костенурката художник

Ако срещата ти с акварела е била в обикновено училище, най-вероятно нямаш идея какво си изпуснал, защото може да не си виждал добри акварелни рисунки, или ако си виждал, да не си знаел, че са акварелни. Нещата, които произвеждахме в училище бяха продукт на некачествени бои + липса на каквато и да е идея какво да правим с тях.

Истинският акварел е прозрачен и лек. Това го отличава от маслото и темпера, които са непрозрачни и могат да се напластяват. Истинските майстори не използват бяла боя. Бялото в рисунките им блести с белотата на чистия лист.

Аз си падам по по-пестеливи рисунки, като повечето на Alwyn Crawshaw, затова и избрах да се уча от него. Мисля, че в книжарницата на Книгомания на “Шипка” съм виждала същия.

Разбира се, нямам нищо против и някои по-наситени рисунки, като тези на Щъркелов, признат за Цар на акварела. Преди години ми го препоръча моят приятел Добри, галерист в старата градска галерия – там дори май имаше някоя и друга негова картина.

Харесвам и тези по средата – например на Чудомир (да, авторът на Кака Сийка е и художник. Някой ден трябва да посетя музея му в Казанлък) – даже някога прерисувах неговата кошничарка.

Мисля, че зенът на акварела е в следното: да действаш бързо и смело – иначе стават едни сковани зубрачески изпипани рисунки, на които липсва размах.

Разбира се, има доста нещица, на които не ни учат в училище, но тези смятам за основни:

1. Има хубави и скапани бои, хартии и четки – ние обикновено купуваме на децата скапани, защото не знаем за съществуването на другите; другите не се продават в обикновените книжарници.

2. Има различни видове цветове – синьото не е просто синьо – има няколко качествено различни видове синьо; да не би тези червени квадратчета да са в еднакъв цвят?

Тук има още много цветове.

Днес започнах да си припомням цветовете и тренирах рисуване на тръби и постепенно изсветляване. Искаш ли да знаеш още неща за рисуването с акварел?

Advertisements

7 thoughts on “костенурката художник

 1. рисуването с цвят винаги ме е тормозело;
  само акварелът ми е давал свобода и удоволствие, особено пък ако се смеси с молив или въглен 🙂
  и колкото повече вода, толкова… повече! 🙂
  ше ме накараш да извадя боичките тия дни… :)))

 2. без особена връзка с темата.
  Аз искам да се науча да скицирам или да правя графика. То нали това е началото. Обичам да рисувам но не мога. Аз и да пеех не мога. Но въпреки съпротивата от околните 😀 се научих с практика.

 3. И с рисуването е така 🙂 Можеш да започнеш така, както започват всички деца: с прерисуване на картинки от книжки 🙂 Ще ти дойде кураж и ще си придобил и сръчност.

 4. М да 🙂 всеки има таланта в себе си , само трябва да го развие с повече желание, време и средства. – поне така казва моят учител по изобразително изкуство на когото тайничко се възхищавам 🙂
  Иначе – графиката винаги ми е допадала повече от живописта(може би, защото не ме бива в тази област на рисуването). Ще е интересно, ако постнеш малко повече за разнообразието на нюансите на цветовете и постигането на някои техники бързо и лесно 🙂

 5. щъркелов и на мен ми харесва. преди години в софийска градска галерия имаше негова изложба.

Коментари са забранени.