е толкова голямо, че има всякакви разновидности на предлагане на секс за тях, в огромни количества и срещу огромно разнообразие от цени. Жените, работещи за техния кеф работят против женската си природа и чувства. Между другото работят 30 дена в месеца. Не е вярно, че нямат работно време. Гъвкаво работно време имат само „принцесите“, които изкарват прекалено много, за да си позволят шефовете им да ги накажат, ако отсъстват от работа някой ден. Останалите работят дори когато са в менструация, ако ще да сменят тампоните след всеки танц. Все пак ако искат осигурено работно място, трябва да забавляват клиентите на заведението, дори когато те самите не са на кеф. Иначе ако заведението се опразни откъм персонал, когато на персонала му се доработи, може да няма мераклии клиенти….
  Това дето razmisli казва, си е напълно вярно. Живеем в много извратени времена. Уж сме на върха на технологичното развитие, уж жизнените ни стандарти са по-високи от всякога в исторически аспект, а все още хората продават телата си или части от тях, или дори децата си заради някакви жалки пари. Тук малко стигаме до принципите на социализма и утопията всички хора да живеят щастливо, да работят за удоволствие, да получават според потребностите си и да се развиват духовно… Е, поне за сега не е станало и няма как да стане. Социализма се провали многократно точно от реализиращите го. Просто защото човешката природа има и тъмна страна. Но и аз мечтая да има система, която поне да дава шанс на хората, които наистина искат, да постигнат споменатите благинки. Щото сегашните условия не са много обнадеждаващи, не само в България. Безработица, стагнация и инфлация има в целия свят, навсякъде хората не са удовлетворени от доходите и възможностите си. Е, някои повече от другите…

 43. Подобно на Лидия и аз не виждам проблема. Вярно е че говоря без личен опит, но ме мързи да обличам прилепналите дрехи и да ходя на околовръстното така че… ще трябва да е достатъчно.

  Има търсене, има предлагане и действат същите механизми като на всеки един пазар. Нито всички продукти на пазара са перфектни, нито всички клиенти е удоволствие да се обслужват. Явления като робски труд, принуда, липса на осигуровки (не че последните са задължително нещо добро) и т.н. са обикновени пазарни дефекти, появяващи се заради неадекватна регулация. (под „адекватна’ регулация разбирам наличие на правила и по-важно, тяхното спазване от гражданите и държавните органи)

  Проблема според мен е, че обществото не го кефи нито мисълта, че има търсене (тоест че има хора, които търсят секс и нищо друго), нито мисълта, че има предлагане (тоест има хора, които биха правили секс при ясни пазарни условия, премахвайки мистиката). И затова отказва да подкрепи създаването на ясни правила регулиращи професията и това кое е допустимо и кое не, а същевременно лицемерно прехвърля вината уж на професията (тя е свързана с принуда, побои и т.н.), а всъщност на самите жертви (е сега преаклено учтиви сме да го кажем, но все пак кой им е виновен като търпят и не отиват в полицията?).

  Но от друга страна дискусиите за политическия ни живот показват, че повечето хора не разбират как техните виждания за държавата определят нейния облик, така че може би е рано за обяснение как вижданията за проституцията се отразяват в дейността на държавата по въпроса, а оттам определят начина по който проституцията работи.

  Между другото вижте тази статия:
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/7523034.stm
  Накратко, за човека е излязло в медиите, че е правил „нацистка садо-мазо оргия“, като тази информация е подкрепена с видеозапис. При което той отива на съд с тезата, че наистина е правил садо-мазо оргия, но в нея няма нищо нацистко и вестника му дължи обезщетение за клевета и навлизане в личния му живот. И печели.

  Накара ме да се замисля колко кураж е нужен на публична личност за да излезе достойно от подобна ситуация.

 44. Петре, не съм казала „развратни“, а „извратени“. И съм пояснила, че имам предвид несъответствието между прогреса, който имаме и жизнения стандарт. Факт е, че днес хората са много по-изморени за да се забавляват, а при някой дори идеята за забавление не може да се появи. Важи и за секса. В едни по-нетехнологични времена живота е бил доста по-спокоен и хората са намирали начин да се забавляват, включително и за секс. Колкото до проституцията, тя все още се ползва с клишето „най-древната професия“…
  Колкото до „мързи ме да отида до околовръстното“, всъщност явно си имаш друг, по-добър начин да изкарваш парите, от които се нуждаеш. Аз лично твърдя и съм го описала доста подробно, че повечето проститутки съвсем доброволно си ходят на работа всеки ден, срещу което получават доста прилично възнаграждение. Не искат да си сменят работата и не биха отишли в полицията за нищо на света, дори непълнолетните се крият от полицията, когато има „проверки“. То не че зад цялата работа не стоят и полицаи… Ако дори едно от момичетата там ми беше споделило, че няма къде да отиде, че е жертва и се страхува от нещо или някого, вярвай ми, щях да направя всичко възможно да й помогна, включително да я скрия в дома си, докато се оправят официалните процедури. Но жертви там не видях, а за тях бях една от тях и не са се прикривали или престрували пред мен. Всъщност системата явно си подхожда на хората и те си я харесват. Дори и да има жертви, те няма как да стигнат до съд и медии. И не са толкова много, колкото се пропагандира. Аз твърдя, че жертви на насилие има във всеки трети български дом, за света не знам. И насилието е повече в къщи, отколкото на работното място, дори при проститутките. Ето за това съм съгласна с теб – на всички си им харесва и изнася текущото положение. Иначе нямаше да е такова, нали?!
  Браво на човека, който се е оправдал! Наистина не на всеки би му стискало.

 45. Пример-младо момиче,висше образовани,два езика,компютри,асистентка на един от Директорите в голяма фирма,влюбена,сгодена,ще се жени-излиза(е не всеки ден..) късно вечер на Централна гара Пловдив при циганките.Има стаж от Варна-от студентските си години.По характер-абсолютно скромна!лично аз,знаех за тази и дейност и не казах на никого,но самата тя възприе факта,че знам много особенно едва ли не истерично!Проблемът при жената,която прави такива неща,е психологически!

 46. „Колкото до “мързи ме да отида до околовръстното”, всъщност явно си имаш друг, по-добър начин да изкарваш парите, от които се нуждаеш.“

  О да, безспорно, но дали е по-добър не мога да кажа, не съм опитвал другото. Но мисълта не ме отблъсква, даже често се чудя дали „квалификациите“ ми са достатъчни. :)) На пръв поглед си е направо супер – секс за който ти дават пари. Разбира се обаче съм достатъчно умен за да знам че няма ми се занимава с всички свързани проблеми – както казваш работата си е работа и всяка си има своите неприятни страни и рискове към които човек трябва да положи усилие, за да се приспособи. Това и имам предвид под мързел. Лидия също е, затова пише за това вместо да тръгне да го прави.

  Както айсайдер казва парите не са единственият мотив – всички си имаме своите собствени психологически проблеми и мислене което ни различава от общоприетото и в това мислене може да има много други мотиви. Стереотипният „идеален примерен гражданин“ по който мерим морала и нормалността няма такива мотиви, но реалните хора ги имаме. И предвид че този стереотип си е създаден от нас може би е време да го ревизираме в нещо не толкова скучно и задръстено. 🙂

 47. Здравейте на всички! Не съм писала досега тук, но тъй като изчетох всичките Ви мнения и много съм впечатлена от повечето от вас, но най-вече от Ne iskam da kaja, се ключвам и аз, за да изразя част от позицията си и като цяло мнението си.
  Истина е че много от проститутките са работещи по принуда, ала има и много принудени да работят насила. Когато сам си избрал този занаят поради множество фактори, е в някаква степен осъдително, но е ужасно когато съм чувала за случаи при които буквално от тротоара издърпват момичетата,натикват ги насила в някоя кола без номер и след това чрез въпросните опияти им промиват мозъците в степен на „не знам коя съм и къде съм“. Всеки иска хубав живот, скъпи и маркови дрехи,обувки и бижута, но малцина са тези които имат способностите, шанса и късмета за да печелят толкова, че да не се замислят за тази най-древната професия. Понякога живота така си играе с нас, че не осъзнаваме колко много се променяме под натиска на ежедневните битовизми и фактори за нормално живеене, а да не кажа и често тук в България- оцеляване на прага на мизерията. Ако до такава степен ние е писнало да си броим стотинките всеки ден и да си изкарваме насъщния с пот на челото, а да виждаме как някои дори наши добри познати се замогват доста бързо и си купуват и скъпи коли и апартаменти а са на нашето ниво по образование и всичко останало… Тогава се питаме как примерно как еди коя си, която доскоро се оплакваше че няма пари да си плати тока и е безработна с две деца, вече кара примерно Джип БМВ Х5 или нещо от този род и се хвали колко много пари се изкарват навън. По този начин-да, изкарват се, но не всеки може да е до такава степен професионалист, че да преглъща гнусотията която се сипе върху него в н-та степен, защото има огромна разлика и между клиентите им. Може да се каже, че понякога стига само един, за да я разсипе физически и да не кажа осакати…. Има такива говеда и изроди, които не търсят просто секс, а нещо адски гнусно и извратено, което никоя нормална жена която познават не би се съгласила и не би била в състояние да изпълни това, което е в болния му ум и още по-болните му и перверзни фантазии……
  Друг път се питам много неща за тези момичета, избрали този път доброволно….. Наистина ли са толкова силни да приемат гаврата с телата им, изтриването на морала и чистата съвест в този момент, животинската похот на някой пиян,дебел и мазен звяр…. Наистина ли могат с едно измиване само, за момент да премахнат гадостта от себе си и как и къде скриват цялата тази ужасна погнуса оставена върху техните тела, души и съзнание………..
  Често се и питам- как примерно има много, ама доста много хора, които имат всичко, но преситени и презадоволени в степени над дребните и бедни хорица, търсят нещо което е против всички нормални описания на един полов акт. Знам за онези богати но остаряващи прогресивно дами, които си плащат за секс с…….. кучета или коне….. Ужасно е! Представям си че има и такива, които ще платят да гледат как някоя проститутка го прави с кон или куче, а после и те ще я … по най-долния начин…..
  Времената ли са виновни или просто деградацията на хората, която се шири навред по света…. Причините са много, а те водят до тези последствия…. Гледаме само как някоя печели много от този „бизнес“ а не слушаме ли и не четем ли, колко много от тях за били убити от клиентите си или пък са били пребити до кръв ако в момент на адска болка и отчаяние са решили да се спасят веднъж завинаги от този ад.
  Както се вика- на чужд гръб и сто тояги са малко…. Бог да не дава да се случва това с някоя морална,ала обезверяла, умна ала измъчена жена, че…. А така става в много случаи….. Както Ne iskam da kaja примерно. Аз напълно те разбирам и даже не те съдя ни най-малко- скапания живот те е принудил, ала похвалното е,че си имала съзнание и не си продължила напред по този път,а си намерила сили да излезеш от кръга… Малцина са тези кото доброволно се хващат,а после също доброволно сами се отказват. Ти си една от тях и е наистина похвално. Радвам се, че си се устроила навън. Знам колко не е лесно и там, но като че ли държава като България, където мафията е ръка за ръка със полицията и прокуратурата,няма! Случаите със сестри Белнейски, Стависки и т.н. за пореден и стотен път показват как тук няма закони…. И докато продължава това, много млади момичета в опита си да пробият с качества а виждат че не става, ще прибягват и насила-принудени от условията и доброволно-като алтернатива за бягство от мизерията, за да стават такива…..
  Много бих искала да се запозная по-отблизо с теб- Ne iskam da kaja. Ако е възможно и би желала-остави ми някакъв координат,защото искам да си пишем лично- адски се възхищавам на начина по който мислиш и борбения дух, който виждам,че притежаваш.
  Извинявам се,че макар тук да не може да се оставят лични данни, аз ще оставя е-маил за връзка с мен, за да може да ми пише Ne iskam da kaja.
  e-mail: ray_a@mail.bg
  Извинявам се за което и не ме съдете-тази жена ме впечатли адски много, затова оставям координат, за да се свърже с мен,ако тя пожелае.
  На всички-много успех в начинанията им!
  Поздрави!

 48. Pingback: Легалната проституция… по принцип | Како Сийке, не съм от тях!

 49. Не твърдя, че мога да дам отговоря „за” или „против” проституцията по-точно от изказалите се дотук. Това, к мога да уточня за себе си, е че досега пари за проститутка не съм давал, защото винаги ми е била неприятна мисълта да ме възприемат като банкомат с пишка; нито пък бих искал да видя дъщеря си такава някой ден.
  Моето мнение може да оспоримо, но е факт, че в повечето общества по света – и сега и досега – проституцията е била презирана повече или по-малко. Дори в случаите когато проститутките са имали специален статут – храмови служителки, хетери и т.н. – те са били изолирани технически, психологически и социално от останалата част на обществото. Да, хетерите, гейшите, куртизанките в Европа до първата половина на XV век са били уважавани и почитани(или поне най-„класните” измежду тях). Само че за колко успешно омъжени (имам предвид с юридически брак, а не „приютени”) хетери и гейши споменават историята и литературата? Например, един мъж в Япония е можел да си вземе официална наложница(и) освен съпругата, но не е можел да си вземе за наложница довчерашна гейша, защото това означавало да бъде презрян и низвергнат от своята каста. Може би това правило важи и сега, не знам.
  Мисля, че причината за това „единомислие” по отношение на проституцията има по-дълбока и по-стара основа от християнските и еснафските предразсъдъци. За какво иде реч? Смятам, че най-вероятно причината за презрението/омразата към проститутките се крие във факта, че тяхното съществуване разстройва еволюционния механизъм на естествен отбор чрез избор на най-„качествен” сексуален партньор – каквото и да означава този израз.
  Знаем, че по принцип, на инстиктивно ниво, мъжете търсят количеството на сексуалните партньорки, а жените – качеството на идеалния партньор. Едва отскоро стана известно, че фактори като структура на тялото, координация на движенията, симетрия на тялото и лицето, мимика, движение на зениците, цвят и плътност на косата, индивидуалният феромонен състав и пр. в много голяма(колко точно?- 90-100%…) степен определят влюбването ни в даден човек. Т.е. намирането на „Идеалния” е почти напълно неконтролируемо и е резултат на уникална комбинация и съвпадение от телесните качества на двама души. И е много ясно, че никоя жена няма да приеме лесно откритието, че същия този „идеален” обикаля като неуморна пчеличка съответните цветенца.
  И в животинските общества брачните партньори имат различни допълващи се функции, с цел стадото, групата, ятото, а с това и потомството да бъдат съхранени и да доминират. Обикновено мъжкарят е ловец-доставчик, а женската пазителка на потомството и леговището. В съвременното общество тези задачи са размити и често преобърнати. Въпреки това, инстинктивно, ние все още възприемаме мъжът-палавник като нарушител на „естествените” му задължения. Но жената, к го е „съблазнила”, „подвела”, „излъгала” да наруши тези задължения въпреки, че би трябвало инстиктивно да ги разбира и да държи на тях се оказва по-голямата престъпничка в очите на социума.
  Лично аз презирам проститутките не затова, че нарушават този социално-икономически порядък, а поради факта, че не инвестират и не развиват нищо в себе си в процеса на своята работа. В масовия случай те просто започват с нещо, к им се е паднало като даденост и инстинкти и продължават докато не го скапят напълно. И не приемам обяснението на ne iskam da kaja, че се стараели и усъвършенствали, за да бъдат по-добри. Стараят се, за да им е по-лесно – да „свърши” „оня” по-бързо и да дойде следващото пиянде, за да се вдигне оборота. Пък и не мисля, че бих платил за мно-о-о-го опитна и усъвършенствана проститутка с 20г квалификация повече, отколокото за 18г момиче без никаква такава – а това те го знаят по-добре от мен. Виж, ако тя се старае и заради това аз – клиентът, да запомня времето прекарано с нея като незабравимо удоволствие – тогава – да. Например, бих се възхитил на една проститутка( но не бих я наричал такава), ако знаех, че тя – примерно – е научила два езика и е посещавала курсове по актьорско майсторство или психология цел да „разтопи” клиента и така да спечели от същото това женско тяло за една нощ 2000$ тогава когато една крайпътна нейна колежка би изкарала 50-100лв.

  Малко встрани от темата – поради тона на нейните коментари, направих си труда да копирам изказванията по темата, след к изтрих всички, освен тези на ne iskam da kaja. Оказа се, че от 28 страници *.doc с 58 коментара 11(39%)страници с 12 коментара са нейни. Като добавя и смисъла на казаното в тях, стигам до извода че не могат да се нарекат съвсем безпристрастни – по-скоро ми се сториха като една Възхвала на самотната жена(дори и да е проститутка) в противовес на онзи добитък – Мъжът.

 50. Purko учудва ме, че си ми посветил толкова внимание. Вероятно си прав – наистина се чувствам доста самотна. „По-добрият живот“ на запад е доста самотно занимание. Всъщност това е първият и един от трите блога, в които съм се прежалила да пиша. Да не говорим, че наистина изгубих умопомрачително много време в да се занимавам с него.

  И дори си дадох е-майла на Children of woods, която явно е имала някакви скрити намерения, защото така и не ми писа. Интересно за какво ли й е трябвал? Кое ли досие съм запълнила с тези глупаво изписани 11 страници… Горчиво съжалявам за глупостта изобщо да чета и пиша в този блог.

  Попаднах случайно на статията, вероятно като препратка от друго място, вече не помня кое. От любопитство прочетох коментарите към статията и не можах да устоя да не напиша колко са далеч от истината.

  Повечето проститутки не са самотни жени, както си мислиш.

  Но си абсолютно прав в мнението си, че за мен жените са по-добрата половина от човечеството и че считам мъжете за абсолютни свине. Поне до момента не мога да кажа, че дори един от мъжете, които познавам, може да стъпи и на малкия пръст на коя да е от жените, които познавам. Ако мъжете имат някое ценно качество, то е съпроводено с поне десет от другата крайност – примерно – гениален мозък, с проклет характер или тотална липса на лична хигиена, или маниак-чистофайник, който е тотален простак и побойник…. Комбинации всякакви.

  Средностатистическата жена има добра обща култура, поддържа ред и хигиена, търпи кретена, който се е примирила да я полази в конкретния момент, ражда му деца, възпитава ги и се грижи за всичко, свързано с техните и неговите потребности, даже успява да гради кариера, да поддържа външния си вид, изкарва пари, доста пъти дори повече от него, дори успява да има хобита и да развива талантите си…

  Абе с две думи жената в една двойка прави всичко, мъжът се величае с единственото си качество или умение, а ако не притежава такова, си измисля някакво и ходи да се напива и да се перчи сред себеподобните си.

 51. Между другото, не си ме прочел достатъчно старателно. Те учат езици, спортуват, четат, ходят на козметични процедури…. дават всички свободни им пари за да повишат стойноста и качествата си, естествено за да се харесат на добитъка… Определено се възхищавам на качествата им и на амбициите им. Една от причините да се откажа да продължа беше, че аз никога нямаше да постигна това, което видях, че са постигнали най-добрите. А аз никога не правя нещо, в което да не съм перфектна. Така че се върнах там, където ми е мястото, където съм постигнала своята визия за съвършенство – на компютъра. Дори да не изкарвам техните пари, никога нямаше и няма да имам амбицията да се усъвършенствам в техния свят и в техните умения, така че нямаше смисъл дори да опитвам. Отделно си е страхът. Наистина са много смели жени, щом са успели да прекрачат границата на предразсъдъците. Не мисля, че аз мога да я прекрача. Повечето жени не биха могли. На мъжете не би им се наложило.

 52. Хей, на мен ми харесва да пишеш тук, бих се радвала ако коментираш и в други теми ако ти е интересно и имаш време 🙂

 53. За повечето неща, които си написала „Не искам да се изкажа“ си права. Жените са по-силния пол това е абсолютно вярно, но не мога да се съглася, че са по-добрия. Това, че са по издръжливи и че голяма част от тях нямат нищо против мъжете им да се държат зле и да ги третират, като робини не означава, че са по-добрия пол… Възхищавам се на много от качествата, които притежават жените, и които аз самия не притежавам. Мисля си, че могат да превъзохождат мъжете и че Света би бил далеч по хубаво място, ако жените го управляват, но в същото време те са заети да бъдат не достатъчно обичани, не достатъчно задоволени, не достатъчно живи, за което отделят прекалено много време да обвиняват мъжете свине, а могат повече нали? Истината е че мъжете и жените не се различават толкова много в начина си на съществуване… Недоволството им е еднакво голямо… Жени прасета също толкова, колкото и мъже… Хубаво би било да се опитваме да се разбираме и израстваме заедно вместо да се критикуваме кви курви са жените или какви прасета мъжете!!!

 54. Само една разглезена, незадоволена курва може да напише подобни простотии. Отвличат жени и деца в България , дрогират ги, заключват ги по мазета и апартаменти и ги превръщат в РОБИ, а тая идиотка тръгнала да пропагандира проституцията- най-гнусното нещо на тоя свят. Ами като ти харесва-тръгвай на магистралата!

 55. Ае хора, проституцията винаги ще я има независимо дали вие – моралистите – искате да я има или не, повечето проститутки „работят“ доброволно – факт. Така че по-добре да е легална. По добре ще е и за клиентите и за проститутките. А и някой лев повече ще влиза в бюджета.

Коментари са забранени.