регресивна терапия

wave.jpg

Вярвам в прераждането и смятам, че имам достатъчно основания. Не ми се обяснява какви. Който се интересува, може да се самообразова.

Тук ще обясня накратко защо към този момент не вярвам в регресивната терапия. Регресивна терапия е припомняне на ситуации от предишни животи с цел разрешаване на проблеми от сегашния. Методите за припомняне биват най-различни. Лечителката, чиято половин книга прочетох тази сутрин, смята, че дори само повторното преживяване на минала проблематична ситуация е в състояние да ни излекува.

Повторното преживяване на болезнена ситуация само по себе си не води до излекуване. Ако не сме пораснали достатъчно за да оценим ситуацията в нова светлина, бихме могли да затънем още повече в настоящите си болезнени убеждения.

Да речем, че терапията ни върне към ситуация, в която сме били нечия жертва и сега се прави извода, че в настоящия живот се опитваме да отмъстим на някогашния си мъчител, от което страдаме самите ние. И какво оттук нататък? Очевидното за мен лечение е да му простим, но друг би могъл да спре до оправданието за себе си – той ме е тормозил, нормално е сега да съм гаден с него. Или пък да пробва да прости, ама понеже не е лесно да затъне в чувство за вина, че не е достоен, понеже не намира в себе си сили за прошка.

Терапията може да ни върне и към ситуация, в която сме били мъчители, точно заради което сега ни мъчат. И по-нататък? Разбираме, че проблемът е в минал живот, т.е. в сегашния сме невинни, но пак стигаме до това да простим на мъчителите (хора или обстоятелства). Останалото препрочети в горния параграф.

ОК. И други терапии, като психоанализата могат да те върнат до аналогични сценарии. Но оттук нататък? Освен това, сценарият, до който ни връща лечителят е винаги предпоследен. Колко време можем да отделим за да си спомняме все по-стари животи? И докъде ще ни отведе това? До Големия Взрив? Е, хайде холан! Предполагам, че дори Далай Лама не е стигнал чак дотам. Ако това беше толкова важна част от духовното развитие на човека, някъде в някоя свещена книга щеше да бъде описано. Ама не е.

Мисля, че настоящият ни живот, не само нашият, но и този на всички познати и непознати хора предлага толкова много материал за размисъл и прозрение кое ни прави истински щастливи и кое не. Но за да се възползваме, трябва да отделим време да се замислим. Но е по-лесно да платим на терапевт да го направи вместо нас.

Не отричам ролята на учителите ( в най-широк смисъл), напротив. Но имам едни съмнения в НЯКОИ от хората, които си вадят парите с терапия … Всички терапии би трябвало да имат за цел да ни помогнат да пораснем. Ако не заявяват такава цел, резултатите са съмнителни.

Реклами

33 thoughts on “регресивна терапия

 1. Спомням си много, много предишни животи,през които съм преминал:
  едно, две прераждания, три, четири, пет, петдесет, сто.Сто хиляди
  прераждания в различни епохи.Знам всичко за тези минали животи:
  къде са протекли,какво име съм носил,в кое семейство съм се появил
  и какво съм направил.Преживях отново и отново доброто и злото,очакващо
  ме във всеки един живот,всяка своя смърт,всяко свое ново раждане.
  Възстанових безброй свои съществувания с точните им характеристики,
  особености и обстоятелства.Получих това прозрение,взирайки се в нощта.

  Буда

  Не може да се каже, че не е описано в нито една свещена книга:)просто все още не си я прочела.А между другото всеки следващ Далай Лама е прероденият предишен.Откриват го когато е съвсем малък и той съответно си спомня ако не всичко то поне по голямата част от миналите си животи.Отричайки регресивната терапия ти отричаш и психоанализата, чиято цел е същата само, че действа доста по-бавно.И все пак не забравяй, че не всички хора са толкова силни колкото си ти и понякога те имат нужда от някой който да им помогне да намерят пътя към разрешаването на даден проблем или вътрешен конфликт!
  P.S.Още веднъж ЧРД:) Надявям се да ти е харесала картичката!

 2. хееей, супер, че се появи коментар по тази тема. хич не се и надявах.

  всъщност този цитат ми е познат, но не знам защо никак не ми изплува, докато пишех статията. може би така ми е било по-удобно 🙂

  да, не всеки успява да се измъкне сам като се издърпа за собствената си коса като барон фон мюнхаузен 🙂 не мисля, че аз съм вторият мюнхаузен. мисля, че на мен ми помагат книгите, които чета, разговорите с някои хора, но най-вече собственото ми желание и намерение. трудно ми е да ги разделя някак.

  да, всъщност отричайки регресивната терапия, отричам и анализата. не съм се подлагала на нито едно от двете. но живея с чувството,че и двете терапии те отвеждат донякъде, показват ти нещо за самия теб, но помагат ли ти да вземеш решение да се спасиш?

  може би проблемът не е в терапиите сами по себе си. те са просто инструменти. една терапия е подходяща за един, друга за друг. мисля, че тук важно място има и личността на терапевта. той не може да е просто анонимен. както и духовните учители не са просто анонимни. и от дали е пораснал, докъде е стигнал в духовното си развитие зависи много. терапевтът трябва не просто да те доведе до сърцевината на проблема, но и да ти помогне да намериш път навън.

  струва ми е, че има терапевти, които се обличат в езотеричност и сякаш изпращат послание до пациента си „ти не можеш да се справиш сам“. струва ми се, че има терапевти, които имат нужда от лечение, които са слезнали в дупката и могат да преведат пациента си до дъното, но не могат да му помогнат да намери сили в себе си да се издигне.

  държа да отбележа, че това са все пак предположения въз основа наблюдения върху хора, които имат смелостта да лекуват други хора.

  понякога ми изглежда много просто: показваш на хората, че действията им имат последици и те хоп, вече внимават какво правят. но на практика не се получава точно така с повечето хора.

  понякога ми изглежда и че сложните терапии носят риска и терапвет и пациент да се загубят из незначителни лабиринти на душата.

  а рожденият ми ден е на 3 май 🙂 картички още не съм видяла, понеже не съм отваряла пощите 🙂 но все пак благодаря за поздравленията 🙂

 3. Защо се слага знак за равенство между психоанализата и регресивната терапия? 8/ В България няма психоанализа. В световен план българи психоаналитици (до колкото знам) има 5 точно: 1 в САЩ, 1 във Франция, 1 в Аржентина и 2 в България, единият от които не практикува. За сметка на това пък шарлатани, пишещи се психоаналитици, с лопата да ги рине човек. Работата е там, че психоаналитик не се става лесно, освен това обучението е продължително (в чужбина, в България такова не се предлага, ясно защо) и скъпоструващо.

  За прераждането- няма такова и не може да има. Но човешкият мозък е така устроен, че може да предлага доста ярки картини при определени условия (например хипноза/автохипноза), с което някои подръжници на теорията за прераждането спекулират здравата.

 4. това с прераждането е като онова с бог-създател – засега няма начин да разберем със сигурност 🙂

 5. Но то и за Бог, и за прераждането се знае със сигурност, че не съществуват. Не говоря за теориите на „учени“ хора от типа проф. Вучков.

 6. Сериозните учени смятат, че не се знае, а Айнщайн, например, вярва в бог, както и много други известни учени. Няма достатъчно доказателства нито че съществува, нито че не съществува, както е не само с Бог, но и с повечето научни открития. Питай Гугъл 🙂

 7. Всеки си има изградена своя представа кое как е или поне моите наблюдения са такива.

  Не знам дали забелязваш, но човек (в общия случай) почти инстинктивно е склонен да търси информация съобразно мирогледа си . А мисълта за реалността и реалността далеч не винаги са едно и също нещо.

  И тъй… Човек получава точно онова, каквото търси усърдно (друг е въпросът дали полученото е адекватно на реалността или не е такова). Освен това като правило всеки стига точно до там в търсенията си, до където може да стигне и нито на милимерът повече.

  Пътища много, посоки много, желания- също много. И за всеки влак си има пътници, казват… Край на движението няма.
  –––-
  Не зная дали е редно да се започва такава дискусия за учените, за бог, за преражданията… Просто пътища, от които всеки сам избира за себе си. Аз избрах за себе си, че след като Айнщайн според това, което сам е писал по добрия стар начин черно на бяло, е евреин по произход и атеист по убеждения, гугъл няма какво да добави.
  ––––
  На мен друга ми беше мисълта, когато почнах да пиша по тази тема… Не за бог и не за преражданията. Който го влече да вярва, лошо няма, стига да не се прекалява.

  По-скоро за шарлатаните.

 8. Горе се споменава за:
  „…едни съмнения в НЯКОИ от хората, които си вадят парите с терапия“

  И правилно ги има тези съмнения. Една част от тях (дето правят хороскопи, леят куршум против страх, връщат в минали животи и подобно) не са помирисвали университет.

  Няма ефективен контрол над шарлатаните и те си лъжат почти безпроблемно. Всяка врачка, лечителка и магъзница е напоследък модерно да се кичи с титлата „Психолог“, „Психотерапевт“, даже и „Психоаналитик“ (в България реално има точно 1 действащ психоаналитик) или „Психолог-Психиатър“ (тези с такава действителна характеристика са много малко). Но без да имат съответния брой години учене.

  А повечето хора търсят не истината, а онова, което им се иска да е истина. Казала врачката- психопат, упс, психолог, че провежда регресивна терапия, изтопосала една хипноза и… В най-добрия случай човек получава едно нищо за парите, които плаща. А в най-лошия случай…Хъъ. Най-лошият случай, за който знам е как една баш лечителка спря от лекарска намеса жена с рак, с празни приказки. И тази жена разбрала твърде късно, че е лъгана. Подписала си е смъртната присъда, когато е можело медицината да я спаси. На никого не го пожелавам. Моят съвет затова е да се стои настрана от подобни врачки, лечителки, магъзници- на тях работата не им е читава.

  Да идеш на психолог, на психотерапевт, това не е като да си побъбриш със съседката и да получиш съвети, раздавани на килограм как да се извисиш (всъщност да увиснеш) духовно. Ходенето при особи, лъжещи, че разбират за какво става въпрос в психологията и психотерапията е минимум нездравословно за психиката.

  Правилно е да се иска документ, указващ съответната квалификация, преди да се подлага човек на каквото и да било.
  ––––
  И още нещо- оставям с впечатлението, че май не се прави разлика между психолог, психотерапевт и психоаналитик. Та… Ако някой го вълнува- да обяснявам ли разликите?

 9. Аз вярвам в прераждането – имам контакт с духовен учител,който се нарече Йеова, защото вярвам че Бог е Иеова и когато се опитах веднъж преди 14 години чрез автоматично писане да се свържа и се получи –
  ръката ми бавно тръгна – а преди 2 години го попитах за прераждането и душата и започна да ми обяснява моите прераждания за които научих много и ми обяснява всичко за тях – имам разговори по книгите на:
  Едгар Кейси – Можете ли да си припоните за миналите си животи, каза ми да разговаряме по книгите на Елена Блаватская /понеже беше ми казал, че съм душата ми е била в нея/ имам разговори и по нейните книги : Разбулената Изида и Тайната доктрина но не са довършени още/, имам и разговори по БИБЛИЯТА /които са изключително интересни, също недовършени/, имам и разговори и по книгата на Ернст Мулдашев – Откъде сме произлезли? /също изключително инте-
  ресни/ и отделно за моите минали животи и отделно за миналите животи на мои близки,колеги и комшии.

 10. Знаете че сте прави и в едните и другите си изказвания. За врачките ,психолозите ,психопатите няма да говоря защото това е ясно. Лъган е този който иска да го лъжат.Който не иска не могат да го лъжат.Така е и с жената с рака.Марушка може би пази истината най добре ,ако е истина това което казва. Между другото ако Ви е интересно прочетете “ Разговор с бога “ и следващите книги на Нийл Даймънд Уолш. Може би ще намерите това което Ви интерисува. http://www.spiralata.net Потърсете в книги на български . Между другото Лидия регресията е една много малка част от начините за лечение на тялото и душата. А прераждане има но не всеки може да си спомни. Може да разпитваш малки деца и да научиш много, но ако си готова за това .Който има очи да види,който има уши да чуе.Но щом си тръгнала по този път надявам се ще стигнеш. Много бих искал да си поговоря с Марушка ,защото имаме много неща да си кажем. Радвам се че се запознахме.

 11. Темата за прераждането е стара, колкото света. В Англия регрсивната терапия е приета преди 60 години официално, от здравеопазването и науката. След няколко години е приета и в САЩ. Психоаналитиците не са само 5, а са много. По света имам предвид. Условие да се стане психоаналитик е да е човек със специализирано образование, който сам е минал през психоанализа, т.е. няколко години. Има такива хора, също и в България.

  Със здраве!

 12. искам да се свържа с Марушка,да ми се обади по емейла,понеже казва че си има духовен водач ,учител-ако е възможно да помогне с това по здравословен проблем.Благодаря Ви.

 13. Лидия, има доказателства, че съществува Бог. И няма прераждане. Св. апостол Павел казва: „На човеците веднжъ е отредено да умрат, а след това – съд“. Това, разбира се, не се харесва, защото звучи страшно, но е истина. Разбира се, самозаблуждението е много сладка отрова. Сладка, но отрова.

 14. А и още нещо. Твърдиш, че вярваш в прераждането, а в същото време доста сполучливо от психологическа гледна точка отричаш регресивната терапия и псхионализата за възстановяването на миналото. ?!?
  Тогава кой метод може да засвидетелствува успешно наличието на т. нар. „минало“? Дали и основанията, върху които градиш убеждението си за прераждането, не почиват на подобни нездрави техники, учения или теории?
  Няма прераждане и ти го знаеш. Защо ли се силиш да се убеждаваш в противното, след като така убедително пишеш тъкмо в обратната посока?

 15. А ти как можеш да живееш спокойно с мисълта, че хора като нас (по-голямата част от човечеството) ще отидат в ада? Справедливо ли е за крайни грешки (голяма част от които породени от невежество) да получиш безкрайно наказание без право на промяна и изкупление?

  Ще се чувстваш ли добре в рая, ако и хора, които цениш и обичаш, отидат в ада, и то за вечни времена? (всички са грешни и за никого не може да си сигурен, вкл. за себе си, така че този вариант е много възможен).

  Ще бъде ли вече рай това за теб? Или ти самият вече ще си се изменил и няма да имаш човешки чувства, та да ти пука за другите, което практически значи, че това вече няма да си ти?

 16. Да, ще страдам, ако сам отида в ада. Ще страдам, ако мои близки отидат в ада. Ще съжалявам за повечето човеци на света, които биха отишли в ада. Но в Рая, ако отида там, това страдание няма да го има. Освен това всеки на тази земя, докато е жив, може да се покае за греховете си и с разкаяние да ги изкупи, с което да избегне ада. Светите отци казват, че и в ада и в Рая е пълно с грешници. Само че едните знаят това и са се разкаяли, тоест съжалили са за постъпките си. Така че, ощетени не може да има. Дори и най-големият изверг, ако поплаче за греховете си от сърце, ще може да се спаси. Дори и най-праведният човек, ако се има за много праведен, ще погине поради гордостта си. Ощетени няма да има и в този случай.
  За хората, които обичам и ценя, ще се моля и ще раздавам милостиня, за да мога да облекча участта им и да отидат в Рая, ако не са там, защото до Второто пришествие е възможно с молитвите на Църквата и милостинята да се облекчи тяхната задгробна участ.
  Аз също съм грешен човек, но се старая да се боря със страстите и пороците си. Това е.
  Ако човек обаче знае, че е грешен, но упорства в греха си, никой няма да му е крив, че ще отиде в ада.
  И да, за мене това ще е Рай, защото там са Господ, светиите, Пречистата Дева. Жалко за душите в ада, но отиването им там ЩЕ Е ИЗЦЯЛО ПО ТЕХЕН ИЗБОР! И не бих злорадствал за това. Единственото, което бих изпитал е скръб.

 17. Жилов, сега виждам, че Лидия ме е баннала. Вероятно ще изтрие и този текст, така че няма да мога да ти отговоря. Казвам това, в случай, че го прочетеш, преди това да се е случило. Трудно ще ми бъде да дискутирам със завързана уста.
  Е, Лидия, моето момиче, дойде си на думата! Остави поне Жилов да прочете горния ми текст, за да разбере защо няма повече да получава отговори. Иначе ще реши, че съм се скрил.
  Лидия, Лидия, наистина ми е жал за теб.

 18. Не съм те баннала. Просто имай малко търпение – понякога отнема малко повече време за да се появят коментарите 🙂

 19. Надявам се Лидия да не те е баннала, а само да си попаднал в параноичния филтър на WordPress. Случва се, когато човек пише твърде дълъг текст или слага много линкове. Ако опиташ от друг browser и промениш малко написаното, вероятно ще мине.
  И така:

  Но в Рая, ако отида там, това страдание няма да го има.

  Правилно ли разбирам? Това означава, че на небето ти ще си друг. Променен. Няма да си способен на човешки чувства като съчувствие и страдание. Тоест не ти ще си на небето, а някой друг… нещо друго. Нещо, което не би уважавал никой, в който е останала дори малко човечност.

  Освен това всеки на тази земя, докато е жив, може да се покае за греховете си и с разкаяние да ги изкупи, с което да избегне ада.

  Разкаянието е просто чувство, което да те кара да изпитваш вина пред Бога и така те държи в зависимост от Него. Затова християните се разкайват и за най-дребните неща от ежедневието си (като напр. раздразнение или празнословие) и нямат право да се гордеят дори за наистина добра постъпка.

  Но не виждам по какъв начин разкаянието изкупва грехове. В будизма системата е малко по-убедителна: грешките си изкупваш с добри постъпки.

  Така че, ощетени не може да има.

  Напротив, може, и го знаеш много добре. От хората, които познаваш – в личния си живот или в човешката история – със сигурност ще намериш такива, които са симпатични, но поради безбожие или нещо друго заслужават място в ада. Дори Лид попада в това число. Тук може да кажеш, че не си съдник и не можеш да знаеш, но това е просто измъкване.

  И един въпрос: кой родител би наказал детето си с вечни мъки (каквото и да е извършило)? Това е поведение не на родител, а на психопат.

  до Второто пришествие е възможно с молитвите на Църквата и милостинята да се облекчи тяхната задгробна участ.

  Това е нещо ново. По принцип зная, че в задгробния живот нищо не може да се променя. Но ето, че даваш една различна версия. Чувал съм и други версии. Ето една еретична: крайните грехове водят до крайно страдание и до смърт в ада, след като си изтърпял нужното (а не до безкрайно мъчение). В православието пък, доколкото помня именно йеромонах Серафим Роуз беше споменал, че Иисус може да слезе в ада да проповядва на тези, които не са чували за него. Но всичко това са измъквания.

  Ако човек обаче знае, че е грешен, но упорства в греха си, никой няма да му е крив, че ще отиде в ада.

  Аз не считам безбожието си за грях. Фактът, че го отчитате като толкова важен грях показва, че християнството е религия, в която най-важното е робското подчинение и самобичуването, а не правенето на добри дела.

 20. @Лидия. Благодаря за отговора, продължавам да пиша, така че няма да се отървете скоро от мен, (когато имам време де!) :))
  @Жилов.
  – В Рая много неща ще са променени, ние – също. Телата ни ще са други, цялата нагласа ще е друга. На този свят има страдание, на онзи – радост. Да, там няма да има страдание. Как искаш да останем същите, като дори телата ни ще са променени?
  – Защо пък да не съм зависим от Бога? Аз искам да съм зависим от Него. И без друго всички сме зависими от Него, но някои хора не искат да си го признаят и да го приемат.
  Разкаянието наистина е много просто чувство и показва една изтънченост на съзнанието и душата. За мен човек, който не може да каже „съжалявам“, „прости“ и др. под. е меко казано странна птица.
  – „Да се гордея с добри постъпки“. Ами че заслугите не са изцяло мои, а в голяма степен Божии, как да се гордея за нещо, което не съм постигнал напълно сам? Пък и гордостта е опасен порок, именно този порок е низвергнал Денница/Луцифер от Рая.
  – В Православието лошите постъпки също се изкупват с добри дела, кой ти каза, че не е така?
  – За симпатичните хора. За мен много хора са симпатични в това число и ти, и Лидия, та дори и Зелен Бетон :). Но не аз решавам вашите съдби, а Бог, Който съди по сърце и нелицеприятно. Ако ти се каеш за греховете си, Той би ти простил. Ако упорстваш – подлежиш на осъждане, какво толкова не разбираш? Той не може да те спаси насила, против твоята воля! Насила не става!
  – Родителят наказва детето си, но когато детето се държи така, сякаш няма родител и го мрази – какво следва? Освен това Бог не иска никой човек да отиде в ада. Това решение хората го вземат сами!
  – Не давам своя версия за молитвите на Църквата, а ти предлагам църковната такава. Изкупление на греховете след смъртта – няма. Единствено живите могат да се молят и дават милостиня за покойния, който вече нищо не може да стори за себе си. Ти имаш предвид католическия вариант за Чистилището, но той е неправдоподобен и безпочвен.
  А о. Серафим Роуз казва, че Христос е слязъл в ада, но когато е бил мъртъв и е благовестил на умрелите за скорошното си Възкресение и тяхното освобождаване от мъките.
  – Безбожието е грях, защото е волеви процес! Ти можеш да промениш това, но трябва да го искаш. Християнството е религия на свободата, нищо робско няма в нея. Самобичуването е католически термин и ние не го използваме. Ние говорим за покаяние. Има разлика. И никой не отрича правенето на добри дела.
  И стига си пишел, че се измъквам. Както виждаш – отговарям. Ти се измъкваш, защото не искаш да видиш аргументите и да ги приемеш, а само търсиш под вола теле. 😦

 21. Отговорът ти добре показва за какво става въпрос.

  Ти не можеш да разбереш каква робска зависимост изисква Бог (защото имаш нужда да бъдеш роб), както и какво невероятно зло върху невинните хора, които искат свобода им причинява той. Ти нямаш проблем да се подчиниш и на Хитлер. Стига да вярваш, че той е добър, силен, и че като го следваш, всичко ще е наред. Наградата е безсмъртие, смисъл на животеца и вечно щастие. За такава награда ще си затвориш очите за страданието на безбройните невинни.

  Сделката, която си сключил, е чудовищна.

  Ако упорстваш – подлежиш на осъждане, какво толкова не разбираш?

  Ако не служиш на Партията, отиваш в концлагер. Какво толкова не разбираш? Не ги взимам аз тия решения, взима ги Шефа, така че аз няма какво да се обосновавам. Много си симпатичен, но щом не си с нас, си против нас и ще трябва да се гърчиш… Какво толкова странно има? Защо търсиш под вола теле?

  Християнството, комунизма и фашизма са много сходни, защото са авторитарни религии – авторитетът винаги е прав, инакомислещите да горят, щом много му се отварят.

  Подчини ни се и няма дори да ги видиш тия концлагери, камо ли милионите им обитатели. Ама не ставай много самодоволен, щото а си кривнал дори малко, дори без сам да го усетиш (затова бъди бдителен!) ще отидеш да гориш. Внимавай в картинката! Ние винаги те гледаме!!

  Освен това Бог не иска никой човек да отиде в ада. Това решение хората го вземат сами!

  Не. Сами избират да отидат в Ада хора като мен – защото не мога да приема чудовището, което наричаш Бог и не желая да служа на злото, на което ти служиш. Обикновеният бъдещ жител на Ада е невеж, не познава и не му пука за безумния античовешки култ, към който принадлежиш. Така че тези хора отиват в Ада просто защото са различни от теб и нямат отчаяна нужда от Господар.

  Хайде един пример.
  „Бог казва на детето да не бърка в контакта. Ама детето бърка. Значи детето си е виновно.“
  Така ли? А кой е създал контакта, ако не Бог? Кой е създал възможността за бъркане, ако не Той?

  Всъщност е неизбежно да има контакт и дори Бог не може да промени това. Корените на нашето страдание идват от това, че сме личности в един свят, който няма нищо общо с нас. Ние мислим и сме живи, светът не мисли и не е жив.

  Затова разумът ни и личността ни имат нужда от проблеми и страдание – разумът ни се е появил заради тях и не може без тях. Поради което се налага да признаем, че дори в Рая няма да сме само щастливи, дори в Рая ще имаме проблеми и работа, за да ни е интересно. Само дето ще са по-балансирани и няма да ни съсипват като тук, на Земята. Това поражда въпроса защо още тук, на Земята не са балансирани? Някои хора стават зли или духовно осакатени заради нечовешкото страдание на Земята. Защо Бог не разпореди още тук да има баланс? Не ми говори за Райската градина. Ние какво сме виновни за действията на предците си?

  Бог не е могъл да създаде свобода и разум без страдание и зло, просто защото НЕ Е МОГЪЛ. Защото Светът (и елементарната логика) са по-силни от Бог. Ако ли пък Бог Е по-силен от Света, това значи, че Бог просто НЕ Е ИСКАЛ да създаде свобода без зло, което пък потвърждава, че Бог е зъл да ни вкарва в такъв зловещ капан.

  Единственият начин да се отървем от страданието е да се отървем от личността и разума. Например да се подчиним на нещо по-голямо от нас и да живеем не за себе си, а за Него. Да се разтопим в Рая. Да се върнем в утробата, която ни е родила. Това правиш и ти.

 22. Добре, омръзна ми. Само ще ти кажа едно нещо в заключение. Ако от нещата, които изисква Бог зависи живота, смъртта ми и по-сетнешното ми отиване в ада или Рая, трябва да съм малоумен да не се подчиня. Освен това, съвсем не е така както ти го описваш. Зависимостта ми от Бога, животът ми по Бога, цялото ми отношение и връзка с Него са такива, че аз не се чувствам роб, а свободен и ТОВА ме прави щастлив. За какво ми е твоята свобода, когато от нея ще бъда нещастен, ще се чувствам зле на земята и накрая ще отида в ада? Ти като искаш да си свободен от Бога – бъди! Изборът е изцяло твой. Само после да не съжаляваш горчиво за решението си.
  А по оношение на това дали служа на злото, не мисля, че когато се стремя да не правя на другите това, което не искам те да правят мен, е служене на злото. И не мисля, че милосърдието, добротата, прошката и другите подобни добродетели са зло. Зло е егоизмът, алчността, липсата на отстъпчивост, упорството, не приемането на компромиси в човешките отношения, агресията към хората и прочие… ето това е зло.
  Наистина с тази си нагласа ти няма да бъдед щастлив и в Рая, но ще бъдеш нещастен в ада. И постоянно бъркаш Бог са машина, както и човеците. За последен път ти казвам, свободната воля се упражнява в условия на избор, не по зададени параметри. Иначе не е свободна воля и това е Божия промисъл спрямо човека. Че дори ти, който си Негово създание, можеш да Го хулиш и отхвърляш!
  И нямаш нито едно смислено обяснение защо Му е на Бог да ни устройва капани? Мериш Го с твоя си аршин.

 23. Добре, омръзна ми.

  Разбира се, че ти омръзна.
  Защото разумът ти въпреки всичко работи и знаеш, че трябва да спреш, ако не искаш нещо да се пропука.

  Само ще ти кажа едно нещо в заключение. Ако от нещата, които изисква Бог зависи живота, смъртта ми и по-сетнешното ми отиване в ада или Рая, трябва да съм малоумен да не се подчиня.

  Да де, то и фашистите така са се подчинявали на Хитлер. Нима са имали избор? Трябва да били са малоумни да не се подчиняват. Нали им е било ясно какво ги очаква при неподчинение?
  Изисква се огромна сила и обич към човешкото, за да успееш да не се подчиниш.

  Освен това, съвсем не е така както ти го описваш. Зависимостта ми от Бога, животът ми по Бога, цялото ми отношение и връзка с Него са такива, че аз не се чувствам роб, а свободен и ТОВА ме прави щастлив.

  Чувстваш се защитен, а не свободен.
  Защитен.

  За какво ми е твоята свобода, когато от нея ще бъда нещастен, ще се чувствам зле на земята

  Свободата може да ти даде и сила, и красота, и щастие. Истински, а не фалшиви.

  И нямаш нито едно смислено обяснение защо Му е на Бог да ни устройва капани? Мериш Го с твоя си аршин.

  Не. Ти си този, който няма обяснение на това защо Бог НЕ ни устройва капани. Аз дадох куп примери, че го прави. Насреща ти сложи само сляпата си вяра и желание това да не е така.

 24. Твоите примери са изопачение на действителността. Това са едноизмерни ситуации. Ти не виждаш нещата в пълнота и съдиш според това, което виждаш. Като слепецът, който не вижда светлината и затова я отрича. Това е твоят подход. Самоубийствен подход, защото сам си залагаш капан, от който няма да можеш да се измъкнеш никога.
  – Омръзна ми да повтарям едни и същи неща, а не защото разумът ми работи и… Ето че пак ми влагаш думи, които не съм казал, така както приписваш на Бог действия, които не са Негови.
  – огромна сила и обич към човешкото няма и не може да има извън Бог. Да сравняваш потребността от Създател с подчинението към един убиец е нелепо. Недей, злобата те заслепява и в безсилието си пишеш глупости!
  – чувствам се свободен и защитен.
  – коя точно свобода ми дава сила, красота и щастие? Твоята ли? Не.
  Христовата свобода наистина ми дава сила – да живея и да си нося житейския кръст. Красотата я намирам в цялото Божие творение.
  Нито за миг не се чувствам нещастен, а напротив – такава пълнота на щастието никога не съм познавал преди да стана християнин. Сега гледам на живота по съвсем друг начин, усещам Божията подкрепа на всяка крачка в живота си, знам, че ако възникне житейско недоумение молитвата към Бога ще ми освети пътя, в скърби и притеснения именно вярата ми дава простор. Ти просто не знаеш какво говориш! Преди да намеря Бог, бях истински нещастен! Не се опитвай да ми внушаваш обратното, защото изобщо не си наясно какво приказваш.

 25. Това е отговор на коментар от тази тема. Премествам го тук, за да не спамим повече.

  https://lydblog.wordpress.com/2009/06/20/smyrtta-na-maikata/#comment-12588

  Аз не се чувствам нито безпомощен, нито слаб, нито глупав, нито осакатен. Откъде-накъде ще ми приписваш подобни епитети, след като дори не ме познаваш и не знаеш какъв е животът ми и как е протекъл.

  Изобщо не става дума за теб.
  Бог не иска хората да могат да се оправят сами, без него. Той не може да им даде правото да направят дори един шибан кораб без да е благословен от него. Затова той е лош родител, който цели децата му да са слаби и безпомощни без него.

  В будизма целта е човек да постигне „божественото“ чрез самопознание и самоусъвършенстване (отделно е, че за мен крайната цел на будизма е самоубийствена).
  За сравнение, в християнството целта е човек да се подчинява, да не мисли, да не се съмнява.

  Да, чувствам се зависим от Него! Но какво му е лошото на това? Човек все е зависим от нещо или от някого. Не е ли по-добре това да е Бог?

  Като вземем предвид какъв изнудвач и рекетьор е… не. Като вземем предвид колко е нарцистичен… не. Ще те прати в Ада само защото не си го боготворил достатъчно и си си вьобразил, че си нещо различно от нищожество.

 26. огромна сила и обич към човешкото няма и не може да има извън Бог.

  Бог от Стария Завет защитава робството, защитава геноцида, изнасилванията, убийствата на деца и плячкосването, на които евреите подлагат други народи…

  Отменянето на робството, правата на жените, правото на различно мнение, за което да не бъдеш убит, не са дело на християнството. Те са дело на хуманизма и светската държава.

  Да сравняваш потребността от Създател с подчинението към един убиец е нелепо.

  Прав си. Нелепо е да го сравнявам с убиец. Господ ще даде вечни мъки на тези, които откажат да му се подчиняват. Това никой диктатор в човешката история не е успял да постигне.

  Впрочем, каква според теб е съдбата на индианците и ескимосите (които десетки векове не са и чували за Иисус? Справедлива ли е?

  Красотата я намирам в цялото Божие творение.

  Тук бих ти посочил месомелачката на майката природа, но сИгурно си мислиш, че това, че животните се ядат други (и ние – тях) е следствие от грехопадението…

  И като казах грехопадение… Ние все още се разболяваме от рак, деца умират от глад и т.н. – защо? Защото нашите предци, Адам и Ева, са направили нещо. Като цениш личността (за разлика от кармата при будизма, която хулиш), обясни ми защо до ден днешен сме наказани за греховете на предците си.

  усещам Божията подкрепа на всяка крачка в живота си, знам, че ако възникне житейско недоумение молитвата към Бога ще ми освети пътя, в скърби и притеснения именно вярата ми дава простор.

  Аз пък помня колко свободен се почувствах, когато вече нямаше нужда да се моля и да разчитам на Шефа за каквото и да е. Можех вече да мисля свободно, да виждам нещата такива, каквито са, без лъжливи свръхестествени обяснения.

  Мотивите, които посочваш, продължават да не се различават от тези, поради които хората са готови сляпо да следват авторитарен лидер.

  Преди да намеря Бог, бях истински нещастен! Не се опитвай да ми внушаваш обратното, защото изобщо не си наясно какво приказваш.

  О. Не се и съмнявам, че си бил нещастен. Просто религията е наркотик – наистина те освобождава от нещастието, но ти взима най-ценното.

 27. Кое е най-ценното, което ми взима религията? Не съм усетил да ми липсва нещо.
  От постингите ти излиза, че някога си бил нещо като вярващ, а сега – не си. Така ли е?
  От начина, по който анализираш написаното от мен личи дълбоко неразбиране на Бог, история, вяра и т. н. Изобщо не виждам смисъл да продължаваме тази дискусия, защото на един мой отговор ти измисляш нови пет въпроса и така постоянно се въртим в кръг. Какво като ти отговоря? Ще те убедя ли, ще станеш ли вярващ от това? Не. Само ще продължиш да хулиш Създателя и да се огрешаваш, а аз не искам това. Не го приемай като капитулация, а просто че се изморих да пиша, пък ти да четеш както дявола чете Евангелието. Няма смисъл да продължаваме. Наистина съжалявам, че мислиш по начина, по който мислиш. Но пак ти казвам, за мен вярата и Христос са най-ценното, което имам и нищо или никой на този свят няма да промени този факт. Очевидно и аз няма да ти помогна във вярата, така че спирам дотук. Беше ми приятно… донякъде. 🙂

 28. Ти не ми отговаряш, затова постоянно се налага да задавам едни и същи въпроси по нов начин.

  Например, един от главните въпроси, които задавам в темите, в които коментираме, е един и същ: Бог праща в ада всички, които не му се подчиняват. Сам казваш, че като го „хуля“ (тя и Лид го „хули“), трупам още точки за Ада. Тоест грях е самото мислене, ако не води до Бога.

  Попитах: ами индианците? Ами ескимосите? Те дори не биха могли да чуят за него. Попитах те за географското и историческото локализиране на религията (което е същия въпрос). Ако ти си малко талибанче, което го обучават да убива неверници, какви шансове имаш изобщо да не попаднеш в християнския Ад? Никакви, ето какви.

  Ясно е, че толкова невинни хора в Ада не те притесняват. Ясно е и, че ще запазиш вярата си, каквото и да става – винаги игнорирайки всички неща, които я изобличават. Затова и аз не виждам смисъл да продължаваме тази дискусия.

 29. – Да, и ти и Лид (ако е като теб) отивате в ада при положение, че останете в това ожесточено състояние на душата до смъртта си. Виж какво, Жилов, тези закони не ги измислям аз. Защо стреляш по вестоносеца? Казах ти – това е положението и или го приемаш или – не. Грях е не само самото мислене, ти не просто мислиш по този начин, ти се противиш умишлено. Ти ожесточаваш сърцето си нарочно и непрекъснато и накрая то ще стане напълно неспособно да приеме нещо по-различно от собтвените ти мисли. Ти търсиш басни, в които да вярваш, неща, които да ти галят ушите, защото така е по-лесно и безопасно. Иначе, ако приемеш Христос, трябва да промениш живота си, а това няма да ти изнася. Затова и си търсиш оправдания и безличния будизъм, който привидно с нищо не те заплашва. Привидно! Всъщност будизмът е опасна отрова, но кой ли иска да научи защо? По-лесно е да се прехласваш по нещо, вместо да го изследваш. А християнството е усилие, насилие над себе си за разлика от удобния комфорт на останалите религии. При това положение, къде мислиш, че ще отидеш?
  – Загрижил си се за индианците? Хайде, остави Бог да има грижата за тях и погледни себе си. Хората с различни отправни точки ще бъдат съдени според естествения закон – закона на любовта, вложен в сърцата. Човек и да не познава Христос ЗНАЕ, че не бива да убива, защото го пише в сърцето му. Но талибаните и камикадзетата успяват да заглушат този порив в сърцето, както и ти си затулваш ушите, и убиват своите ближни. Но те знаят, че все пак да се убива е грях и ще бъдат съдени според това простичко знание. А ти ще бъдеш съден по-тежко, защото твърдиш, че знаеш, така че няма да имаш извинение за греха си.
  Не ме притесняват „невинните“ хора в ада, защото в ада няма невинни. Но явно предпочиташ да не четеш това, което не ти изнася. Сто пъти ти обясних за ада и хората, които отиват там и ти все пееш една и съща песен. Какво още да кажа?
  Естествено, че ще запазя вярата си! А ти не ми предлагаш нито един смислен аргумент с/у нея и не очаквай, че след всичко което съм преживял, чел и научил съм чакал единствено теб та да ми отвориш очите. Не се надценявай толкова!

 30. Благодаря на Румяна и Митко,че искат да разговарят с мен за прераждането – Аз съм на тяхно разположение чрез мойта висша духовна космическа сила Иеова. Ако ви интересуват миналите си животи информирайте ми за настоящите хобита и интереси и любимите ви страни след България на имейла ми.
  Също така и някой интересен сън ако имате. Не мога много често да бъда по форумите,защото имам много задължения. Но ще се опитам и тук да бъда по някое време. А ако ви интересуват други разговори пишете ми пак. Също ще бъда много доволна. Много обичам да пиша и печатам.

Коментарите са изключени.