аз съм не по-малко тъпа

За трети път днес попадам на този клип, който иска да покаже тъпотата на американците. Едва ли някой влага кой знае колко съзнание, когато го препраща на колеги и приятели или го поства в блога си. Може би не всеки държи да покаже колко тъпи са някои групи от населението, с които не се идентифицира. Повечето хора го правят за да се поразведрят.

На мен тази американка ми стана симпатична от първия път и днес с удоволствие си пуснах клипчето. И отново ми хареса това, че е мила и непретенциозна, че не се опитва да се прави на нещо, което не е. Съвсем случайно открих, че е известна певица. И чух тази песен. После попаднах на интервюта с нея, с майка й.


Мога да си представя как се чувства майката. Някога можех и аз да се окажа в нейното положение, но имах повече късмет. Някога разказах историята за домашното насилие и отвличането на сина ми. Да, и аз обмислях варианта никога повече да не го потърся ако остане при баща си. И предполагам, че едва ли щеше да му е лесно да ми прости.

Кели ми е симпатична, много симпатична. Също като нея, бих се провалила в състезание като “Това го знае всяко хлапе”. И ако можех да пея толкова хубаво, и ако изглеждах толкова добре, и ако бях толкова сладка, сигурно милиони хора по света щяха да си препращат клипчето “Тъпа българка не знае колко е дълга южната граница на България”. Знам, че нищо не знам и не мога да се науча дори да се срамувам от това.

Важното е хората да се забавляват.

Добавка:

Ето как Кели става известна с участието си в American Idol, където журито се държи малко по-различно от нашенското тук.

Е, не мога да не добавя и това, като си мисля за една моя добра приятелка 😉

Боже, продължавам. Тя е драматична като мен 😀 Ако имаш мечта, гледай следващите клипчета:

 

Реклами

28 thoughts on “аз съм не по-малко тъпа

 1. Едва ли щяха да те разнасят толкова из мрежата, ако се провалиш на „Това го знае всяко хлапе“. Както сама каза, „ти си една тъпа българка“. Половината не знаят къде е България и не ги интересува.
  Тук не става дума за Кели Пиклър. Тя е сведена само до символ на една световна сила, от чието „нагло“, „нациоцентрично“ и „надменно“ поведение се дразнят много хора по целия свят.
  Това е някакъв тип плебейско отмъщение.

 2. има едни хора за които незнаещия е виновен че не знае, размахват пръст като някоя смачкана даскалица на незнаещо дете и леят възмущение или присмех ма как ма що, ми защо и е да знае след като е щастлива и без да знае

 3. Не е така, Voxy. Аз в географията съм много слаб, нищо не знам, но че Франция е столица на държавата Европа… е прекалено. Тъпо е да не знаеш, че има други държави освен твоята. Непознаването на другите държави, на различния режим в тях те прави социално невеж.

  А освен това, ако нямаш поне елементарна обща култура, много лесно можеш да бъдеш подведен от всякакви шарлатании от сорта на „ваксините пораждат аутизъм“, „водата реагира на емоции“ и т.н. В крайна сметка се озоваваме в един свят, в който хората нямат представа от това как техниката и обществото работят, карат си по инерция, че „някой се грижи за това“…

  Ако не си прочел книга през живота си, а четеш само в Интернет, концентрацията ти и способността ти да смилаш сложна информация, също загнива.

  Да, много сладко и симпатично се държи – типично момиченце със сьответните за момиченцата емоционални мечти. Да, вярно е, че е и човешко същество със житейската си драма. Да, вярно е, че това също е начин, по който може да съществуваш, че и за някакви каузи да се бориш. И какво? Това не ми помага да оценя по-високо изказвания от типа на „не зная какво ще направя в следващия момент“ и „слушам какво ми казвате, но чувам само това, което искам“.

 4. P.S. А за това, че е щастлива без да знае – невежеството е блаженство, да. Адам и Ева не е трябвало да излизат от оковите на рая с тоя проклет плод на познанието.

 5. Жилов, гледай последните две клипчета и прецени колко е тъпа въпросната блондинка. Как точно преценяваш колко прекалено е невежеството? В Интернет също се намира сложна Информация, както и доста проста на хартия 🙂

 6. Изгледах абсолютно ВСИЧКО, преди да напиша коментара, при което навъртях 60 МБайта трафик (в службата имам 200 MB ограничение на трафика дневно).

  Ами не, Лид, тя е на нивото на повечето ми съученички, когато бяха на 16. По дяволите, някои от тях имаха повече екзистенциален усет от нея. Тия mundane приказки, които трябваше да изтърпя, ми показаха що за oxy(moron) е. Това какво ти привиждаш е съвсем друго. Може да си съпричастна на преживяното от майка й, но тя впрочем не разбира майка си. Така че…

 7. P.S. (още веднъж) За да е ясно защо съм толкова рязък – всички момиченца искат да бъдат певици, моделки или нещо такова и тя не е изключение. Разликата е, че може да пее, но това не ми променя особено мнението.

 8. Смешно ми е как „общата култура“ на американците винаги се мери по знаенето на разни европейски столици, все едно Европа е център на света. И после европейците се сърдят, че американците не виждат по-далеч от носа си. 🙂

  Средностатистическия българин не прави разлика между ЕС и Съвета на Европа, личен опит.

 9. В последно време се чувствам нещастна и депресирана. Сега разбрах, че причината е, че знам къде се намира Буркина Фасо и дори коя е столицата на Бруней. Толкова съм старомодна. Ех, как искам да съм куул като тази блондинка.

 10. и аз понякога се изказвам неласкаво за американците, а после се случва да попадна на хора тук, които също не знаят някакви неща, които си мислим, че всеки трябва да знае от обща култура
  това, за което май говори Lyd, което и на мен не ми харесва е фактът, че се подиграваме и забавляваме толкова публично или дори въобще с някого
  май преди няколко дена Lyd беше писала, че не харесва Слави и други, които също така публично се забавляват и подиграват с хората в разни предавания – ужасно
  всеки човек има достойство все пак, нали?!

 11. Има и по-трагични случаи. Ще ми трябва известно време да формулирам смислен коментар и той вероятно ще се появи като пост в блога ми.

  Яна, средностатистическият българин е, меко казано, доста необразован, така че не става за пример. Виж, интересува ме средностатистическия германец. Или швед. Или ако наистина искаме да иззлобеем, японец. 😈

 12. Не, не е вярно Лид. Не си толкова неиформирана ( думи като умен и глупав не обичам да използвам) относно географията, убедена съм.
  Съгласна съм, че непознаването на другите държави, на различния режим ти отнема от виждането на обща картинка на това как стоят нещата по света и у нас. А то е важно, за да не могат произволно да те лъжат.

  Това, че момичето ти е симпатично и не би се срамувала да си на нейно място е друга бира.

 13. Географията ми е най-омразната наука и съм убедена, че не знам много повече от Кели. Не знам и много други неща и знам, че понякога успяват да ме излъжат.

 14. Мога да кажа същото за себе си (мразя географията, невеж съм и за много други неща и т.н.), сьответно разбирам цялостната идея на това, което искаш да кажеш с този пост, обаче мисля, че привиждаш в Кели неща, които ти се иска да видиш. Разлика ИМА и тя не е малка – останалите филмчета само я открояват.

 15. Аз също съм невежа за много неща и не ме е срам да си го призная. Примерно, не знам какви са функциите на Съвета на Европа и никак не ми е важно. Но все пак знам, че Америка е континент, знам повечето американски щати и най-големите градове. Не мисля, че това е някакво изключително познание в областта на географията. Не живеем в средните векове, все пак.

 16. Стига вече с това знание.
  Възприятието си за личността на Кели съм го базирал не на филмчето, на което не знае какво е Европа, а на останалите филмчета, където се вижда от какво се интересува, какви цели има в живота и как се отнася към нещата. Оттам виждам, че тя е едно най-обикновено и не особено осъзнато момиче, което може да пее.

  Имала тежко детство, искала да се харесва на всички, подражавала на другите, но сега знае, че трябва да е себе си и да следва мечтата си (да бъде звезда, да пее). Колко проницателно, до какви истини е стигнала, какво откровение за живота!

  Знанията ПОНЯКОГА (и този случай е един от тях) демонстрират цялостната отвореност към света и интереси на един човек. Нейните не се простират много далеч от това, което е „shiny“.

  Така че не би била мой близък приятел. Това е отговорът на въпроса какво заслужава. И причината НЕ Е само в това, че не познава нещата, които са по-далеч от носа й.

 17. А би ли пуснал снимки и видео на всички, които не искаш да ти бъдат приятели в нета с надпис „тъп …“? Повечето хора които познавам са обикновени и не особено осъзнати. Какво ли трябва да осъзнае някой и колко необикновен трябва да бъде, за да е достоен да ти бъде приятел?

 18. Никога не бих си позволила да се подигравам на хората публично, но не мога да изпитвам уважение и симпатия към глупостта и невежеството. Не и в XXI век.

 19. На въпроса ти: не, не бих пуснал в нета видео на хората, които мисля за тъпи, защото не обичам да лепя етикети.

  А що се отнася до това колко „необикновен“ трябва да е някой, за да „заслужи“ да ми бъде приятел: В момента се ровя из блога на Мая, и сега (без никаква връзка или умисъл) се намирам тук и си припомням това:

  http://mayas-corner.blogspot.com/2006/10/tribute-to-great-woman.html

  Аз се интересувам от ей-такива неща – примерно. За да ми е някой приятел, трябва поне мъничко да ни се пресичат интересите; да има желание да излезе отвъд собствения си комфорт и станиоления блясък на нещата, които са „shiny“, да вижда скритото и да мисли за Бездната.
  Това НЕ Е нищо, ама нищо необикновено и не е особено голямо постижение, това е просто това, което различава хората, които са ми приятели от тези, които не са.

 20. Гретел, дейностите на Съвета на Европа имат отражение върху живота ти. България е член. Знанието столица на кой щат е Огъста по-скоро няма отражение върху живота ти, освен ако не си жител на щата Мейн.

 21. Да, може би трябва. Може и да е обвързана с темата за споровете – до къде е желателно да се впрягаш. И че всеки, независимо от факта, че имаш силно изразено мнение по даден въпрос, не би трябвало да приемаш нещата много навътре. Всеки си има мнение просто. Не можеш да държиш приятелите ти да имат същото мнение като теб, за да ги обичаш.

  Мисля си, че трябва да си готов да ги обичаш, независимо от това, че понякога правят или мислят глупости. В крайна сметка всички сме такива, животът също. И трябва да се научиш да го обичаш, да с всичките му отвратителности. Защото има и хубави неща.

  Знам, че звуча като една малка пикла, която дава акъл на всички. Обаче все пак няма такова значение кой изказва мнение, а какво се казва, ако не само прочетеш думите, а и си способен да го свържеш с живота си.

  За Кели, ами макар да мисля, че независимо, че географията ти е най-омразният предмет, не би питала дали Франция или Европа са държави. От една страна, наистина мисля, че това са грамадни пропуски (ако не си сигурен дали Франция е страна, малък е шансът да знаеш, например за Френската революция и последиците от нея), а подобно знание ти би имала понеже то е по-скоро от сферата на историята.
  Момичето е симпатично, но не показва интереси в която и да е друга област, освен себе си. А пък ти не си точно такава. Затова бях писала, че не съм съгласна със заглавието, понеже за теб географията е по-скоро изключение от правилото относно отношението ти към интересите, към света като цяло.
  И въпреки това, което виждам в Кели, виждам и че е спонтанна, че не е зла, виждам хубави черти. С нея е приятно и леко, мога да оценя и това.
  И мисля, че бих и била приятелка, макар и никога да не се докосне до областите, които ме вълнуват.

  Sry, че толкова дълъг коментар, но исках да кажа какво мисля. 😉
  Желая на всички да се усмихват повече, макар че има защо да не го правят и точно заради това!

 22. Мм, според мен това е просто номер, за да се качи популярността на шоуто. Просто мацката отговаряше твърде изкуствено.
  😉

 23. Ще призная, че не знам почти нищо по история. Френската революция – нямам идея кога се е случила, защо и какви са последиците. Едно съм сигурна, обаче – че се е случила във Франция 🙂

Коментарите са изключени.