Не! на тийнейджърските мустаци

Преди няколко години, докато Тошето все още беше ученик в гимназията, ми разказа за благородната инициатива за премахване на мустаците на осмокласниците. Няколко по-големи момчета канеха малките да играят тенис на маса, сприятеляваха се с тях и започваха да им подхвърлят колко по-прекрасно ще изглеждат без мустаци, докато в един момент осмокласниците се предаваха.

Ще ми се всички мустачени феи да бяха по-скоро като Тошето, отколкото като състудента на Бу или пък менторките на училищната мода. Когато става въпрос за първото премахване на мустаците, деликатността никак не е излишна, особено при момичетата, заради хилядолетния предразсъдък за противоестествеността на женските мустаци.

И при момчетата, и при момичетата, обаче, първото премахване на мустаците е своего рода инициация, и не е лошо да бъде съзнателно подпомогнато от възрастните. Основната причина е, че повечето деца очакват специално разрешение. И в твърде много случаи ако не го поискат, възрастните не се сещат сами да го дадат, а ако го поискат, често получават отказ под предлог, че още е рано или че е опасно.

В такива случаи децата се измъчват и изпълват с комплекси, дори и ако никой не обръща внимание на мустаците им, но очаквате ли от връстниците им да бъдат толерантни и симпатизиращи? В повечето случаи не са, и подлагат мустакатите на жестоки унижения, които може да ви изглеждат смешни, но моите собствени наблюдения показват, че понякога водят до сериозни последствия.

Днес има все повече щастливи тийнейджъри, чиито родители дават благословията си, в много случаи и преди децата им да са се сетили да я поискат. Дори и в тези случаи, обаче, понякога се долавя напрежение, което идва от едно от табутата на нашата култура – убеждението, че децата не са господари на телата си до определена възраст. Обезскосмяването на други части на тялото, татуитовки, пиърсинг, боядисване на косата, гримиране, мастурбиране, секс, пушене, пък дори и начина на обличане и хранене могат да попаднат в обсега на това табу, но, разбира се, в различни комбинации при различните семейства.

Мисля, че най-здравите индивиди израстват там, където родителите не се опитват да ограничават правата на децата си върху собствените им тела и не се опитват да ги манипулират, а да ги просвещават. В тези случаи децата се научават да вземат по-добри решения, и го правят спокойно, изпълнени с достойнство и самоуважение.

В такива случаи не е нужно момчето да бие камбана, когато избръсне първите си мустаци, нито пък момичето, когато използва първата си дамска превръзка. Младият човек просто е взел поредното решение, понеже е наясно, а е наясно, защото родителят му го е просвещавал всеки ден – в разговор, с купуване на книга или филм, с личен пример или просто като е оставил детето си на мира – да следва любопитството си, да изследва и да учи. Ето така човек расте спокоен, уверен, самостоятелен и отворен за нови идеи и общуване – дори и с родителите си.

Защо някои родители не подхождат по този начин, а?

Ако продължавам да те кефя, продължавай да гласуваш за мен – в горния ляв ъгъл на страницата, до снимката ми (долу вдясно) кликни върху зелената буквичка В, а може и да ме аднеш в Technorati от бутона под снимката.

Реклами

4 thoughts on “Не! на тийнейджърските мустаци

 1. И си отново права 😀

  И докато майка ми ни беше научила навреме какво става с телата ни – от съвсем малка, шестгодишна поне зная какво и що, поднесено съобразно възрастта ми – то за други неща би ми се искало да знам повече. Но пак не мога да се оплача – леля ми например ни е давала някои напътствия в по-прав текст, отколкото майка ми би могла (защото не й е в природата или защото не би й хрумнало, не знам кое), така че не съм била лишена.

  Виж, за обезкосмяването на крака, ръце и мустаци (в този ред еволюция през годините) имах сестра си за светъл пример. Тя като по-голяма мина през всичко преди мен, макар че не бих казала, че ме напътстваше особено деликатно 😆
  „Е, как ще ходя с космати ръце, чувствам се като маймуна!“… Казвам ти дъще, сещай се, снахо.

  И аз се сещах. Единствено за мустака не бях в крак 😀

  (и истината е, че откакто започнах да си махам космите на ръцете преди десетина години, Бога ми, наистина се чувствам като маймуна, когато не го направя… кака беше права.)

  Но в крайна сметка истината е, че и най-загриженият и любящ родител може да не е в час какви комплекси измъчват детето му. Майка ми винаги е била близо до нас, подхождаше с голямо разбиране към куп неща. Въпреки това, не знае за някои тайни (мои и на сестра ми), нито знаеше за голяма част от комплексите, които имахме – и които успешно преодоляхме, може би все пак благодарение на възпитанието, което получихме от майка си.

 2. няма пък никога да си махна космите на ръцете, пък, ще си ходя космата там. все пак едно място освен главата трябва да остане по мен за да доказвам в края на зимата че наистина съм руса, ама не от боя…тъпичко

 3. а да, и да добавя, щото наистина много много се кефя. Бог и родителите ми са ми дали лице от което не се налага да махам ни един косъм или пъпка. БЛАГОДАРЯ ИМ

 4. Аз искам съвет. Аз съм момче на 14 години и имам мъх и ме дразни. Та въпросът ми е, когато мъхът стане мустак, има ли някакъв метод като го махна, да си проличи мъничко чак след две седмици. Защото не мисля, че на четиринадесет годишен му отиват мустаци. Така че, пишете ми ако има някакъв метод

Коментарите са изключени.