Кой сте Вие, Мистър Стоев?

Преди повече от десет години, когато работех в езиковата гимназия, течеше кампания за поръчване на речници от едно издателство. Рекламирах един от тях на Мистър Стоев, и той очарован си поръча. Когато предадох поръчката на отговорната колежка, тя възкликна “За какво му е на Стоев тоя речник? В гроба ли ще го носи?”

Възрастта на Мистър Стоев е загадка за мен, но съм сигурна, че е минал 80 отдавна. Макар че в последно време изглежда някак крехък, той продължава да е зает и да няма време за губене. Прави записи от кабелната телевизия, а напоследък се интересува от компютри и може да е успял да прехвърли видеотеката си от лента върху дискове – една от важните му мисии.

Как Мистър Стоев успява да запази страстта си към живота, въпреки че здравето му не е идеално?

Напук на повечето изследвания, които твърдят че един от факторите за дълголетието е щастливият семеен живот, Мистър Стоев е ерген. Известен е с това, че по-скоро избягва да комуникира с повечето хора. Рядко отваря вратата ако му позвъниш. Няма телефон. По едно време му подариха мобилен, но ми каза, че не е лошо човек на тази възраст да има телефон в случай че му стане лошо, но само при условие, че никой не знае номера му – иначе би изгубил свободата си.

Преди време едно пиленце ми каза, че всъщност е пуснал в действие мобилния телефон, но очевидно го пази в тайна от широката общественост.

Мисля, че това е едната тайна на дълголетието и жизнерадостта му – той просто не общува с хора, които непрекъснато ще му напомнят, че е стар и немощен и трябва да живее по подобаващ начин.

Когато не успее да избегне контактите, той се старае да избегне разговорите за своята възраст и здраве. Беше ми разказал, че преди години, когато ходил в София да му правят байпас, не казал на никого. На излизане от болницата го блъснала кола. Превързали главата му и си хванал влака към дома. Когато наближил Хасково, махнал превръзката, за да се отърве от излишни въпроси.

Другата тайна на Стоев е безкрайната му любознателност и непрекъснатото учене. Макар че отдавна е пенсиониран като учител по английски, продължава да учи английски и понякога ми задава някои граматични казуси. Разбира се, интересите му се простират далеч отвъд английския. Ето защо, когато го срещна, винаги ми разказва нещо интересно, което често свързва със самата мен, понеже, макар и интроверт, Мистър Стоев се интересува от хората, наблюдава ги, размишлява за тях.

У много хора Мистър Стоев буди недоумение и снизхождение, но у мен искрено възхищение и много, много обич.

Long live Mr Stoev!

ако те кефя, гласувай за мен – в горния ляв ъгъл на страницата, до снимката ми, кликни върху зелената буквичка В или добави блога ми към любимите ти в Technorati като кликнеш под снимката

Реклами

27 thoughts on “Кой сте Вие, Мистър Стоев?

 1. Аюрведа, за разлика от нашата алопатична медицина, смята, че два са основните рискови фактори за здравето на човека:

  1. Неправилното хранене
  2. Междуличностните контакти

  Може би това обяснява нещата в конкретния случай…

 2. Lyd, така ще се окаже накрая 🙂
  Аз нямах щастието да ми преподава, защото учех френски. Но е замествал в няколко часа, които ми бяха достатъчни, за да разбера, че този човек е изключителен.

 3. Гледай ти! Коя година си завършила? Аз съм учила там от 1984 до 1989, нооо съм и преподавала: 1994-1999 🙂 Така че може да сме се засекли -предполагам през втория период 🙂

 4. От тук научих много повече неща, от колкото бях разбрал в няколкото ми срещи с Мистър Стоев. Тогава (а и сега) го смятах за много загадъчен човек 🙂

 5. Д-р Уолък обяснява тези неща доста добре-“ Умрелите доктори не лъжат“-www.yosif.net
  Честита Баба Марта на всички!!!
  Бъдете здрави!!!

 6. Аз съм от последния випуск на Никола Стоев и съм изключително радостна да прочета какво става с него – всъщност целево търсих информацията. Преди 13 години беше на 73. Невероятен човек!

 7. И аз имах щастието да се докосна до Стоев.Беше ми класен в подготвителен клас през 1995.От тогава не съм срещал подобен преподавател

 8. Мистър Стоев е култов във всяко отношение. На мен ми беше класен 88-89 и още помня уроците му по английски. Благодарение на него получих страхотни основи на езика, което и до ден днешен личи. Желая му здраве и още много време сред нас

 9. Ние също сме ученички на Мистър Стоев от предпоследния му випуск,за нас този човек е незабравим.

 10. Георги, Росица, Стефка-май ще е съберем доста съученици.

 11. Беше ми много интересно да прочета нещо за г-н Стоев. През далечната 1968 г. постъпих в английската гимназия в Пловдив. Определиха ни за класен ръководител и основен учител по английски г-н Стоев. Предполагам, че става дума за същия г-н Стоев /още тогава не беше много млад/, защото ни каза, че е от Хасково. За съжаление, много скоро, може би месец след началото на учебната година напусна, мисля, че замина на работа като преводач в Либия. Радвам се, че все пак съм имал контакт с изключително обаятелната личност на г-н Стоев. Макар че времето беше кратко, имахме възможност да го опознаем по-добре, защото ни придружаваше по време на едноседмична екскурзия из страната.

 12. Comrade Stoev !!!!!! Най-най-любимият учител на 4-ти випуск 1961-1966 г !! Моля, ако някой има координатите му в Хасково, да ми ги съобщи веднага. След две седмици ще имаме среща в Пловдив на випуска и бих искала да го поканя.

  Невероятен учител по английски! Невероятно разностранна култура ! Сташно добър човек ! Страшен хумор ! Пускаше ни на лентов магнетофон целия мюзикъл My fair lady !! Учеше ни на разни песни за училищните фестивали и как да си акомпанираме с 3 лъжици !
  Лучка Николова тел.0888-54 96 79
  e-mail : Lnikolova@mail.orbitel.bg

 13. А нас ни караше да правим спектакъл на Сноу Уайт.
  Сега се сетих и за финалния спектакъл след подготве клас. Бе невероятен тип.

  Лидия, да не би да сте Наоми Кембъл на езиковата.

 14. Боже, Мистър Стоев, та това е жива легенда, човека, който ни отвори вратата към красотата на английския. Такъв учител се помни за цял живот. Дано още е жив и здрав, пожелавам му го от все сърце

 15. На 28 Юни 2015г. се спомина нашия уважаван учител Мистър Стоев !
  Милият той, обичан и уважаван от нас – нашият ВУЙЧО КОЛЬО !!! Мир на праха му !!! негова племенница Пенка

Коментарите са изключени.