деликатни размишления

Партията на мнозинството в Турция смята, че на жените трябва да е разрешено да носят забрадки в университетите. В Ирак жените все по-често са притискани да носят забрадки. Колко трябва да е зряло едно общество, за да даде свободата на всеки да избира дали да носи забрадка или не?

Ако някои уязвими групи от населението, като например жените, биват притискани да се откажат от нещо, с което не пречат на никого, да ги подкрепим ли и по какъв начин, или да не се намесваме с аргумента, че уважаваме културните различия?

За момент си представям как пуритански настроени мюсюлмани се обединяват с Воини на Тангра и решават да се борят за традиционните семейни ценности. От жените се очаква да се омъжват девствени да въртят къщата и да вземат разрешение да се видят с приятелки на кафе (от приятелка туркиня знам, че живеещи в градска бг среда мюсюлманки плащат за операция, създаваща илюзията за непокътнатост на девствената ципа, а с Воините на Тангра можеш да се запознаеш лично).

Мислиш ли, че мъжете в тази страна биха могли да изградят етническа стабилност, обединявайки се около патриархалните ценности? Интересно какво могат да измислят жените. Или смяташ, че нашето общество е имунизирано срещу лудостта?


Advertisements

3 thoughts on “деликатни размишления

 1. Имам много смесени чувства относно мюсюлманските забрадки и мисля, че носенето им ще е въпрос на избор едва когато (и ако) мюсюлманите престанат да вярват наистина и забрадката стане просто нещо, с което си омотаваш главата, ако в жега или студ нямаш подръка подходяща шапка.
  Засега това е утопия и според мен не може да има свободно носене на забрадки – те са или задължителни, или забранени. Неотдавна писах пост по тази тема:
  http://mayas-corner.blogspot.com/2008/02/turkish-universities-to-allow.html
  По-късно прочетох, че някои правоверни турци почнали да бръснат главите на своите момичета, така че те, щат не щат, да носят забрадки.
  Неотдавна канадски мюсюлманин уби 16-годишната си дъщеря, защото ходела без забрадка. Сутрин излизала омотана според бащината воля, но после се преобличала в прилепнали дрешки като съученичките си. Таткото не могъл да понесе този позор.
  Колкото до операциите за възстановяване на химена – всяко нещо, доведено до крайност, преминава в своята противоположност.

 2. Хм, Турция е много сложен казус. От приятели турци разбирам, че там нещата просто вървят в крайно консервативна посока със страшна скорост. Опитвах се да споря с моя позната, че няма нищо лошо в забрадките, ако на някого му се иска да ги носи, но тя обясни, че това може и да е вярно само в страна, в която няма опасност от възраждане на ислямизма. С две думи: забрадката носена в Лондон означава културна идентификация, в Истанбул значи нещо доста по-страшно.

  Възможно е мюсюлманките да плащат за такава операция, но пък е важно и да се разбере, че не всички в Турция са мюсюлмани: общо взето съм попадал както на много религиозни хора, така и на турци, които с нищо не се различават от да речем българи, гърци и прочее племена живущи в Източна Европа…

  Нашето общество, мисля е съвсем изолирано от лудостта. Някои хора говорят за патриархални ценности, но като опре до спазването им всички се покриват. Така че няма от какво да се притесняваме 🙂

 3. Ако традицията и религията задължават мюсюлманските жени да ходят със забратки,то аз нямам нищо против,но не и в България.Това не е нормално за една християнска държава.Така че,дори и мюсюлманите трябва да се съобразяват с това.Нямам нищо против тях,но те са длъжни да спазват законите на тази страна. А що се отнася до семейните отношения,това касае само хората от това семейство.Всеки сам избира с кого и как да съжителства.Съжалявам! България над всичко!

Коментари са забранени.