къде да се дене човек?

Когато дойде пролетта, идват и лястовиците. Ако старото им гнездо е разрушено и собственикът на прозореца не позволи построяването на ново, те успяват да си намерят друго място. Мънички са, не бият на очи и могат да си позволят да се заселят в необитавана къща.

Ако нямаш дом и крака, а имуществото ти се побира в инвалидна количка, нощуваш в безистенче в центъра на града, край лъскави магазини. Ако те изгонят оттам, преместваш се от другата страна на площада и се предпазваш от валежи като се увиеш с найлон.

Бих искала отново да гледам френския филм “Без покрив и закон” (Помощ! Lee Ann? Не знам заглавието на френски. Предполагам, че е от началото на 90те или края на 80те) – за една госпожица, на която й писна да работи като секретарка, напусна работа и стана скитница. Накрая замръзна в една нива.

(Ако не ме мързеше, щях да пиша нещо и за “Опасен чар” с Тодор Колев. Припомнете си монолога в края на филма.)

С типичната си претенциозност, искам да имам покрив, но да съм извън закона. Искам да си построя къщичка, но без да се занимавам с формалности като разрешителни за строеж и пр. Искам да я построя с каквото намеря и както ми харесва – да добавям стаи да променям и да нося отговорността ако някой ден ми се срути на главата. Очевидно е, че не искам да се претрепвам от работа, за да изкарам всичките пари, които да ми осигурят къщичката по редовния начин, което включва и купуване на земя и т.н.

Много хора по света го правят, и по някое време се оказва, че са строили върху нечия собственост или пък ги настига ръката на някой закон за строителството и пр.

Чудя се, има ли все още някъде по земята ничии земи, в които можеш да живееш свободно като птичка божия? Или пък такива, чиито собственици нямат нищо против да свиеш малко гнезденце някъде из големия им имот?

Advertisements

6 thoughts on “къде да се дене човек?

  1. Имаше една жена, която живееше в колиба до НДК и когато се опитаха да я изкарат оттам, за да я настанят в дом, тя пищеше и не даваше. А хората искаха само да й помогнат, защото е стара и болна.

Коментари са забранени.