кой би напуснал куба?

аз бих останала завинаги

Advertisements

16 thoughts on “кой би напуснал куба?

 1. Навсякъде е пълно с повече или по-малко промити мозъци, а живеенето зле е доста относително 🙂

 2. А самите кубинци биха искали да напуснат.
  http://www.amazon.com/Dirty-Havana-Trilogy-Pedro-Gutierrez/dp/0374140162

  Казва една приятелка, току що завърнала се от Мали/една година в Африка. Най-бедните на света не че са фундаментално различни от нас. Те искат да имат същите наши удобства и неща, просто не могат да си го позволят и това лишение се натрупва, трови ги и ги озлобява. В градчето, където живее тя няма достъп до ток, интернет, чиста вода… Наготви едно ядене вкъщи и каза: колко лесен е животът тук и колко малко осъзнаваме, осезаваме това, дори и да го знаем рационално.

 3. Преди време никой не е имал всички тези наши удобства и неща. Значи ли това, че цялото човечество е било отровено и озлобено?

 4. Аз пък никога не съм напускала Куба – такава, каквато е за мен тук:

 5. Cuba de mi alma – да! Такава, каквато я знаем ние по различни начини, като място на сърцето, каквато е и за кубинските емигранти в Маями и каквато ще бъде за сегашните кубинци, след като емигрират. Не е ли толкова показателно, че Buena Vista Social Club е явление, възкресено/организирано от Рай Кудър от парченца музиканти работили преди десетилетия и станало популярно в Куба и другаде след Кудър.

 6. Ах, Размисли, как ми открадна темата – отдавна мислех да пиша за явлението Buena Vista (все още не съм гледала филма на Вендерс, но често слушаме албума във Вила Великула, Бургас).

 7. Лид, ти нали понякога изпадаш в емигрантски настроения? Може, ако наистина решиш да вдигаш гълъбите, да не ходиш на Запад (това е банално), а в Куба :-). Знаеш ли как ще ти се зарадват братя Кастро? Сигурно всичките медии ще те интервюират като единствен имигрант на Острова на свободата.
  А сериозно – ето един линк на тема напускане-ненапускане на Куба:
  „Не пращайте Елиан в затвора!“
  http://www.cato.org/pub_display.php?pub_id=4795

 8. Имам приятели които емигрираха в Аржентина 🙂 Къде пък съм показала емигрантски настроения?!?

 9. Имигрантски настроения долавям например в поста „Дивото зове“ от 6. февруари и коментарите към него, но мисля, че съм виждала и други такива постове.
  Мои колеги от по-горен курс също емигрираха в Аржентина, но Аржентина не е Куба!
  Явно, вместо да се отървавам евтино с един линк, по-добре е да преведа малко от есето на Том Палмър:
  „Майката на Елиан Гонзалес е дала живота си, за да го отведе в свободна страна. Това въздейства на чувствата ми. Връщането му в несвободна държава, която не позволява на поданиците си дори да я напуснат, би било голяма несправедливост и нарушение на правата му. Това въздейства на разума ми… Куба не е просто друга страна. И не е въпросът, че Куба е бедна; в този район има и други сравнително бедни страни, напр. Доминиканската република и Белиз. Разликата между Куба и всички други американски държави е, че Куба се управлява с желязна ръка от един-единствен човек, съсредоточил в ръцете си повече власт от който и да е средновековен крал, екзекутирал около 15 000 свои политически противници и нетърпящ свободен печат, опозиционни партии и критика. За да крепи тиранията си, той е забранил емиграцията със закон. Защо? Защото за Кастро кубинците са собственост на държавата, а държавата е самият той, следователно те му принадлежат. Куба е остров-затвор, в който Кастро е главен надзирател…“
  Преди време четох в „Про и анти“, че между Чехия и България има показателна разлика: в Чехия е създаден комитет за солидарност с кубинците, а в България на никого не му пука за тях.

 10. какво им има на кубинците? нали знаеш вица за бай тошо и бриджит бардо 🙂 ние сме живяли без да ходим където си искаме, понеже не ни пускат 🙂

 11. Naskoro geldah reportaz po TV (ne pomnia koj kanal beshe) kak kubincite se iztrepvali po magazinite za DVD players, novi televizori i vsiakakva druga elektronika. Mnogo mi zaprilicha na BG prez 90-te…

Коментари са забранени.