оправи се сам

Вчера с децата трябваше да обсъдим въпрос, който е нормално да се реши от парламента, затова си представихме, че сме парламента и заобсъждахме. Накрая заключихме, че ако го приложим на практика, ще решим ефективно важния проблем. Тогава зададох въпроса: “Ако бяхме политическа партия и в предизборната си кампания съобщавахме за намеренията си да решим проблема по този начин, дали шяхме да успеем на изборите?” Оказа се, че не. Макар че нашето решение би довело до положителни промени в живота на много хора, за нас би гласувала мъничка група. Тук хората искат неща, за които не са готови да платят.

Като слушах речта на Обама в Мичъл (благодаря на Росита, вижте нейния текст), се запитах дали би спечелил изборите с обещанието, че няма да е идеален президент и че иска от народа да вземе живота си в свои ръце и да участва активно, т.е. Обама не обеща на народа, че ще го оправи за 800 дни.

Ако смяташ, че повече хора трябва да се замислят по тези въпроси, гласувай за блога.

Advertisements

11 thoughts on “оправи се сам

 1. Кой стигна до заключение ти или децата 🙂

  Като слушах речта на Обама в Мичъл (благодаря на Росита, вижте нейния текст), се запитах дали би спечелил изборите с обещанието, че няма да е идеален президент и че иска от народа да вземе живота си в свои ръце и да участва активно, т.е. Обама не обеща на народа, че ще го оправи за 800 дни.

  А всъщност това според мен е една добра тактика, на хората им писна от празни обещения, и тъй като харесвам какво пишеш и как го пишеш гласувах за теб “ Вашият глас е отчетен! “ 🙂

 2. Ще видим на изборите какво ще покажат хората 🙂 Не можеш да съдиш по себе си за народните маси 🙂

 3. Избори…избори
  Есента бях попаднал на една статия „Как да си изберем кмет“, тя ми се струва почти мултифункционална(или поне „съветите“, които са поставени в нея(май не на много хора им пука за тях, нали знаеш 100 лева + две кюфтета))
  Но все пак виж част от нея :

  1. Кои са хората в екипа, с които смята да управлява кандидатът за кмет?

  Трябва да сме сигурни, че всички постове са вече разпределени, но ако се крият имената, очевидно сред тях има хора, на които отдалече им лъщи задникът.

  2. Ако обещава, че ще изкорени корупцията /това всички ще го обещават/, дава ли конкретни примери от досегашните действия на своите съпартийци или коалиционни партньори?

  3. Има ли намерение да спре сделките с общинско имущество, осъществявани чрез конкурси и заменки, които са основен корупционен механизъм в една община?

  Ако подминава този проблем, значи има намерение да краде по същия начин, както е крал неговият предшественик.

  И още – следете приблизително какви разходи правят кандидатите за предизборна агитация. Ако някой се простира прекалено нашироко, повече от ясно е, че е намерил щедри спонсори. И ако победи, ще трябва да се разплати с тях – но не от джоба си, а с общинско имущество или поръчка.

  И накрая – записвайте си какво обещават кандидатите. Направете си списък на имената им и при всяко обещание им слагайте по едно минусче. На тези, които обещават, че ще живеете занапред по-добре, слагайте по две.

  И накрая гласувайте за този, който обещава най-малко.

 4. Въпросът е как тези съвети да стигнат до повече гласоподаватели. Григор предлагаше да направим онлайн наръчник

 5. Аз си мислех за някакъв малък портал, който не се ограничава към една идея.В порталът всеки ще може да споделя информация, линкове, статии, на теми, които ни вълнуват като : полотика, екология, култура, история, изкуство, народопсихология и т.н
  Ще може да се чуе мнението на повече хора, ако се направи подходяща реклама на подходящо място.Аз мога да осигуря направата на това нещо, и бих го напраивл, само да има хора, които да го посещават, и които имат интерес към идеята.

 6. Ми виж темата някъде из сайта на Григор Гачев. Той викаше някакво уики да направим

 7. Pingback: Боб в казана » Как да си изберем кмет?

 8. Обама все повтаря, че носи на американците „надежда“ и „промяна“, което според мен си е американският вариант на „800 дни“. Все пак не може в една от най-старите и най-добрите демокрации да излизаш точно със същите просташки номера, които вървят в Българийката.
  Според мен американците зле сториха, че допуснаха Обама до финала. Току-виж бъде избран и тогава вече ще стане „весело“. А да не забравяме, че попарата, която ще забъркат, ще я ручаме и ние.

Коментари са забранени.