картата на ума

Tony Buzan обяснява какво е

Доколкото си спомням, познавам метода mindmapping (мисловните карти) от книгата на Тони Бузан (на бг го пишат Бъзън, Бъзан, a на en е Tony Buzan) Използвай интелекта си на изд. Кибеа.

От няколко години насам го препоръчвам на учениците си, но тъй като не настоявам, повечето от тях забравят за него. Жалко, защото би могъл да им помогне да научават лесно и бързо и по-трайно уроците си, без да зубрят безмозъчно.

Пишещите книга, доклад или дипломна работа могат спестят доста време ако построят скелета на работата си под формата на mindmap.

Да правиш mindmap на хартия е приятно – особено ако имаш празно място на пода, големи листове хартия и цветни моливи. И все пак, да го правиш на компютъра си има доста удобства – лесно се редактира, а и можеш да си водиш допълнителни бележки, които да откриваш и свързваш лесно.

Днес потърсих онлайн приложения и се спрях на Mindomo. Не е толкова шик като предлаганото от самия Buzan (ето тук го рекламира и на видео), но за това, с което съм се захванала в момента ме устройва. Харесват ми бележките, които мога да прикрепям навсякъде.

Хубаво е презентации и сайтове да изглеждат като mindmaps, учителите да дават mindmaps вместо сухарските линейни планове с точки и подточки. Така хората винаги имат цялостната картина на нещата, и могат да я развиват органично.

Хубаво е да си представяш образованието си, а и целия си живот като mindmap.

Реклами

3 thoughts on “картата на ума

  1. Първия семестър имах предмет, по който използвахме картата при всяка дискусия 🙂 Дотогава не бях запозната с нея, но сега определено мога да кажа, че прави работата по-приятна.

  2. mind mapping е страхотно средство за учене и планиране – пести време, използва и стимулира въображението ти, помага ти да си по-организиран, доставя ти удоволствие – препоръчвам го на всеки, който има нервите да се запознае с него 🙂

Коментарите са изключени.