мерак

“Сетивното нито на косъм не струва повече от духовното, както и обратното. Всичко е единно, всичко е еднакво добро. Все едно и също е дали прегръщаш някоя жена или създаваш стихотворение. Стига само да съществува главното – любовта, горенето, увлечеността. Тогава е без значение дали си монах в планината Атон или бонвиван в Париж.”

Херман Хесе

Advertisements

19 thoughts on “мерак

 1. Да 🙂

  Малко хора могат да го приемат, защото малко хора живеят правилно.

 2. Такъв род въпроси са превърнали будизма в учение 🙂

  Хората звезди имат отговор за себе си. 😉

 3. @neuromantic

  Не, защото:

  Двете са -различни-.
  Мисълта на Хесе е много красива, по начина, по който приказките са красиви. Прекрасно е, че има такива хора. Както и такива, които рисуват с цели боровинки върху сиренето, което е върху тънко намазана препечена филийка с масло.

  Как да ти кажа, това са странични неща. НЕ – не по-малко важни или красиви или вдъхновяващи или необходими. Просто, странични.
  Всеки има нужда от тях – малки бягства. Daydreaming, докато си слушаш музика.

  Но дори да гори с еднакво силен огън, любовта към създаването, красотата, идеалите и любовта към любимия/ата са коренно различни неща, прощавай 🙂

  Какво е да живееш правилно?

 4. От кои неща зависиш? Храната и въздуха ли? Щото ако говориш за другите неща всеки зависи от нещо различно и или се опитва да се намали/премахне тази зависимост, или просто я приема за неизбежна част от живота, за даденост и си мисли, че така е устроен живота, тъй че не може да се отърве..

 5. Пример за втория тип хора са тези, които решават, външните стимули са по-силни от вътрешното състояние и си мислят „той ме дразни“ вместо „аз се дразня от него“.

 6. Не разбрах точно какво искаш да кажеш, но човек зависи от много неща, на различни „нива“ – има разлика от човек до човека, и приоритети – всеки си знае.

 7. Ок, но защо определяш нещата, от които зависиш като нестранични, а другите за странични? Толкова ли са важни тия неща и не е ли по-добре да сведеш зависимостта си до минимум, защото всяка зависимост те ограничава?

 8. Защото е факт…
  Няма как нещо от което зависиш да е странично.
  И щом зависиш от тях, явно са важни.

  А това, че зависимостите те ограничават и прочие, и че трябва да ги сведеш до минимум, това е една съвсем различна тема.

 9. Още един глас „за“ Хесе.
  Ама не обичам сирене със сладко от каквото и да е;)

 10. Аз все си мисля, че творя по време на секс! Без майтап! Изразното средство са и сетивата, и чувствата.
  Лид, вътрешните промени настъпват и в такива моменти, не само когато се медитира. 😉

 11. Във всякакви моменти, както казва и Хесе. Пък и промените ли са най-важното нещо?

Коментари са забранени.