биографията на Бог

Предните два текста се появиха, защото исках да напиша нещо за книгата която започнах да чета вчера. Тъй като станаха прекалено дълги, ги разделих, а после ги и разместих. Ако се четат в различен ред, могат да изпратят различно послание – също като Еврейската Библия и Старият Завет. Знаехте ли, че това са различни неща? Аз не. Мислех, че означават едно и също нещо. Всъщност те са сборници от еднакви текстове, подредени по различен начин, за да възпроизведат различен ефект. По същият начин, Коранът, който в голяма степен повтаря вече известните юдаистки и християнски истории, все пак не е copy/paste, защото целта му е да произведе малко по-различен ефект.

Не познахте! Не чета книга, която изследва приликите и разликите между трите западни религии и свещените им книги, а … биографията на Бог.

Това е прочит на една от свещените книги (Еврейската Библия) като литературно произведение с главен герой Бог. Тази дебела книжка ще изследва характера на Бог така, както ми се иска седмокласникът да изследва влюбеното момче от разказа “Ангелинка”.

Подозирам, че това би звучало като богохулство на някои християни, но на мен ми изглежда прекрасен начин да разбера Бог / западния характер. Може да звучи като богохулство, защото тази книга честно ще покаже, че Бог може да бъде доста непоследователна и несъвършена личност, кото я прави … истинска.

На някои ще прозвучи като богохулство заради опита Бог да бъде опознат по начина, по който опознаваме човеците. Но къде в Библията пише, че Бог е различен от Човека? Нали го е създал по свой образ и подобие, а?

На някои ще прозвучи като богохулство дори заради опита да се опознае Бог – един вид нова изкусителна райска ябълка. Но ако тези хора се опитат да опознаят Бог, могат да открият съвсем ново, а може би и по-автентично значение на историята с райската ябълка. Нямам търпение да проследя биографията на Бог – от първоначалните му енергични действия, през словото, с което общува с човеците, до момента, в който спира да се меси в човешките дела и се оттегля в мълчание.

Напомням: тази книга не е теологичен труд, а изследване на живота на Бог като литературен герой в класическа книга.

440 стр., 18. 90 лв, издателство “Ибис”

Advertisements

8 thoughts on “биографията на Бог

  1. Бог (каквото и да значи това) не е личност и не може да бъде изследван по начина, по който се изследва една личност. Изследваното по този начин на практика е отражението на представата на изследователя за Бог под прожектора на собствените му личностни характеристики. Което само по себе си може да се окаже доста интересно.

  2. Бог е герой от книга, което значи че в този случай спокойно се разглежда като личност 🙂 А ти откъде знаеш какво е Бог? Срещал ли си го? 😉

  3. Всички знаем за Бог от старите еврейски книги. Кръвожаден месар и садист, с мания за величие. Вероятно основите му са положени от Авраам, а впоследствие е ъпгрейдван от цялата му рода с нови методи за изтезания на неверници. Защо трябва да го наричат Бог, по-забавна ли става книгата? Нека да си се казва Свръх-Аз.

  4. Подарих тази книга на мама за Коледа, но самата аз все още не съм стигнала до нея. В един момент и това ще стане. Очаквам го с интерес. (:

Коментари са забранени.