Какво му е лошото на лошия вкус

Вчера Валя попита какво им е лошото на лошите филми. Рискувайки да звуча като проповедник който хвърля в огъня томове на Хари Потър, ще се опитам да обясня.

Що е лош вкус? Всички неща, които принизяват и ограничават духа са проява на лош вкус.

Да вземем за пример един чалга клип. Какво внушава той? Че всичко за което можеш да мечтаеш е скъпа кола, силиконов бюст и тела, които болезнено копнеят за твоето.

Не казвам, че имам нещо против хубавите коли, красивите тела и сексуалните копнежи и общуване. Нека си представим, обаче, малкото дете, което израства с телевизия “Планета”. Неговият свят е заключен в този клип. Заключен е дори по отношение на времето, тъй като за това дете не съществуват дори възрасти, различни от тази на участниците в клипа.

Когато бях малка, обичах да ровя в кутията със съкровища и да се възхищавам на безбройните бижута на майка ми и да мечтая за тях. Имах право да ги ползвам когато участвам в пиеси и карнавали. Дъхът ми спираше при вида на двата чифта обувки с тънки токчета, които стояха в гардероба, понеже не бяха на мода заради острите си върхове. Като всички малки момичета, нали?

Не съвсем. Сега малките момичета които срещам по улицата нямат друг свят. Не е нужно да мечтаят за красиви обувки и бижута, защото в детския магазин дрехите са досущ като тези на възрастните. Само бебетата до двегодишна възраст нямат достъп до чалга-гардероб. Формите на момичешките обувки са като на женските обувки. Детски прически няма, а косата може да бъде къдрена и боядисвана не само за карнавал. (Може само в Хасково да е така, но аз живея тук и това описвам).

Докато бях дете, може и да въздишах по вълшебните огърлици, но за мен те не се ограничаваха до кутията на мама и бижутерийния магазин. Аз познавах пещерата на Али Баба и можех да се ровя в нея, създавайки сама още по-красиви огърлици.

В същото време имах съзнанието за съвсем реални други измерения на модата, а оттам и на възрастта и географията. Не живеех само в измерението на младите възрастни. Всъщност, само можех да мечтая за него, което развиваше въображението ми. Имах си света на своите връстници, а от света на възрастните ме деляха още няколко пласта – прогимназията, гимназията – също толкова вълнуващи и мистериозни.

В моето измерение на второкласничка можех да бъда малка дама с рокля (ах, какви рокли ми купуваха от Либия!), но бях също детектив, и нещотърсач, и рицар – в дънки, къси панталони. Тениските и чорапите бяха важни. И маратонките (които тогава бяха рядкост). В това измерение познавах деца-герои – и антифашисти, и Пипи, и Том Сойер. В детския свят имаше толкова важни и интересни неща. Колко второкласнички, чиято бавачка е била телевизия “Планета” могат да пребивават в това измерение?

А аз познавах и други – на пенсионерите – и градските, и селските. Техните къщи бяха различни от нашия апартамент. Те се обличаха в различни дрехи, готвеха различни неща, говореха по различен начин, бяха имали различна младост и общуваха с различни познати. Техният живот беше значим и вълнуващ точно толкова, колкото и този на младите възрастни. Ето защо за мен старостта е реално измерение, което е не по-малко красиво и интересно от това на младостта и средната възраст. Да си баба за мен означаваше да си безкрайно интересен човек, пълен с изненади, а не допълнителна касичка за семейния бюджет, или мястото откъдето се снабдяваме с консерви и домати. Родителите ми бяха възрастни, които се издържат сами и си отглеждат децата сами.

Като второкласничка познавах (от много по-рано) митичния свят на древна Гърция. За мен това беше не особено разбираем, но привлекателен свят. Точно както “Сталкер” за сина ми. Не е нужно да разбираш това, което те кара да трептиш на по-висока честота.

Във втори клас слушах Емил Димитров и изрязвах от вестник текста и нотите на песента “Ако си дал”, за да я пея още много пъти, докато я чуя отново по радиото.

Ах, радиото! Нивото на река Дунав в сантиметри. Откривах различното звучене на езиците – руски, френски. После новините на турски. После излизах от националния ефир, за да чувам други езици и да питам “Това какъв език е? Това какъв език е?”. Ето защо никак, никак не ме дразни, когато наоколо говорят на друг език, който не разбирам. Просто надавам ухо и се опитвам да позная какъв е. Гледали ли сте “Тополчице моя” на турски? Разбрах всичко. Не знам как. Seni seviyorum. Едно от карнавалните ми превъплъщения беше на ориенталска принцеса – с бяло фередже, с лилаво по ръба – подарък от жената на татков състудент от Дагестан.

Да, за мен съществуваше и огромната страна СССР, в която живееше Леночка, пишеща ми поетични писма на руски … във втори клас – скоро намерих едно, в което описваше есенен ден в Москва. Знаех, че Линас от Каунас говори на друг език макар че си пишем на руски. А от Ташкент идваха съвсем различни, по-тъмни хора с тюбетейки на главите. А тюбетейките някак ми напомняха на бродираните островръхи терлици – не плетени като на баба, а ушити от плат.

На тази възраст едната ми баба е говорела с приятелките си на френски, а другата … предполагам, че е нижела тютюн. А третата, истинската ми баба по майчина линия – знам само за младостта й – че е правела каквото си иска, но в крайна сметка се е омъжила за богатия избраник на родителите си, че е “ергенувала” със сегашните дядовци с такета, които още въздишат по нея; пеела е турски любовни песни, но е останала без глас – от инат – пийнала от канче с някакъв препарат, който е носела от магазина – за да види реакцията на майка си, която я предупредила да не пие от това (сякаш е бебе). Казват, че приличам на нея.

Ето дори само за тези неща второкласничката, отгледана с “Планета” не подозира.

Някой ще пита за какво й е? Не знам. Може би за да не стане анорексичка. Тя никога няма да види Невена Коканова.

Advertisements

40 thoughts on “Какво му е лошото на лошия вкус

 1. 🙂 Ами то аз отговорих още вчера направо в реторичния си въпрос – може нищо друго да не му е лошо, освен това, че е лош… 😉
  Все пак, за да говоря за самия филм Zeitgeist, трябва да го гледам…

  Възпитанието на вкуса (както и това на чувствата) си е съвсем отделна тема и в тълкуванието си на тази тема си много права – факторите са много и все важни.

  Второкласниците просто трябва да имат кой да им ‘отвори’ очите за хубавите неща – склонна съм оптимистично да твърдя, че лошите сами отживяват, макар понякога това да отнема по-дълго време…

  Мисля, че в сексапила, сексуалните копнежи и сексуалното общуване няма нищо лошо или безвкусно – те просто са си естествени.

  Виж, рекламната визуализация на ‘кукли-барби’ или ‘мачо-примати’ като ‘примамка’ за тези естествени инстинкти или усещания и то само с цел да се закупи пазарен продукт, независимо какъв, е наистина противна…
  Вкусът, за съжаление, напоследък май се възпитава най-вече чрез подобна ‘лоша’ реклама или ‘лоши’ видео-продукти – просто защото влияят на основните инстинкти и са ‘медийно-многотиражни’…

 2. ДНЕС ЗА ВТОРИ ПЪТ ПОПАДАМ НА ЖАЛВАЩИ СЕ ОТ ЧАЛГАТА! ИСКАМ ДА КАЖА, ЧЕ „БАВАЧКАТА“ ТВ ПЛАНЕТА Е НАЕТА И ПУСНАТА В ДОМА ОТ ЖИВЕЕЩИТЕ В ТОЗИ ДОМ! АЗИС И ДР. / НЕ СЪМ МН. ЗАПОЗНАТА С ИМЕНАТА ИМ/ НЕ ПЕЯТ ДЕТСКИ ПЕСНИЧКИ! АКО НЯКОЙ БУЧИ, ЧЕ ДЕТЕТО МУ СЛУША И ЖИВЕЕ С ЧАЛГА, ТО НАЙ-ВЕРОЯТНО ТОВА Е СОБСТВЕНАТА МУ БИТОВА РЕАЛНОСТ. АЗ ПОЧТИ НЕ СЕ СБЛЪСКВАМ С ЧАЛГА МУЗИКА, ЧАЛГА ПОВЕДЕНИЕ, ЧАЛГА ОБКРЪЖЕНИЕ, А СЪЩО ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ! И ПРОСТО МИ НАПИРА: КРАДЕЦА ВИКА – ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!

 3. Не съм чула тези, които отглеждат децата си с чалга да се оплакват 🙂 Но не мога да попреча съседите да си отглеждат децата по този начин. Може би нямам право да тъгувам за тези деца? Понеже не са мои собствени? Вървя по същата земя и дишам същия въздух като тях.

 4. lyd, много си права.

  Това е едно от нещата, които искам да избегна във възпитанието на детето си. Смея да кажа, че засега успявам.
  Истински държа детето да има детство. А после, когато порасте, ще има време за всичко останало.

 5. Колко хубаво описано и жалко, че е точно така.
  Бу и аз така си мисля, че така искам да възпитам детето си. Oбаче някой ден идва да тръгне на училище или да влезе в пубертета и се чудя тогава колко ужасно много трябва да се стараеш, за да му обясниш, че това което правят всичките му съученици не е толкова хубаво колкото изглежда. Защото в крайна сметка колко време си с детето си, а колко време му действат другите фактори…не знам.

 6. Това е постът ти, който най, ама най-много ми е харесал 🙂 Браво! Спомних си самата мен – нанизала на врата си кехлибарената огърлица на мама, надянала високите й обувки и нахлузила дългата й вечерна рокля. Няма начин да не съм изглеждала ужасно смешно 🙂 И се кривях, и пеех пред огледалото. Не е въпросът в ТВ „Планета“. Имам приятели, които просто пускат dvd-то с филмчето на Дисни и си излизат от детската. А аз исках да ми разказват приказки, да ми четат книжки, татко да ми рисува… Их, такава носталгия ме обзе! Идея си нямаш 🙂 О, времена, о, нрави, както се казва. Факт. И по мое време имаше хора, които пускаха на децата си грамофона, за да слушат приказки, записани на плоча. Примерно братовчедите ми, с които сме на една възраст, страшно ми завиждаха, че нашите ми четат тези приказки, които те само слушат. А аз не можех да се начудя как така техният татко не седи вечер и не им рисува къщички с димящи коминчета. За сметка на това братовчед ми, който е малко по-голям от мен, на пет годинки ми нарисува пълната схема на действащ нацистки концлагер. Години по-късно установих, че просто е изгледал „Обикновен фашизъм“ на Михаил Ром. Не че има нещо лошо човек да знае за тези неща, нали. Но просто хората оставили детето пред телевизора да се самообразова и после дълго време се чудиха що Мишо сънувал кошмари и не искал да спи сам. Та такива ми ти работи. Дали ще оставиш детето си на майчинските грижи на Планета или да кажем VH1, крайният резултат ще е сходен. Никога няма да влезе в оня свят, който така хубаво си описала.

 7. Не е нужно да обясняваш на детето си като влезе в пубертета, че не е хубаво да слуша чалга 🙂 Що пък да не слуша? В крайна сметка има доста кръшни мелодии 😛 Въпросът е непрекъснато да даваш възможност на децата да откриват, че има повече и повече и повече. Нека изберат сами, но да не ги ограничаваме в избора. А темата всяко нещо с възрастта си ще разгледам по-нататък 🙂

  Моята майка пък, смята, че най-важното е да научиш децата да четат от малки, за да не се налага непрекъснато да се занимаваш с тях 😀

 8. боже, какви глупости. Слушала била Емил Димитров хахаха слушала гейове, пък сега проповеди държи :)) кво сега, да си изключим телевизорите и да слушаме емил димитров шото мноо стойностен разбираш ли :))

 9. Това е днешна България и изглежда и смешно, и тъжно, и гротескно, но така изглежда тя за нас, за други си е ОК. Само едно нещо се чудя – дали един ден днешните чалгарки ще запишат в блоговете си подобни мисли : „Бях в 1ви клас и се възхищавах на прекрасните коси на Преслава (примерно), слушах омайните мелодии на Камелия и въздишах по Борис Дали..“ и ще го описват със същата романтика, която струи от твоя пост, ще облекат чалга времето в елегантни одежди и ще го качат на пиедестал? Носталгията е винаги на мода;)

 10. Виновен е Запада, към който се стремят всички, ЕС,США и другите черни дупки. Те донесоха само разврат в нашата родина, и резултата не закъсня – нагли и неграмотни деца.
  Май има някакви чалгари тук, само да попитам кое точно ви харесва в тази псевдокултура?
  btw, lyd, препоръчвам Ви този филм
  http://www.imdb.com/title/tt1063669/
  Виждам, че харесвате подобни изпълнения 🙂

 11. Едно време баба ми са я крали с пушки, развлечението й било да отиде на седянката и да замеря с погледи младежите. Мойте родители пък се радвали на радиото и на дънките които си купували от битака. Аз съм отраснал с песните на Гумени глави и на Шамара и компания. Сега слушам всичко вкл. и чалга. Не мога да кажа, че съм ограничен откъм ценности, образование и купищата други неща които се изказаха тук. Ако някой го притеснява това, че жените в България са поддържани щото той е дебел, грозен, неподдържан или каквото е там, да не вини чалгата и изпълнитеклите, че сценичния грим и подобренията по тялото ги прави красиви. Какво да кажем тогава за младите момичета които слушат метъл? Никой не говори за това, може би музиката там е прекалено интелектуална или просто повечето нямат и представа какво се пее. Да вземем едно момиче слушащо метъл. Широки дрехи, черепи навсякъде, грим тип „излизам от моргата“, обици, пиърсинги… спирам дотук, мисля, че стана ясно.
  Не мога да разбера, защо всеки се опитва да си наложи стила над другите? Какво като момичетата се обличат хубаво днес? Да се върнем във времето на родителите ни когато е имало цензура на всичко, вкл. музика и облекло? Не сте ли се прекланяли по купони над Deep purple, или чинно сте си слушали комунистическите бози. Пеело се в чалгата за коли, бижута и др. неща. Ако някой от тия богоизбранниците с просветени мозъци, дето не слуша чалга вземе и се позаслуша малко, ще види, че се пее предимно за любов. Има разбира се и песни с материално насочен текст, но ако това ви е проблема, защо не погледнете някой клип от MTV… или и целия свят е в една заблуда към която са се стремяли и нашите родители преди падането на комунизма. Винаги ще има някой да плюе, защото комплексарите са навсякъде и явно другите са им проблема. Това го е имало преди, сега, ще го има и за в бъдеще. На мен лично не ми пука кой какво слуша, стига да не ми пречи с нещо, пък нали знаете поговорката: „Кучетата си лаят, кервана си върви“ . Аз лично не мисля да се принизявам до куче!

 12. Съгласен съм с Лидия, но още по-съгласен съм с разсъжденията на номер 14.
  Целият този кръстоносен поход срещу чалгата ми е много странен. Намирам го за някаква особена форма на самозадоволяване. Така или иначе, семействата, за които важат тревогите на Лидия, едва ли четат блогове в интернет, както и каквито и да било статии където и да било. Така че не вярвам да бъдат превъзпитани с пропаганда, нито дори с общонационално движение.
  Недоволствата срещу лошото семейно възпитание у нас, липсата на грижа за пълноценното развитие на децата и преклонението пред чалга-естетиката би трябвало да бъдат не по-големи и не по-тревожни от недоволствата срещу дупките по улиците, липсата на магистрала до морето, корупцията в държавната администрация, трагедията на българския футбол и високите цени на бензина.
  Всички тези неща имат един и същ корен и той се крие в националния ни манталитет.
  Срещу нито едно от гореизброните неща обаче воят не е толкова последователен и упорит. Което ме навежда само на една мисъл – че апелите „анти-чалга“ носят някакво допълнително удоволствие на авторите им, някакво особено себеутвърждаване и възвисяване.
  Е, наречете ме простак или какъвто и да било друг, но аз нямам нужда от такова.
  Много неща в чалгата и по „Планета“ не ми харесват, но още повече неща не ми харесват и извън тях. И ако можеха да се оправят само с писане на статии, щях да пиша всеки ден. Ама не могат.

 13. анонимен 14.,
  не си прав за метълите. Навсякъде има „и такива и такива“, но малка част от хората слушащи метъл се докарват по описания от теб начин, ако сравним с общото количество. Лошото при чалгата е че когато някакво детенце, като мен например, въпреки че съм тинейджър вече, гледа да речем кака си преслава, която излиза и казва колко успешна била, колко много и е дало музиката и цялата простотия, която всъщност всички знаем как изглежда и как се става чалгарка. В това дете след това се изгражда някаква чалгарска психика, като си мисли, че всико е купони с ракия, хубави дрехи, безгрижен живот и проституция. Това е промиване на мозъци, въобще няма да споменавам +18 текстовете, даже +21, които се пеят в тези песни.
  Това ли е примерът, който искаш да дадеш на твоето дете или си мислиш, че то е надраснало възрастта си и просто се забавлява с чалга, съвсем безобидно 🙂
  В метъла песните имат доста лирични текстове, посочи такъв от т.н. чалга, само 1.

 14. До 16 Rammstein са доста лирични, ако ги слушаш и разбираш немски ще разбереш какво имам предвид. Според теб каква е разликата между купон на чалгари, рапъри, рейвъри? Всички се напиват, но според мен на чалга купон се пуши трева много по-рядко. Ако смята някой, че чалгата разваля, моля да иде в Сърбия и да заяви това на цялото население, което слуша Шабан, Драгана, Лепа Брена и куп други от 60-70 години на миналия век. Само за сравнение, Словения е държава от бивша Югославия и сега е член на Съюза, процъфтяваща отвсякъде. В другите държави от бивша Югославия сигурно щеше да е така, ако не беше войната. Да, явно хората отраснали с тези песни са толкова развратени, развалени, безгрижни и по цял ден проституиращи (това не знам откъде ти кацна в мозъка!?), че даже нямат време да работят от целодневно пиене на ракия. Преслава пък как станала чалгарка … с пеене по морето и разни други музикални изпълнения на правилните хора. Как се става манекенка, само с втория метод, как се става секретарка, как се става масажистка… и още куп други как, болезнено известни на повечето от нашето общество. Защо не попиташ как Райна е станала певица и колко конкурси е печелила, като оставим настрана богатите й родители. Мисля, че всеки може да чуе гласа й, ето ти и лирична песен – Гасне пламък на Райна.
  Текст +21 можеш да си слушаш от всеки един жанр. За това моите деца каква музика ще слушат още не мога да мисля, но моята сестра, която е по-малка е израснала с чалгата и мисля, че гледа на нещата като предостатъчно нормален човек без силикон, бижута, коли и другите простотии от които трябвало да се интересува. Примери за чалгари които са невероятни и много успели хора колкото искаш, пък един глупак ако ще каквато иска музика да слуща си остава глупак! Това, че някои виждат само чалгари глупаци си е техен проблем.

 15. Хей, хора. Не противопоставям чалгата и метъла или нещо такова. Чалгата е само илюстрация тук 🙂 Идеята е ограничеността.
  А използвам чалгата, понеже днес е един от най-разпространените методи за възпитаване на ограничени хора. Иначе чалгата си има хубави ритми, на които не отказвам да танцувам. Към нея може да се подходи и с приятно чувсто за хумор 🙂
  Пак казвам: притеснението ми е, че твърде много деца израстват в твърде мъничък свят.
  Може би проблемът с лошовкусовите неща е, че ги срещаме на неподходяща възраст и ги вземаме твърде насериозно.

 16. @Анонимен: Не си съвсем прав за Сърбия и тук. Сравни разпределението на текстовете на песните, и посланията им. В сръбската чалга в 80-90% от песните основното послание е някаква истинска човешка ценност, ако и казана с прости думи. Неща като салатката, ракийката, луксозната лимузина, пачката в зелено, изобщо лишеното от духовност, въобще присъстват в не повече от 10% от тях, и дори там рядко са част от посланието… У нас са част от посланието, или дори основното послание, в далеч над половината. (Също, погледни каква е популярността на чалгата в Словения – клони към нулата. 🙂 )

 17. Говорех за Югославия преди 20-30 години, когато се е слушало предимно такава музика. Който не вярва да тегли и да слуша. Та все едно хората които сега са 30-40 годишни и тогава са слушали песни за ракията (има такива доста!), сега са пияници. Не казвам, че да слушаш по цял ден само Планета и да не правиш нищо друго е добро, това е психическо отклонение. Децата излизат навън, контактуват, гледат и други телевизии имат допир до всякакви стилове и какво като аз 91-92г. съм слушал само сръбско? След това съм слушал всички стилове, дори и малко метъл. Сега отново слушам всичко, просто на сърцето най-много ми е чалгата, не всички песни, но 50-60% бих ги слушал. Много съм съгласен с това което каза Георги Неделчев, имам чувството, че всеки дето не харесва чалгата гледа да плюе и да хули само нея. Някой помислил ли е за това, че вашите деца могат да си изтеглят отвсякъде порно, да гледат мутрите по улицата и хубавите им коли и да си мечтаят за такива, да гледат красивите жени и да искат такива. Или това е показано само по телевизията? И не в другите стилове, а точно в чалгата! Тогава да забраним и MTV, щото Will Smith, се разхожда с готина яхта, кара готина кола и има само готини мадами. За метъла и техните клипове няма да говоря. Може да не присъстват тези неща, но пък е застъпен анархизма в доста голяма степен. За облеклото, татусите и купищата други кичове по тях даже няма да споменавам, всеки може да си изтегли и види клипа на Lordy дето спечели Евровизия миналата година.

 18. Ех като се хванахте за чалгата 🙂 И все пак чалгата е естествена среда за много деца днес. Тя е подкрепена и от някои други елементи, като сапунките. Познавам ужасно много деца които нямат допир до други неща. Вижте приказката на Григор по-горе. Именно за ограничеността говоря и пак повтарям: чалгата е просто илюстрация, подходяща илюстрация в нашата страна. В други среди тази теза може да се илюстрира с нещо друго.

 19. Чалга->Фешъни->Селски манталитет->България

  За мен лошият вкус е да си чалгар, който се мисли за Азис, Десислава и останалите в отбора…

 20. Лошото на лошия вкус е,… че е доста масов. Лошото е също, че съвсем не става дума за чалга, както често „на галено“ се наричат безвкусицата, кичът и пошлостта, надделели като плевели в изоставена, необработвана нива…
  А за дечицата си трябва да се грижим: да им доставяме както материална, така и духовна храна. И най-напред – вкъщи, у дома… а не социалната министърка или министърът на образованието…
  А пък сръбската музика е хубава, и ориенталската също, и македонската и т. н., ама оригиналната… а не имитацията…

 21. ако ще им забраняваме телевизията, защо да не им забраним и блоговете?

  дъщеря ми ще расте с чалга и компютърни игри колкото й душа сака 🙂

 22. Pingback: Какво му е доброто на ‘добрия’ вкус? (раздумка) « подковата на жабата

 23. Към Анонимния, който поде темата за сръбската чалга:
  Според мен си по-прав, отколкото осъзнаваш. Според мен е напълно възможно чалгата да е развалила сръбския народ.

 24. И не мога да разбера защо някои хора толкова се дразнят от това, че някои други хора се дразнят от чалгата!
  Дразнещите се от дразнещите се от чалгата поне имат избор – могат да не четат блогове. Докато ние, дразнещите се от чалгата, няма къде да избягаме от нея. Тя се бълва от заведения, апартаменти и превозни средства.

 25. „Докато ние, дразнещите се от чалгата, няма къде да избягаме от нея. Тя се бълва от заведения, апартаменти и превозни средства.“
  бих допълнил и от определени блогове…все пак всеки има право на лош вкус, включително и аз! Защо ли харесвам такъв боклук като електронната музика, която само сее конспирации и приканва да вярваме в чуждоземци… Аман от псевдоинтелектуални блогове като моя, шайсе албинос, шайсе!

 26. Ха-хааа – Ал, тук е мястото да заявя, че явно имам лош вкус, макар и аз да не понасям чалгата! Шайсе! 😉

  Майя, ти пък какво толкова им се дразниш на тези, дето се дразнят, че дразнищете се от негативния дискурс и имитацията на оригинална сръбска музика в чалгата я издигат в ‘еталон’ за лош вкус, синоним на кича и почти единствен фактор за възпитаване, при това – в ограниченост?

  Yoalbo, след като поразсъждаваш, ще откриеш, че ‘добрият’ вкус е също толкова масов, колкото и лошия! 🙂 Останалото е еклектика или екстравагантност, които са просто странни и различни и в този смисъл – отново „не-добри“.

  Лид, хванахме се за чалгата именно защото я афишираш като синоним на ‘затваряща’ и заключваща’ ума и емоционалността система, т.е., по-скоро я ‘фашизираш’ 🙂 Aз почти не познавам деца, които да са заключени в света на Планета. Видях и приказката на Анонимен – е, защо ти не взе за пример хеви-метъл културата, а? 😉

  Виждам, че съм дори позакъсняла с поста си – отговор на твоя – други са ме изпреварили със същите идеаи в коментарите по-горе. 🙂

 27. Е, аз пък познавам много на брой затворени в чалгата или в нещо друго деца. Може би защото повечето хора с които общувам ежедневно и наблюдавам с интерес са на не повече от 19 години.

 28. Самия факт 😉 , че ти общуваш с тях, доказва, че не са ‘затворени’ в света ан чалгата. 😀

 29. Дразня се от коментари от типа „Ти как смееш да го пишеш това!“.
  Добавка към сръбската тема: Сигурно е чиста случайност, че една от най-известните им чалга-певици Светлана (Цеца) Величкович се венча за един от най-известните военнопрестъпници Желко Ражнятович (Аркан) и великата им любов продължи, докато не го очистиха.

 30. Вълшебен пост, благодаря ти!
  Толкова е важно да се дават алтернативи на децата, да се разширява кръгозора им отвъд това, което виждат всеки ден в училище или по телевизията!

 31. Прав сте, че не се говори за момичетата слушащи метъл, а само за тези,слушащи чалга. Интересно ми е обаче дали сте станали свидетел на момиче метълка, която се облича кажи речи само с бански, клатеща дупе пред 20-30 годишни? Да, вярно е, че повечето днешен „метъл“ е за убийства и как човек е аутсайдер и никой не го разбира. Факт е обаче, че останалата част от този метъл е за романтика, за даряване на любов..нека споменем Rolling Stones, Whitesnake и др. Лично познавам момичета, а и момчета слушащи метъл, които се обличат и държат нормално. Защото, ако го погледнем така – преди години рока и метъла ни възпитаваха да бъдем бунтари и да отхвърлим статуквото, учеха ни, че не е толкова важно да идеш да учиш. Днес същите рок и метъл ни учат да постингнем повече. Как се случи през 80те бунтарите да бяха необразовани и непукисти на фона на любознателното общество, а днес бунтарите да са тези можещите и искащите повече от това да са фрашкани с пари и без никаква идея що е книга?
  Нека ви разкажа например как моята племенница я е страх да си вземе книга в училище, защото ще й се подиграват! И как щом не иска дрехите да я очертават не е модерна!
  Не отричам, че има доста тийнове, искащи да си сложат край на живота. Обаче да се запитаме: къде е онзи дружелюбен клас, който вмето да помогне, ги нарича „изрод, умри“?

 32. Благодаря ти, Лидия, за този пост…
  Не знам защо повечето решиха, че е някакво връщане към детството и почнаха да споделят за своето, та блога ти се превърна в своего рода някакво студио на психоаналитик… 🙂 Или пък че си против чалгата, метъла.
  Явно повечето четем по различен начин написаното. Може би някой вижда красотата на тези различия. Има, вероятно, ако всичко е добронамерено.
  Както и да е. Детето трябва да има детство, така е.

 33. Според вашия ъкъл монте Сърби заради чалгата наебаха а не защото усташе-хървати избиха 770.000 хора изгониха милион и милион превериха у католици– сърби виновни що са всички против нас– шиптари -турци па чак и българи– цял свят срещу сърби – и как то не се сещате за Теслу, Пупина благодарение на кой всички просперират а знате вие за Цецу и Аркана– и на Всичко од Гору да знаете Че в Сърбия никога се не толкова Много слушало както в България

Коментари са забранени.