будизъм или капитализъм

zen garden

прекарвам часове всяка сутрин за да чета източна философия и всякакви други духовни четива, които ми помогнаха много да стана по-спокоен и уверен човек и пр, обаче тия дни като четох книгите на кастанеда, като говорих за тях, осъзнах, че за много хора тези неща са просто начин да избягат от проблемите си или от скуката.

мисля, че тези теории и практики са създадени не за да ни предложат бягство от действителността, а начин да се справяме с нея. да, феновете на кастанеда ще кажат, че има много светове, но ми се струва, че човешката природа е в естествено съзвучие най-вече с един от тях. може да пътуваме из всякакви светове, но този, който споделяме с останалите човешки същества е един. и ако не ни гони някакъв неизлечим егоизъм, който да ни кара да се „спасяваме“ сами или да търсим шарени развлечения, които да ни извадят от „сивото“ ежедневие, май би било добра идея да прекарваме повече време в споделения от повечето хора свят и да го направим по-добър.

пътуванията в други светове може да са забавни, не знам. може и да са полезни, предполагам.но виждам смисъл и щастие в това да направя този свят по-добър. а за да го направя по-добър, трябва да науча още много за него. в тази връзка искам да заявя, че вестник капитал е задължтелно четиво 🙂 2 лева на седмица са нищо! а онлайн абонаментът си е направо без пари, пък дава достъп до архивите. рекламаааа!

Реклами

2 thoughts on “будизъм или капитализъм

  1. @Лид, чудя се дали си препрочиташ старите публикации и дали констатираш някаква промяна във възгледите си. Още ли смяташ, че искаш да направиш света по-добър и че „Капетал“ е задължително четиво?

  2. Не, не препрочитам по принцип, но правя изключения 🙂 Непрекъснато се променям, но и си оставам същата. Продължавам да изследвам и будизма, и капитализма и …. всичко останало 🙂 Но пък отдавна не съм чела „Капитал“. А ти какво забелязваш като четеш старите ми неща?

Коментарите са изключени.