физически упражнения

Четох това. И после написах това:

Аз вярвам, че Бог не играе на зарове. Мисля, че нещата се случват, защото си има причини за това. Това не отрича свободната воля, предполагам. Понякога, когато сме в дилема пред две много привлекателни решения, пожелаваме някой друг да избере – човек или монета. Мисля, че точно в такива случаи, когато не можем да видим знак и нищо не може да наклони везните, се уповаваме на невидимия закон, в който вярваме. Правим го в моменти, в които усещаме, че интуицията ни е слаба и по този начин се молим на Бог да ни помогне да вземем правилното решение.

Под “Бог” разбирам закон, ето защо казвам, че Бог не изграе на зарове. Тук се намесва и ефектът на пеперудата – една мъничка промяна в изходните условия би променила резултата. Имаме огромен брой възможни и невъзможни изходи, особено ако се вгледаме в детайлите. Но ние не можем да прекараме целия си живот вглеждайки се толкова внимателно че да имаме пълна информация ( а много хора искат гаранции; не съм убедена, че можем да ги имаме, въпреки закона, но това е друга тема). Поне засега не можем.

Другото, в което вярвам е, че можем да се научим, да развием усет да предвиждаме всички възможни изходи … Може би и сега го правим но все пак вземаме решенията си на базата на емоционалната оценка. Би било хубаво да се научим да осъзнаваме емоционалната си оценка. Вярвам, че е възможно. Развиването на това умение се нарича емоционална интелигентност. Това означава да се научим да познаваме на първо място собствените си емоции. “Познай себе си” беше казал делфийският оракул.

След което прочетох това.

* интуицията ми каза да сложа този клип на ТАТУ. не знам защо 🙂

Advertisements

12 thoughts on “физически упражнения

 1. Темата за емоционалната интелигентност ме вълнува напоследък все по често, даже мисля да напиша нещо по въпроса. Имам роднина и приятел, които са сякаш омагьосани по обекти които се гаврят с тях, а моите са обсебени от тях и това продължава доста време. Тук мисля че има пръст емоционалната интелигентност.

 2. хехехее

  ти пък откъде знаеш Бог на Какво Играе?

  мога да препоръчам литература по въпроса, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО условие е човек да е прочел първо дъглас адамс. всичко от него, вкл. „сьомгата на съмнението“.

 3. Тази статия не можах да я намеря, като публикувах предишния коментар: http://www.ft.com/cms/s/81bc32e4-d5e3-11db-99b7-000b5df10621.html
  Или пък известната мисъл на Шопенхауер, че сме свободни да правим каквото искаме, но не сме свободни какво да искаме.
  Има и още по темата за свободната воля. Много още, но не си струва

 4. откакто се върнах от тренировка гладен,към 9,вървейки с единствената мисъл да ям,се прибрах,седнах и четох досега…тези и други статии от блога ти.

  трябва да ти върна WTB,кога ще го гледаме пак с бандата

 5. Днес написах нещо по темата за емоционалната интелигентност, всъщност има много литература за нея, повече отколкото предполагах, но нямам време да чета материалите.

 6. започни с книгата на даниел голман, която е основополагаща. най-малкото е написана от световно-признат психолог, който е баща и на самата теория. и е доста евтина и се намира все още по книжарниците. изд. кибеа

  написах бая коментар в блога ти, ама нещо не излезе 😦

Коментари са забранени.