Модерни времена 2008

Наскоро гледахме “Модерни времена”. Смях се много, както и преди трийсет години. Тогава, обаче, го възприемах като приказка. Всичко маркиращо конкретно време и място, за мен беше просто декор – като каретата и балната рокля на Пепеляшка. Важна беше човешката история.

Напоследък, обаче, особено като чета Орхан Памук и си спомням детството си, когато чета коментарите за Куба, осъзнавам, че “декорът” все пак има значение. Битието продължава да определя съзнанието на много хора, и дори аз, която живея предимно духом, се надявам битието ми да не е като на Албена.

Днес “Модерни времена” за мен е много повече от приказка. Той е историческо свидетелство за битие, за което не съм учила и което ми е било спестено.

Макар че в делнични дни и вечери Хасково изглежда на гостуващите американски труженици като курортен град, то може би не е защитено от поредната Голяма Депресия, за която разказват пришълците от Калифорния (не, не са от тези които “мият чинии”, а от тези, които по-скоро сбъдват класическата американска мечта).

Днес имаме филми като Zeitgeist, които ни показват колко сме зависими и нищожни в пипалата на невидима конспирация. Не мисля, че ”онези на върха” се притесняват от такива филми, но знам, че са се притеснявали от Чаплин, който е тиквал в носа на хората очевидната им съдба, за да поспрат и да се позамислят. Неговите филми показват не по-малко сериозни неща от показаните в Zeitgeist, но го правят по начин, който възвисява и вдъхва надежда. Ето защо ги намирам за проява на добър вкус, а Zeitgeist за проява на лош вкус. Знам, не е много cool да вярваш, но явно не съм родена да бъда цинична.

ОК, днес Чаплин, Фитцджералд, Стайнбек, Синклер Луис може да са непознати имена, може да са демоде, но филми като “Американски прелести” и “Американски психар” не са апокрифни. Хората, обаче, ги намират за абсурдни, дори в сравнение със сапунените опери.

Истината е под носа ти. Не е скрита от Конспирацията. Просто ти предпочиташ да гледаш мача и да мислиш за предстоящия ремонт.

P.S. Връзката към “Модерни времена” на първия ред е днешното ми уики за вас.

Ако смяташ, че текстът си струва да стигне до повече хора, гласувай за блога.

очаквай домашния ми комедиен канал и не се изненадвай ако ме видиш в подобна роля

Advertisements

7 thoughts on “Модерни времена 2008

 1. Аз повече харесвам Треска за злато, Хлапето и Циркът.
  Все още не съм гледала Zeitgeist, за да си създам собствено мнение…

  Житието-битието определя съзнанието, но не формира/предопределя душата, инстинктите или чувствата, освен в еволюционен план, може би, ако приемем Дарвиновата теория за вярна.

  Съзнанието диктува/интерпретира какво усещаме сетивно, но то ли определя какво чувстваме емоционално?

  Има натрупване на образи, които формират понятие (многото виждани дървета съставят понятието дърво). Някои понятия стават постулати, които ползваме – те нямат морален заряд (космос, вселена). Други се определят по скалата доброзло, в зависимост от епохата на развитие и куп други фактори: етика, естетика и т.н. (фашист, проститутка, приятел), но почти всички имат сетивно-натоварен заряд (смъртта е нещо неприятно, радостта е нещо приятно, нощта е страшна, домът и майката са сигурност и безопасност).

  Все ми се струва, че има и обратен ефект – емоциите пряко влияят и върху съзнанието, и върху избора, а оттам и върху вкуса.

 2. лисицата. сега уж отново работи. не гледай какво пише като задържиш мишката, а направо кликвай.

 3. Ама оляхте се с тоя ЦайтГейст 🙂
  Гледайте „Америка – фреедом до фашизъм“ или „money masters“ – тоя го има в youtube.

 4. Nick, изобщо не коментирахме Zeitgeist, всъщност… 🙂
  Лид, къде е тази лисица бе?

 5. сетих се аз – daggerstab май напомни или някой от блогосферата… ама се чудих това ли имаш предвид… нали знаеш, че интернет ползвм само в офиса…

Коментари са забранени.