не ставаме нито за комунисти, нито за капиталисти

Не обичаме капитализма, защото той не е грижовен и не ни гарантира сигурност. Държавата не се грижи много-много за слабите членове и оставя това на самите граждани, които създават граждански сдружения, неправителствени организации и се занимават с благотворителност и решават куп социални проблеми. Ние нямаме сили и кураж да се грижим сами за себе си, камо ли за чуждите хора. И мразим конкуренцията.

В този смисъл повече ни приляга да живеем в комунизъм – държава-родител осигурява на всеки работа и му казва какво точно да прави и … дори и да не го прави добре, го оставя на работа. Колегите му го търпят, защото и те самите не обичат „да се гърбят“ и им е все тая какъв ще е резултатът от труда, за който получават заплата. В резултат се създават продукти и услуги, които няма как да се експортират, освен на ниски цени. Ясно е, че икономиката в този вид не носи достатъчно пари. Затова се вземат заеми, а заплатите не са кой знае какви. Всички потъват заедно, но общо взето не се мразят, защото не се конкурират, нито им се налага да се грижат един за друг.

Българинът се смята за рядко устойчив вид. Интересно ми е дали и как ще оцелее в 21 век. Тъй като е изобретателен и високоинтелигентен, може да открие нов начин за оцеляване – отвъд пазарната и плановата икономика. Йеее! Пък аз веднага ще си облека тениска с надпис „Гордея се, че съм Българка!“

Advertisements

2 thoughts on “не ставаме нито за комунисти, нито за капиталисти

  1. Изобретателни българи ли?… Че какво са изобретили те?…Нищо!
    Високоинтелигентни българи ли?… България не е родила НИТО ЕДИН мислител от световна величина. Всички актуалани наши и чуди НАУЧНИ проучвания доказват, че коефициентът на интелигентност при средностатистическия българин е 36 пункта под коефициента на средностатистическия европеец!

    И вие май сте повярвала на тези митове, създадени от… самите българи. Москва не вярва на сълзи, а Европа- на митове. В цяла Европа се налага вече с пълна сила хвърковатата фраза „Зъл, грозен и тъп като българин“.

    За оцеляването… Демографската наука отдавна доказа и то със 100 %- ова сигурност, че най- късно през 2111 г. на този свят няма да има НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН! Забравете ги тези лакърдии с оцеляването! Тая просто няма да я бъде!

Коментари са забранени.