истината е …

tea milk

Досега не съм успяла да почувствам и разбера твърдението на Битълс, че “Happiness is a hot gun”. Може би защото в редките случаи, в които съм държала горещо оръжие, не съм се чувствала щастлива. Всеки ден, обаче, ям, така че езикът на храненето ми е по-близък от езика на горещата война.

Поднасянето на истината ме прави щастлива. Правя го по различни начини. Любимият ми начин е красивият.

Някои хора смятат, че красивото поднасяне на храната е безполезно и предвзето, тъй като в крайна сметка всички съставки отиват на едно и също място.

Да си представим следните продукти за закуска: хляб, масло, сирене, сладко от боровинки, чай, мляко. Бих могла да забъркам всичко в купа и да забуча лъжица в попарения купол.

Аз, обаче, предпочитам да постеля покривка, да се поколебая в избора на чиния и чаша, да препека леко филия, да я намажа тънко с масло, внимателно да отрежа парче сирене, което да поставя върху маслото, а отгоре да нарисувам боровинкова абстрактна живопис – с цели, а не смлени боровинки. Чаят наливам от чайник, а млякото от каничка. А, както знаем от Стивън Кинг, салфетките са животоспасяващи.

Bon apetit, mon cher! Ще преча ли ако Ви съзерцавам докато преглеждате сутрешния вестник?

Advertisements

10 thoughts on “истината е …

 1. прииска ми се аз да съм човека с вестника:)много приятно за следобед:)

 2. Красиво. Бих закусвал с теб, indeed! Сутрин обикновено пиша, без да закусвам, но ти толкова вкусно разказваш за всичко това… ммммм, и боровинки… – къде си?

 3. Няма да се впускам надълго в историята на песента „Happiness is a WARM gun“ (попретоплила си я малко :)), но е интересно да се спомене, че Джони случайно прочел заглавието на статия в списания за оръжия и то веднага му направило впечатление. „Happiness is a WARM gun“ – да убиваш за да си щастлив. Не прочел статията, а седнал и написал песен.
  Също така твърди, че тази песен описвала историята на рокендрола. Иди че го разбери.

  Иначе „Happiness is a WARM gun“ може да означава, че щастието е краткотрайно. Постигнеш някаква цел, порадваш се и после наново.

 4. „Иначе “Happiness is a WARM gun” може да означава, че щастието е краткотрайно. Постигнеш някаква цел, порадваш се и после наново.“

  Което явно показва, че щастието не е в това да си поставяш цели, за да изцедиш някакво удовлетворение и да му се радваш преди отново да паднеш в дупката. По-скоро е в това да си поставяш цели, които не винаги ти носят това краткото удовлетворение, но те приближават към по-дълготрайното.

 5. даде лъчо ама и неизменната удовлетвореност ми прилича на човек който е спрял да се развива. ето да кажем аз съм просветлен човек обаче след момента на моето просветление имаше един период в който се радвах на прозрението осветило моя ум, съзерцавах го, изпитах удовлетворение, че „духовните“ ми терзания най-после са намерили своя отговор и … след това започнах да се интересувам от други неща, т.е. фокусирах се върху по-„прозаични“ неща. трябва да призная, че никак не ме бива в прозаичните битовизми. ама никак. дет се вика това ще ми е развитието до края на живота. обаче ми е интересно. чуствам се като първолак. на моменти ставите ми стенат от удоволствие – да не кажа и по-силна дума. удоволствието е в търсенето, а не в намирането.

 6. а песента на бийтълс от друга страна е замислена и като някаква пародия на самото заглавие – ако се чуе част от припева „shoot shoot bang bang“ с какви нежни гласчета го пеят може да се усети иронията. обаче има и по-психедилични пасажи които не бих се учудил ленън като ги е писал самият той да не е знаел смисълът им. интересен ребус е този текст.

  мда понаспамих темата на добрата лид. сори! битълс са ми слабост.

 7. За мен красотата в кухнята е необходима от една страна като ‘творец’, а от друга като потребяващ. Ролята на готвач в много случаи не е приятна, особено когато е досадно безкрайно задължение, но когато от готвач се превърнеш в творец нещата определно тръгват в много по-различна посока. Едно толкова битово занимание се превръща във въможност да изразиш себе си, емоциите си, отношението си към някого по красив начин. Дори, както ни учат в университета, красотата в кухнята е едно от основните средства за естетическо възпитание.
  Колкото като потребяващ, винаги е по-приятно да нахраниш не само търбуха, но и душата си.

Коментари са забранени.