„откровението“ Zeitgeist

Има хора, които вярват, че кечистите се бият наистина. Анди Кауфман се опита да им покаже истината, но те не го разбраха.

Има хора, които вярват, че кулите на Световния търговски център се срутиха от силата на сблъсъка с отвлечени самолети. Не е нужно да си търсил кой знае колко информация, за да разбереш, че тези сгради не могат да станат на пух и прах при такъв сблъсък, както и че американското правителство използва повода да насочи много пари към войната с тероризма, че някои изказвания на Буш и компания звучаха нелепо, че нещо не се вързваше и че, да твърде е вероятно Буш и компания да са организирали шоуто. За тези, на които не им е минало през ума, могат да гледат Zeitgeist.

Има хора, които гледат много телевизия и вярват на телевизията – дотолкова, че да се впрягат на репликите, които си разменят журито и участниците в Music Idol. Те ще продължат да гледат телевизия; вероятно никога няма да попаднат на Zeitgeist, за да им отвори очите.

Разбира се, хубаво е да го гледат млади хора, които по времето на истерията 9/11 са били достатъчно малки за да не се замислят много, като например Зорница, но ако са като Зорница, те така или иначе ще достигнат сами изводите за манипулативността на медиите. Другите ще продължат свалките във Флиртче.com.

Има хора, които не разбират нищо от финансови инструменти, но ги използват. Те ще продължат да ги използват и след като гледат Zeitgeist, понеже вече може и да знаят как е основан Федералният резерв, но така или иначе не им се мисли какво да правят с парите си. Някои, разбира се, ще четат специализираните медии и ще си мислят, че са се превърнали в шамани. И едните и другите не са чак толкова любопитни, че да кликнат на последния линк. Може би само най-любознателните биха се замислили откъде идват парите и как протича загадъчният им живот. Досега не съм забелязала такъв интерес и у най-любознателните си ученици, макар че някои от тях мечтаят да учат финанси и да изкарват големи пари като платени служители на известни финансови институции. Някои от тях ще завършат в САЩ и ще работят точно за заклеймените във филма институции. Всъщност колко от мечтаещите “да играят на борсата” ми поискаха тази книга?

Всъщност филмът започна още по-евтино от всичко изброено дотук. Забърка малко астрология и религии, за да докаже, че Исус не е историческа личност и да използва това като доказателство, че църквата е манипулатор. Този тип доказателства се поглъщат жадно от хора, които поглъщат също толкова жадно романите на Дан Браун, където пък се привеждат безброй доказателства за историческото съществуване на Исус, но и там лайтмотивът е същият – църквата манипулира, но този път като изкривява фактите относно историческата личност Исус. И двата типа разсъждения са ми досадни и профанни. Религията има различни начини на употреба. Едни от тях извисяват; други принизяват. А изобличения на религията в стил Zeitgeist винаги ограбват, като показват на непознаващите огромна част от човешката култура, че не си струва да я опознаят.

Ако аз исках да покажа как милиони хора биват манипулирани от религията, не бих се заела да доказвам, че митовете не са историческа истина, а да покажа как действат религиозните институции и как се пораждат и подклаждат съвременни вражди, от които някои натрупват милиарди. Най-актуалната е войната между Исляма и Християнството. Но Zeitgeist просто показа озъбен анимационен свещеник, който прибира купчина долари. Досущ в стила на евтините медии, които изобличава. По този начин предизвика презрението на хиляди почтени религиозни хора, които най-вероятно се отказаха да догледат филма още по средата на тази първа част. Предизвика и досада у тези, които поне малко разбират от митология и психология, за да са наясно, че не всеки нов мит е плагиатстван от стар, а че повечето митове си приличат навсякъде по света, защото са измислени от хора, а хората са от един биологичен вид, т.е. имат склонността на раждат сходни чувства и мисли. Но Zeitgeist е взел идеи от един не толкова широко образован египтолог, или пък е поорязал откритията му, за да въздейства отново в стила на медиите, които оплюва.

Ако е накарал някои хора да се замислят, хубаво. Опасявам се, обаче, че след замислянето, много хора ще решат, че са бепомощни жертви на конспирацията, ще въздъхнат и ще си продължат по старому. Zeitgeist не им дава кой знае какви надежди, освен посланието, че любовта ще спаси света. Ако беше чак толкова образователен, можеше да им даде някои насоки – например да четат блога на костенурката.

Ако смяташ, че този текст е поне толкова полезен, колкото и Zeigeist, гласувай за блога.

Advertisements

28 thoughts on “„откровението“ Zeitgeist

 1. Не си разбрал/а филма или може би защото си религиозна, не ти се иска да приемеш, че Ицо е живял, но е бил в ролята на Буш, Бойко, Симеон, EС, т.е. „слънцето“. Това за федеръл ризърв се знае отдавна, поне от повечето хора, доста преди да се появи този филм.
  И накрая – филмът не казва „любовта ще спаси света“, а свободата (помисли си дали сме свободни)! Въздържам се да пиша повече, защото някои твърдоглави хора често надценяват себе си и откзават да вникнат в смисъла на подобни филми. 🙂

 2. 🙂 А не се ли замислихте за разликата между вярата в религията, и вярата просто като вяра ? А такъв тип филми са колкото полезни, толкова и вредни. Докато едни ще приемат всичко за чиста монета, други ще се поразтърсят и ще научат нещо ново и ще изградят собствено мнение по въпроса 🙂 Не мислите ли, че и този филм е тип манипулация ?
  За много неща човек може да се хване … стига само да поиска 🙂

 3. „Опасявам се, обаче, че след замислянето, много хора ще решат, че са бепомощни жертви на конспирацията, ще въздъхнат и ще си продължат по старому.“ – ами глупавите хора да!

  „други ще се поразтърсят и ще научат нещо ново и ще изградят собствено мнение по въпроса“ – това е правилния отговор!

 4. Има хора, които вярват, че кечистите се бият наистина. Те с несекващ интерес следят кеча по телевизията и обсъждат ‘битките’ с приятелите си.

  Има хора, които вярват в теория на конспирацията. Те четат книгите на Волен Сидеров за лошите евреи и масони, които искат да превземат (или вече са превзели – не е ясно) света, гледат филми като Zeitgeist, които изобилстват и се мислят за много проницателни, че са ‘разкрили световния заговор’.

  Лид, не се излагай. 🙂

 5. Хареса ми във филма онзи човек,който казваше,че американците не познават друг свят освен този от телевизора и че само 4% от тях четат книги.

 6. Смисълът на филма е доста елементарен. И начинът на изразяване също. Нужно ли е човек да се удави във факти, за да проумее кое е важно?

 7. Нямаше да се намесвам ,но като чух това как американците не четат и не можах да се стърпя – нечетенето не американците е най-големия виц и заблуда.
  Най-хубавите книжарници, които съм виждала въобще ( а аз без да се хваля съм пътувала доста и имам база за сравнение) са американските.
  Нищо по-великолепно и приказно не съществува в света от Borders и Barnes&Noble.Тук в България дори не можем да си представим какво ознчават тези книжарници – първо те се огромни, светли, супер осветени, с прекрасен и уникален дизайн особено Barnes@Noble, които са пищни,а Borders са по практични, но не по-малко поразителни, великолепно озвучени предимно с класическа музика, абсолютно маниакално чисти, ароматизирани. Изборът на книги в тях е огромен – тези книжарница са цели сгради, с по етаж за всеки раздел. Вътре е пълно с уютни кътчета с меки кресла, удобни столове и маси, на които можеш да изкараш целия си ден и никой няма да има възражение -чети, разгледжай, води си бележки, никой не те кара да купуваш, ако искаш купи, ако искаш недей. И тези книжарници са пълни с хора – студенти, афроамериканци, по-бедни, по -богати, всякакви. В тях винаги има кафене с невероятно и много видове американско кафе, аз го обожавам защото е слабо, но огромно като количество.Със страхотни сандвичи, не се шегувам, с невероятен морковен кейк – това е в сила предимно за Barnes@Noble. Наистина попаднах в Америка и на книжарници от други вериги, които се доближаваха до нашите, но в малки градчета. За мен като човек , които обича книгите по-прекрасно място от Barnes&Noble няма – бих прекарала живота си в Балтиморската , или в Ню Йоркската на Бродуей. Невероятна бе и Borders във Филаделфия. Всички тези книжарници са пълни, мили хора.И вие трябва да ги видите, за да разберете, че такива невероятни места не може да не са пълни. Barnes&Noble и Borders са дворци на книгата.

 8. Ще се въздържа да коментирам първата част от филма, защото наистина тя е безкрайно елементарна и граничи с обидното не толкова по отношение на вярващите, ами именно по отношение на дори слабо запознатите с функнията на митовете и тяхната трансформация. Така представената теза във филма може да впечатли само човек с никакви, ама никакви познания в която и да е хуманитарна област.

  Втората част е интригуваща. Предтсавя теза, която може да е истина, може и да не е. Като интелигентни хора трябва да вземем предвид всички валидни тези, но би било глупаво да вземем страна и да твърдим, че тази, а не другата е вярна. Филмът сам го казва: той се оплаква от това, че хората приемат едва ли не априори нещата, които чуват по телевизията.

  Лидия, може би единственото важно послание на филма е именно това, не бива да вярваме на медии само защото тезите им са окичени с добри аргументи. Всяка теза може да бъде аргументирана, това няма много общо с това дали тя представя истина или не. В този смисъл, глупаво е да се тюфкаш, че има хора, които мислят, че кулите са се срутили от сблъсък със самолети и, че този акт е акт на терористи. Защото всъщност единствената разлика между теб и тях е, че сте попаднали на различни филми, а не, че те са по-заблудени от теб. Всъщност механизмът на събиране на информация и възприемане на казаното във филма у теб не се различава от това, срещу което самата говориш.

  Връщайки се на първата част от филма, виждайки, нейната елементарност не те ли кара да се запиташ, добре де, защо пък втората да е вярна, щом първата е очевидно сгрешена.

  И още нещо: говоренето и мисленето в конспиративни схеми винаги ще е модерно, защото конспиративните теории функционират като религия/вяра: конспиративната теория по дефиниция не може да бъде проверена на практика, тя изисква да вярваш, да бъдеш ирационален. Следователно знанието и голите факти не са необходим елемент. В този смисъл, както казах по-горе, да, възможно е филмът да отразява действителността, но ние не можем да знаем това със сигурност и няма нужда, след гледането на филма, да започнем да гледаме отвисоко, със самочувствието на хора, които знаят повече от останалите. Това просто доказва основното притеснение на филма: че масово хората все по-малко мислим и все по-рядко имаме рефлекс да поставяме казаното ни под съмнение.

  Соня,

  напълно съм съгласна за Barnes&Noble. Поздрав

 9. Аз бях от онези, които се отказаха да гледат филма в средата на първата част. Мисля, че постъпих правилно.

 10. Юлия, напълно съм съгласна с теб 🙂 Но това,че отдавам вероятност на нещо, не означава, че го приемам като потвърдена 100% версия. Думата „вероятно“ сигурно ти е убягнала. Имах предвид, че единствено тези, които не са сглобили и друга версия (“ на които не им е минало през ума“ ) биха били впечатлени от Zeitgeist.

 11. Lyd, чакам още такива публикации от теб.

  Ето конспирации, за които не си писала:

  – Децата в Либия са заразени от злонамерени врагове на Либия, а не от медицинско невежество.

  – Всички войни в световната история са разпалени от евреите (масоните), като през всички тези векове те са били кукловоди на всяко едно нещо.

  Конспирациите са нещо много удобно. Така има кого да мразим, можем да се чувстваме жертви и да не правим нищо, за да разучим истинските причини за нещата.

  Светът е море, което се ръководи от толкова много сложни фактори, но е комфортно да повярваме, че отгоре им има група хора-виновници, които са ги яхнали. И да сведем всички причини до една очовечена причина.

  Фактите са важни, Lyd. И именно защото в комфортния си живот имаме все по-малко факти пред себе си, може да ни се сервира в един филм всякаква теза и ние да й повярваме. И да се чувстваме просветени.

 12. Жилов, не можах да схвана как си разбрал текста ми. Той не е реклама на Zeitgeist, а напротив. И точно това, че Zeitgeist забъркват коктейл от факти и ни „отварят очите“ се опитах да иронизирам. Явно не съвсем успешно, съдейки по някои коментари. Но и донякъде успешно, съдейки по тези, които ми обясняват, че не съм разбрала филма и затова не ми е харесал 🙂

  А аз никога не съм била фен на конспиративните теории, но знае ли човек … може тъкмо заради това да стана тяхна жертва 😀 Майтапът настрана – точно с опасността да се почувстваш безпомощна жертва завършвам текста. Това е ефектът, който подобни филми предизвикват. Хората твърде много говорят за конспирацията и твърде малко правят за да променят живота си. Затова и в заглавието думичката „откровение“ е в кавички, а всичко във филма квалифицирам като евтино, в началото на параграфа за религията.

  Може би трябва да пиша по-директно.

 13. Най-ценното от тази публикация е коментара на Юлия Рафаилович, за който я поздравявам и отивам моменталически да чета блога й, заинтригува ме.

  Поздравявам и Зорница за светлите думи.

 14. Zeitgeist е трябвало да се направи като 3 отделни филма:

  1. Християнство
  2. Federal Reserve
  3. 9/11

  За съжаление, те са омешали работата и е станало манджа с грозде. Съгласен съм, че като се говори за централните банки, може да се разкаже за Исус и Търговците в храма (които не са търговци, а лицензирано change-бюро), но това е по скоро допълнение.

  Филмът НЕ ми хареса, защото съм гледал доста други филми по темата, всички до един по-добре направени.

 15. @longanlon – „…гледат филми като Zeitgeist, които изобилстват и се мислят за много проницателни, че са ‘разкрили световния заговор’.

  Лид, не се излагай. “
  Някои хора наистина не четат преди да оставят коментар.

  @Юлия Рафаилович
  Някой беше казал – май от БГ блогосферата, да ме прощава, не се сещам кой беше – „Истината винаги е една. Тя няма нужда да вярваш в нея, за да съществува, тя просто Е. Ти може и да не вярваш, че Слънцето изгрява от изток, но въпреки това, всяка сутрин то ще прави точно това – ще изгрява от изток. Лъжата, обаче, за да съществува, има нужда някой да вярва в нея.“

  @ Филип – „Аз бях от онези, които се отказаха да гледат филма в средата на първата част. Мисля, че постъпих правилно.“
  Ако един филм (книга) е лош/тъп/лъжлив, това не означава, че ако го изгледаш/прочеташ докрай непременно си се минал. Напротив, изгледвайки го докрай ти ще можеш да коментираш после колко е бил лош, именно защото си го изгледал и знаеш за какво става въпрос. Или иначе казано, неизгледвайки го докрай не означава непременно, че си спечелил – понякога е хубаво да видиш какво е лош филм.

 16. Lyd, никъде не казваш какво мислиш за конспиративната теория във филма, освен може би че би трябвало човек да стигне до нея и без самия филм.

  Тези две неща:

  „както и че американското правителство използва повода да насочи много пари към войната с тероризма“

  „че някои изказвания на Буш и компания звучаха нелепо, че нещо не се вързваше“

  не водят до тези две:

  „тези сгради не могат да станат на пух и прах при такъв сблъсък“

  „и че, да твърде е вероятно Буш и компания да са организирали шоуто.“

  Всичко е възможно, не бива да се изключват възможности. Няма лошо да допускаш вероятността правителството да е организирало всичко. Но каква е вероятността такова нещо да се режисира?

  Планът със самолетите би могъл да хрумне само на хора, които не желаят да оцелеят след края на мисията. Ако решиш такова нещо никой не може да те спре, на летище или не. За сградите съм чел различни версии на това защо не са устояли на удара (и какво е трябвало да стане, за да устоят).

  Та, за Буш… Едно е да се възползваш от възникнала ситуация, а друго е да я провокираш. Дори Хитлер, за да оправдае нападението си над Полша, е направил много по-малка сценка.

 17. Тук не обсъждам кое е по-вероятно 🙂 Просто казвам, че на човек може да му мине през ума някое и друго съмнение. Поне на мен ми се случва.

 18. Хм, колко много думи – какво лошо може да има в лошото кино, освен това, че е лошо?
  Все още не съм гледала филма, макар да обещах на Ал – Ал, че намеря време някой ден.
  Лид, фактите – и ти се опираш на тях доста често! 😉

 19. Определено американската телевизия промива мозъци, може би съм се вманиачил от Zeitgeist, но започнах да се ослушвам за нещата около Буш и САЩ, погледнах и за Чавес http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%B3%D0%BE_%D0%A7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%81
  Може би единствения човек, който играе против САЩ – във филма го споменаха, споменаха също нещо за Иран – нали ги заплашваха, за да спрат обогатяването на уран-а ( дори за мирни цели не им разрешиха )
  Поздрави.

 20. Към Манол: Като противоотрова на отвратителната американска пропаганда ти препоръчвам редовно четене на ирански блогове. В моя блогрол има четири, които харесвам.
  Към Лид: Не съм съгласна, че противопоставянето ислям – християнство е актуално сега. Ислямът се опитва да затрие западната цивилизация, която не е идентична с християнството, макар да е свързана с него. Не случайно често наблюдаваме „нечестив съюз“ между ислямисти и християни. Виж само взаимопомощта между християнски и ислямски креационисти, както и между нашия Свят синод и Главното мюфтийство по повод на религията в училище. Дори за съвременния мюсюлмански антисемитизъм има подозрения, че е с християнски произход.
  Аз поне не гледам на никоя църква като на съюзник в сегашната война. Отделни християни – да, но техният анти-ислям май не е толкова заради християнството им, а се дължи на същите причини като моя.

 21. Да пичове и пички истината е една и няма нужда от доказване… а вие какво правите всъщност? Показвате си един на друг кой колко е напред с материала? Изтъквате своята уникална личност и мнение ли? аре нема нужда… живейте си животеца така както го виждате и разбирате… радвайте му се без да крастосвате шпаги… незнам дали любовта щяла да спаси света ама дискусии като тази определено съкращават значително приятните моменти 🙂

 22. Хора , писането е яко „нещо“ , но все пак… Филмът затова е филм , защото е естествено продължение на добрата стара литература & more… Що за тъпотия въобще е филмовата критика ? препоръчвам на пациентите „Квантова психология“ от Робърт Уилсън ( впрочем всичко от Уилсън ). Е-е-ей , споко бе ? БГ- конспираторите са „най- конспиративни“ 🙂

 23. Това, че мнозина са развили параноя към теорията на конспирацията съвсем не означава, че конспирация няма;)
  Гледах Zeitgeist и ми направи впечатление елементарният му популизъм. Не мога да отрека обаче, че засегнатите проблеми стоят на дневен ред. Реших, че е направен като за американци – лесно смилаем и провокиращ. Колко от тези американци са го гледали и какъв е бил ефекта, това вече е пас- загадка…

 24. „“Опасявам се, обаче, че след замислянето, много хора ще решат, че са бепомощни жертви на конспирацията, ще въздъхнат и ще си продължат по старому. Zeitgeist не им дава кой знае какви надежди, освен посланието, че любовта ще спаси света. Ако беше чак толкова образователен, можеше да им даде някои насоки –““

  Да си чувала за Движението Зейтгейст?Май имаш нужда да правиш по обстойни проучвания преди да коментираш нещо а?

Коментари са забранени.